Leki ze spiżarni - 10. Seler.pdf

(54 KB) Pobierz
47221845 UNPDF
Seler
Seler zarówno korzeniowy, jak i naciowy to cenne źródło
składników mineralnych (zawiera m.in. potas, cynk,
wapń, żelazo, fosfor, magnez) i witamin (C, z grupy B,
PP, E i prowitaminę A). Właściwości lecznicze ma przede
wszystkim seler surowy. Jest przydatny przy
dolegliwościach żołądkowych, reumatyzmie, otyłości,
schorzeniach pęcherza moczowego. Surówki i soki z
selera są też znakomitym środkiem na zachowanie
dobrego samopoczucia (oczyszczają organizm z toksyn).
Syrop z selera
Pomaga przy dolegliwościach reumatycznych,
ischiasowych i astmie. Przygotowuje się go z kilograma
poszatkowanego korzenia selera zasypanego taką samą
ilością cukru. Naczynie z selerem należy odstawić na dwa tygodnie w chłodne i ciemne
miejsce. Otrzymany syrop pić po łyżeczce dziennie.
Sok
Z korzenia lub naci selera można też przygotować sok (np. w sokowirówce). Popijany
codziennie na czczo z sokiem jabłkowym (w proporcji pół na pół) znakomicie poprawia
samopoczucie, pomaga utrzymać smukłą sylwetkę.
Selerowi przypisuje się również właściwości zwiększające potencję. Zakochanym poleca
się surówki z selera (przepisy można znaleźć w zbiorze SURÓWKI) i lody amor.
Przygotowuje się je ze zmiksowanego utartego selera, jabłka i dwóch kulek lodów
cytrynowych.
47221845.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin