Wyklad_05_-_woda.pdf

(1223 KB) Pobierz
656110950 UNPDF
Chemia kosmetyczna 5/14
Woda – budowa cząsteczki, struktura
krystaliczna lodu
Właściwości ciekłej wody: gęstość, pojemność
cieplna
Ciepło parowania i topnienia wody
Wilgotność względna powietrza
656110950.007.png
Dlaczego woda?
Woda jest powszechnym rozpuszczalnikiem związków
ustrojowych i niezbędnym uzupełnieniem pokarmu
wszystkich znanych organizmów.
Uczestniczy w przebiegu większości reakcji
metabolicznych, stanowi środek transportu
wewnątrzustrojowego: np. produktów przemiany materii,
substancji odżywczych, hormonów i enzymów.
Reguluje temperaturę.
Stanowi płynne środowisko niezbędne do usuwania
końcowych produktów przemiany materii.
656110950.008.png
Woda w organizmie
dorosłego człowieka
100
90
80
70
60
50
40
30
20
10
0
Osocze krwi 95%
Kości 20%
Średnio 70%
Limfa 60-70%
Szkliwo zębów 10%
656110950.009.png 656110950.010.png 656110950.001.png
Woda jako rozpuszczalnik
Woda wchodzi w interakcje
z substancjami w niej rozpuszczonymi
Skutek:
substancje w roztworach wodnych
mają inne właściwości niż substancje
czyste
Przykład:
wysychanie białka powoduje jego
denaturację
656110950.002.png
Woda jako rozpuszczalnik
Anomery glukozy
Liczba grup OH
aksjalnych
ekwatorialnych
Anomer α
1
3
Anomer β
0
4
656110950.003.png 656110950.004.png 656110950.005.png 656110950.006.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin