obejrzyj film
Zupę tę po raz pierwszy oficjalnie podano w super ekskluzywnym hotelu Ritz-Carlton w Nowym Yorku. Prawie 100 lat temu. Szef kuchni zaserwował gościom porowo - ziemniaczany krem, taki jak robiła jego mama we Francji. W ten dzień było okropnie gorąco, więc zupę schłodzono i wymieszano ze śmietanką. I powstało coś absolutnie wspaniałego. Delikatne, aksamitne, kremowe cudo, o którym pamięta się jeszcze długo po przełknięciu ostatniej łyżki. Tyle, że goście hotelu Ritz musieli za tę przyjemność płacić straszną kasę. ;-))Dla: 4 osobyCzas przygotowania: 20 min.Czas gotowania: 20 min.Czas chłodzenia: 2-3 godz. (lub 45 min. - 1 godz. w zamrażalniku)
Jak to zrobić:1. Pora przekrój wzdłuż na cztery części, żeby go łatwo wypłukać. Otrzep z kropelek wody i drobno posiekaj.2. Cebulę pokrój w kostkę.3. Na patelni rozpuść masło i podsmaż pora i cebulę.4. Rozpuść kostkę bulionową w 3 szklankach wrzątku.5. Ziemniaki pokrój w małą kostkę. Kiedy cebula stanie się szklista, wrzuć je na patelnię.6. Podlej całość bulionem i gotuj około 10 min, aż ziemniaki staną się miękkie. Mieszaj od czasu do czasu.7. Zupę zmiksuj i przecedź przez sitko.8. Dodaj mleko, śmietanę i wymieszaj.9. Miskę z zupą przykryj folią, ponakłuwaj ją w kilku miejscach i wstaw do lodówki na 2-3 godz.10. Po wyjęciu posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem.11. Podawaj na zimno z posiekanym szczypiorkiem lub listkiem pietruszki.Bon appetit!
drukować
· Słynna zupa porowa z Vichy:
· 1 cebula
· 1 duży por
· 2 ziemniaki
· 1 łyżka masła
· 1 kostka bulionu z kury
· 1 pęczek szczypiorku
· 1/2 szklanki mleka półtłustego
· 1/2 szklanki śmietanki 36%
· sól i pieprz do smaku
Wiola66666