03-Chleb.doc

(22 KB) Pobierz

SKŁADNIKI NA CHLEBEK

 

 

- 1kg mąki pszennej;

- ½ kg mąki żytniej;

- 4 łyżeczki soli;

- ½ szklanki siemienia lnianego;

- 2 szklanki otrębów pszennych;

- 1 szklanka pestek słonecznika;

- 1 szklanka pestek dyni;

- 5 szklanek wody letniej;

- 1 szklanka wody gazowanej.

-4 łyżki zakwasu

 

 

WYKONANIE

 

 

 

- suche składniki wymieszać razem;

- dodać wodę (letnią i gazowaną) i zakwas;

- wymieszać;

- odłożyć 4 łyżki stołowe wymieszanego ciasta do słoika i schować do lodówki          (z tego zacieru piec nowy chleb po 5 dniach);

- foremki wysmarować masłem wyłożyć papierem do pieczenia;

  - wyrobione ciasto włożyć do dwóch foremek takich jak na pasztet i wstawić do zimnego piekarnika na 12 godz.

 

 

 

PIECZENIE

 

Piec w 180 stop. przez 1 godz. i 10 min.

 

UWAGA!!! Zakwas można zdobyć u piekarza.

 

S M A C Z N E G O

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin