motywy ekspansji globalnej, w gospodarce żywnościowe (7 str).doc

(45 KB) Pobierz
Motywy ekspansji globalnej, w gospodarce żywnościowej

Motywy ekspansji globalnej, w gospodarce żywnościowej[1].

 

1.              Poszukiwanie nowych rynków zbytu przez kształtowanie w kierunku ujednolicenia upodobań konsumentów w kolejnych regionach świata i tworzenie światowego modelu konsumenta, który będzie zgłaszał popyt konsumpcyjny na standardowe wyroby firm światowych (w tym takie produkty żywnościowe), a jednocześnie zmniejszał lub likwidował w ogóle popyt na wyroby o cechach lokalnych.

2. Poszukiwanie taniej siły roboczej i przenoszenie działalności produkcyjnej do tych regionów świata, gdzie ona występuje; Są to obecnie przede wszystkim: Chiny, Indie i Indonezja.

3. Przenoszenie produkcji uciążliwej lub niebezpiecznej dla środowiska w biedne regiony świata, gdzie opinia publiczna mało jest zainteresowana stanem środowiska naturalnego. W krajach tych większość społeczeństwa jest zainteresowana przede wszystkim problemem utrzymania się przy życiu, nie zaś warunkami zdrowotnymi w dłuższym okresie czy też dobrobytem lub, szerzej tym, co nazywane było do niedawna często jakością życia, a obecnie częściej dobrostanem.

4. Poszukiwanie rajów podatkowych, jak wspomniane wyżej Antyle, w Europie w różnym stopniu Lichtenstein, Luksemburg, Irlandia, San Marino, Monte Carlo, Andorra itp., w naszym kraju tzw. specjalne strefy ekonomiczne (przez pierwsze 10 lat działalności obowiązuje w nich zerowa stopa podatku dochodowego, przez kolejne 10 lat połowa normalnej krajowej stopy podatkowej).

5. Poszukiwanie tanich źródeł surowców, sprzedawanych tanio przez biedne kraje jako ich własność narodowa, co w praktyce jest zbliżone do pojęcia własność niczyja, przy jednoczesnym zawłaszczaniu znacznej części dochodów ze sprzedaży przez lokalne grupy interesu. Środowiskowe konsekwencje tego zjawiska to zbyt szybka eksploatacja naturalnych zasobów nieodnawialnych (kopaliny) i odnawialnych (np. lasy tropikalne).

6. Poszukiwanie tanich źródeł pozyskania środków trwałych i kapitału, jak to ma miejsce obecnie w krajach postkomunistycznych. W Polsce majątek narodowy, a więc znowu w praktyce niczyj, został sprzedany niemal całkowicie w ciągu dziesięciu lat po upadku socjalizmu za około 10% jego wartości.

W ostatnich dekadach trend globalistyczny nasilił się bardzo ze względu na nowe możliwości techniczne (rozwój technik telekomunikacyjnych, lotniczy transport odrzutowy, rurociągi transportowe, wielkie statki tankowce i masowce), jak i polityczne, przede wszystkim upadek stanowiącego przeszkodę polityczną tzw. obozu socjalistycznego w Europie i części wspieranych przez niego reżimów w Azji i Afryce.

Trend ten był widoczny w poprzednich wiekach i dekadach, nazywał się wtedy, w odniesieniu do ekspansji na kraje nisko rozwinięte, kolonializmem i neokolonializmem, a bardziej generalnie imperializmem. Tendencje ówczesne nie miały jednak tak niezwykle sprzyjających jak obecnie technicznych warunków rozwoju, mechanizm ich działał na ogół też odmiennie.

Ideologią wielkich firm jest liberalizm, a politycznym postulatem liberalna polityka gospodarcza rządów i organizacji ponadrządowych. Wynika to z prostej prawidłowości, że na wolnym rynku zwycięża silniejszy. Wolny rynek nieuchronnie więc prowadzi do monopolizacji.

Na realokacji produkcji i handlu w skali światowej zyskują w ten sposób najbogatsi i najbiedniejsi (w wybranych krajach, gdzie lokowane są inwestycje produkcyjne), tracą natomiast warstwy średnie. W skrócie można to określić terminami używanymi w ekonomice środowiska jako wzrost entropii ubóstwa i polaryzację bogactwa.

W zakresie gospodarki żywnościowej wpływ globalizacji na środowisko naturalne zaznacza się przede wszystkim w ogromnym zwiększeniu przewozów mas towarowych. Oznacza to silny wzrost zużycia energii i w związku z tym wyczerpywania jej nieodnawialnych źródeł oraz wzrost emisji zanieczyszczeń pyłowych i gazowych do atmosfery.

