· Ciasto:
· 200 g gorzkiej czekolady
· 200 g miękkiego masła
· 200 g cukru pudru
· 100 g mąki
· 3 jajka
· Masa serowa:
· 500 g sera białego kremowego
· 2 jajka
· 150 g cukru pudru
· 1 cukier waniliowy
· Ponadto:
· 200 g malin
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Zostawić do ostygnięcia, mieszając co jakiś czas.
Masło utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę. Dodawać po jednym jajku, dobrze miksując przed dodaniem kolejnego. Wlać roztopioną czekoladę, zmiksować. Następnie dodać mąkę i wymieszać. 3/4 ciasta przełożyć do formy (u mnie 24 x 29cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
W drugiej misce utrzeć ser, jajka, resztę cukru i cukier waniliowy. Masa powinna mieć gładką konsystencję. Wylać masę serową na masę czekoladową. Na wierzch wyłożyć resztę masy czekoladowej i powrzucać maliny (jeśli są mrożone - nie rozmrażać ich wcześniej).
Piec przez ok. 60 min. w temp. 170 stopni.Studzić w lekko otwartym piekarniku, następnie przełożyć do lodówki, najlepiej na całą noc.
Uwaga! Ciasto jest ciężkie, intensywnie czekoladowe i słodkie. Swoją konsystencją może przypominać zakalca, ale uwierzcie - tak ma być :))
Polecam, jest PRZEPYSZNE!!
Sylwunia1978