Wielkim firmom bardziej opłaca się produkcja rolna na skalę masową w krajach o taniej sile roboczej i niskich wymaganiach odnośnie ochrony środowiska a potem dalekosiężny transport standardowych, wchodzących w skład kształtującego się światowego wzorca konsumpcji, produktów i półproduktów do różnych krajów zbytu niż zróżnicowana produkcja lokalna, na mniejszą skalę, przy wyższych przeciętnie kosztach pracy ludzkiej, większych wymaganiach środowiskowych i niższych kosztach transportu.

Ukształtowane już luksusowe nawyki konsumpcyjne u mieszkańców krajów rozwiniętych gospodarczo, stające się standardem w cywilizacji zachodniej i cywilizacji bogatszych warstw społecznych w innych rejonach świata np. nie uznają już lub z trudem tolerują sezonowość w dostawach świeżych owoców i warzyw (przykładem są dostawy truskawek z Norwegii i Finlandii, a potem truskawek z półkuli południowej). Konsumpcja luksusowa, zgodnie z klasycznym paradoksem Veblena, oznacza zastępowanie w znacznej mierze spożywania żywności produkcji lokalnej przez ostentacyjną konsumpcję żywności egzotycznej.

Integracja i globalizacja[2]

Globalizacja

Globalizacdzialnci gospodarczej nazywamy dokonucy sna świecie ugofalowy proces integrowania scoraz wkszej liczby krajowych gospodarek ponad granicami pstw, dzki rozszerzaniu wzajemnych powz(handlowych, inwestycyjnych, produkcyjnych, kooperacyjnych), w wyniku czego powstaje ogólnwiatowy system ekonomiczny, o dej współzalnci i znaccych reperkusjach działań podejmowanych lub toccych snawet w odleych krajach[3]. Globalizacja to proces ograniczania barier dla rynkowego mechanizmu alokacji ponad granicami pstw. Mówc inaczej, proces globalizacji oznacza wzrost swobody przeywu kapitu, towarów, czynników produkcji mdzy krajami. Prowadzi to w konsekwencji do zaniku granic gospodarczych i skokowego wzrostu mobilnci czynników produkcji.

Na przebieg procesów globalizacji najwkszy wyw manaspuce czynniki:

posp naukowo-techniczny

nowe technologie, w tym mikroelektroniczne, nowe produkty, nowoczesne procesy produkcji (zautomatyzowane, wysokowydajne, efektywne metody organizacji zardzania i marketingu),

zmiany w konkurencji mdzynarodowej

zmiany charakteru popytu, dywersyfikacja pody, oligopolizacja rynków, przewartciowanie przewag konkurencyjnych, w tym wzrost znaczenia czynnika czasu, jako umietnci dostosowania sdo zmieniacego sotoczenia firmy, zmienność trendów rynkowych,

liberalizacja przeywów mdzynarodowych, w tym kapitów, technologii, towarów, sy roboczej[4].

Dla procesu globalizacji podstawowe znaczenie ma rewolucja informatyczna, powoduca skokowy posp w gromadzeniu, przetwarzaniu i przesaniu informacji. Ogromroodegry wynalazki takie jak: komputer, fax, Internet, telefon komórkowy, telewizja satelitarna. Ponadto ważną roodegr, szybko rozwijacy stransport, w tym zaszcza transport lotniczy. Wyrny posp zanotowano równie w transporcie morskim -pojawienie solbrzymich zbiornikowców przyczyni o sdo zmniejszenia kosztów transportu towarów masowych.

Procesowi globalizacji sprzyja liberalizacja warunków przeywów kapitowych, towarowych i wiedzy. Globalizacja wc oznacza wzrost swobody przeywu kapitu, towarów, wiedzy i ludzi mdzy krajami. Czyli jest to proces stopniowego zaniku granic gospodarczych i jakciowy skok w mobilnci czynników produkcji.[5]

W światowym handlu, od kilkudziesciu lat wyspuje tendencja do liberalizacji. W 1947 roku przectne o na artyky przemyowe osgnęło poziom 40%, to jw latach 1986-1992 tylko mniej n5%. Zgodnie z RunUrugwajskraje rozwinte miy obniżyć cła na artyky przemyowe ponej 4%. Ta sytuacja dla polskich gospodarstw aktualnie nie jest korzystna, gdceny na rynkach światowych generalnie nsze od cen oferowanych przez polskich producentów.

Kluczorow procesie globalizacji odgrywanajpotężniejsze ekonomicznie i ekspansywne mdzynarodowo korporacje transnarodowe. Ponadto dużą roodgrywatae mdzynarodowe organizacje oraz instytucje gospodarcze i finansowe, w tym GATT - Uad Ogólny w Sprawie Ci Handlu. W ramach GATT odbo sosiem rund rokowna temat liberalizacji handlu. Najwniejsze z nich by trzy ostatnie rundy: Runda Kennedy’ego (1964-67), Runda Tokijska (1973-79), Runda Urugwajska (1986-93). KonsekwencRundy Urugwajskiej by m.in. zmiany instytucjonalne. 1 stycznia 1995 roku powano do życia ŚwiatoOrganizacHandlu (WTO).

Pocwszy od stycznia 2000 roku, na podstawie ustalRundy Urugwajskiej, a zaszcza art. 20 Porozumienia Rolnego WTO, na forum Światowej Organizacji Handlu, prowadzone negocjacje rolne. Obejmuone handel rolny oraz wszystkie instrumenty polityki rolnej. Zapowiedziana, postanowieniami Rundy Urugwajskiej, znacca liberalizacja handlu rolnego, polegaca na taryfikacji stawek celnych, doprowadza do dego zróżnicowania stawek celnych. W niektórych przypadkach osgnęły one wysoki poziom. W zwzku z tym zosty ustanowione kwoty dospu do rynku, czyli kontyngenty towarów z jednoczesnym obneniem stawek celnych. ówne rezultaty, w postaci poszerzenia dospu do światowego rynku rolnego dla krajów najubszych, jakie w czasie Rundy Urugwajskiej, nie zosty zrealizowane.

Zasadniczym celem negocjacji rolnych jest: stopniowa redukcja wsparcia i protekcji w sektorze rolnym, prowadca do fundamentalnej reformy w tej dziedzinie.

Analizuc przebieg negocjacji rolnych prowadzonych na forum Światowej Organizacji Handlu nietrudno zauważyć , że efekty globalizacji koncentrusw krajach najwej rozwintych - Europy Zachodniej, Ameryki Północnej i Azji Wschodniej. Kraje te tworaktywne centrum procesu globalizacji gospodarki. Inne kraje tylko w niewielkim stopniu uczestnicw tym procesie, czego konsekwencjest niewielki udzitych krajów w dospie do nowoczesnych technologii i kapitu. Mają one ograniczony dosp do zewtrznych rynków zbytu, a w dodatku na ich wewtrznych rynkach nasila skonkurencja yca z zewtrz.

Globalizacja gospodarki nie jest zjawiskiem nowym. Jej przejawy mna bo zaobserwowjw gospodarce XIX-wiecznej. Przed 1913 rokiem udzieksportu w światowym PKB wynosi 12%[6] i dopiero po 1973 roku przekroczył tę wielkość. Przeywy kapitów i wymiana walut odbywy sbez przeszkód, wsze by jedynie a. Łatwy by te przeyw ludzi, gdy paszportów na ogół nie potrzebowano. Po regresie tego procesu w okresie mdzywojennym i w poctkowym okresie po zakczeniu II wojny światowej, przyspieszenie naspo w latach 80-tych. Czynnikiem spniacym rokatalizatora by wyrny posp w liberalizacji handlu i przeywów kapitowych. Kolejne przyspieszenie naspo po 1989 roku wraz ze zjednoczeniem Niemiec, rozpadem Zwzku Radzieckiego i urynkowieniem gospodarek krajów Europy Środkowo-Wschodniej.

Trzeba przy tym pamiętać, że przyspieszenie procesu globalizacji gospodarki ma ścisły związek z ujawnieniem się wyraźnych grup interesów, które dobrze „zarabiają” na globalizacji. Są to przede wszystkim kraje wysokorozwinięte.


 


[1] Henryk Manteuffel Szoege Elementy kosztu globalizacji gospodarki żywnościowej z punktu widzenia ekonomiki środowiska w “Problemy rolnictwa światowego” Tom IX 2002 Wydawnictwo SGGW

[2] Dr Sobiecki R., Katedra Analizy Rynków i Konkurencji, Szka ówna Handlowa w Warszawie, „Myśl globalnie, dziaj lokalnie”

[3] A. Zorska ΠIntegracja Europejska w kontek cie globalizacji [w:] Zeszyty naukowe KG SGH, Nr 9/2000 ss. 6-7.

[4] 2 A. Zorska -j.w

[5] W Szymski Œ Globalizacja wyzwania i zagrożenia- Difin, Warszawa, 2001, ss. 14-15.

[6] B. Liberska Œ Procesy globalizacji i regionalizacji w gospodarce ś...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin