erozja szkliwa.pdf
(
587 KB
)
Pobierz
WIADOMOŚCI LEKARSKIE 2004, LVII, 11–12
Nr 11–12
647
Danuta Waszkiel
DIETA – ISTOTNY CZYNNIK W ETIOLOGII EROZJI ZĘBÓW
Z Zakładu Stomatologii Dziecięcej Akademii Medycznej w Białymstoku
Przeprowadzono badania ankietowe 120 osób ogólnie zdrowych, obu płci, w wieku 18–30 lat. Badanych podzielono na dwie jednakowe
pod względem liczebności grupy. Do pierwszej zakwalifikowano osoby z erozjami szkliwa, do drugiej osoby bez erozji. Oceniono wpływ
częstotliwości spożywania soków owocowych, jabłek i owoców cytrusowych, coca-coli, napojów gazowanych i jogurtu na występowanie
nadżerek. Analiza wyników wykazała statystycznie potwierdzony związek między sposobem odżywiania a występowaniem erozji szkliwa.
[Wiad Lek 2004; 57(11–12): 647–652]
Słowa kluczowe:
erozje szkliwa, dieta.
W wieloprzyczynowej etiologii erozji zębów istotną
rolę odgrywają czynniki dietetyczne. Konsumpcja kwaś-
nych pokarmów prowadzi do demineralizacji i rozpusz-
czenia kryształów hydroksyapatytów szkliwa, czego
efektem może być poważna destrukcja zębów. Jej po-
stęp zależy od siły uszkadzającej czynników erozyjnych,
z których na szczególną uwagę zasługują: niskie pH, ni-
ski poziom jonów wapnia i fosforanów, wysokie wła-
ściwości chelatujące oraz czas i częstość narażenia na
ich działanie [1].
O właściwościach erozyjnych pożywienia decydują
zawarte w nim kwasy, dostarczane do jamy ustnej głów-
nie wraz z owocami, sokami owocowymi i napojami
musującymi [2,3,4,5]. Szczególnie silne odwapniające dzia-
łanie przypisuje się owocom i sokom cytrusowym, które
zawierają w dużym stężeniu kwas cytrynowy, odpowie-
dzialny za rozpuszczenie pryzmatów szkliwnych.
Z przeprowadzonych przez
Grafa
[6] badań nad zawarto-
ścią kwasu cytrynowego w owocach wynika, że występu-
je on w stężeniu 7,1–9,2% w cytrynach, 4,2–5,0% w grejp-
frutach i 1,3–2,6% w pomarańczach. Kwasy są bez-
sprzecznie decydującym czynnikiem wywołującym ero-
zje, nie można jednak pominąć roli powstających cytry-
nianów wapnia. W eksperymencie na zwierzętach wy-
kazano, że tworzą one na drodze chelacji kompleksy
z wapniem. Działanie chelacyjne cytrynianu wapnia naj-
bardziej nasilone jest przy kwasowości 6,0–7,0 pH [5].
W świetle przytoczonych danych, istotną sprawą
wydaje się ocena częstotliwości spożywania wybranych
produktów żywnościowych, z uwzględnieniem związa-
nych z nim zagrożeń dla szkliwa zębów. W celu ustale-
nia relacji między występowaniem nadżerek szkliwa
a dietą przeprowadzono badania ankietowe dotyczące
dietetycznych zachowań pacjentów.
dietetycznych i ogólnego stanu zdrowia (załącznik 1).
Podstawą oceny zachowań dietetycznych były odpowie-
dzi na pytania odnoszące się do częstotliwości spoży-
wania wybranych produktów, które można wiązać
z odwapniającym działaniem na twarde tkanki zębów.
W części oceniającej stan zdrowia uwzględniono dane
pozwalające na wyeliminowanie osób z chorobami ogól-
nymi mogącymi predysponować do powstawania nad-
żerek szkliwa. Szczególną uwagę zwrócono na wystę-
powanie dolegliwości żołądkowych (chroniczne wymio-
ty, zarzucanie treści pokarmowej, kwaśne odbijanie) oraz
innych chorób wymagających długotrwałego przyjmo-
wania leków.
Przeprowadzone badania umożliwiły wyselekcjono-
wanie 120 osób ogólnie zdrowych (60 kobiet i 60 męż-
czyzn), w wieku 18–30 lat. Zależnie od obecności przy-
szyjkowych erozyjnych ubytków twardych tkanek zę-
bów, badanych podzielono na dwie 60-osobowe grupy:
I – z erozjami zębów (grupa badana) oraz II – bez erozji
(grupa kontrolna).
Uzyskane informacje zostały zakodowane i poddane
analizie statystycznej przy użyciu testów Manna-Whit-
neya i Fishera.
WYNIKI
Wyniki badań ankietowych dotyczące konsumpcji
wybranych produktów żywnościowych przez osoby
z erozjami i bez erozji zębów ilustrują ryciny 1–5 oraz
tabela I. Analiza częstotliwości spożywania soków z owo-
ców cytrusowych (
ryc. 1
) wykazała, że 36,7% bada-
nych z erozjami zębów konsumowało je kilka razy dzien-
nie, zaś 20,0% kilka razy w tygodniu. Odwrotne relacje
obserwowano w grupie kontrolnej, w której najwięcej
osób (48,3%) piło soki owocowe kilka razy w tygodniu,
a jedynie 5,0% kilka razy dziennie. Jeden raz dziennie
soki owocowe spożywało po 25,0% badanych z obu
grup. Zbliżone wyniki dotyczyły konsumpcji owoców
cytrusowych i jabłek (
ryc. 2
) oraz napojów gazowa-
MATERIAŁ I METODY
Badanych poproszono o wypełnienie ankiety obej-
mującej dane personalne oraz dane dotyczące zachowań
648
Nr 11–12
D. Waszkiel
Tabela I. Częstotliwość spożywania wybranych produktów przez osoby z erozjami (grupa
badana) i bez erozji zębowych (grupa kontrolna)
Częstotliwość spożycia: mała – kilka razy tygodniowo, średnia – 1 raz dziennie, duża – kilka
razy dziennie.
nych (
ryc. 3
). Owoce cytrusowe i jabłka z dużą często-
tliwością (kilka razy dziennie) spożywało 68,3% bada-
nych z erozjami, czyli kilkakrotnie więcej niż w grupie
bez erozji (21,7%). Rzadsze spożywanie owoców pre-
ferowało więcej osób z grupy kontrolnej (kilka razy
tygodniowo – 25,0%; jeden raz w tygodniu – 51,7%)
niż z grupy badanej (analogicznie 8,3% i 20,0%). Napoje
gazowane w grupie badanej sporadycznie piło 13,3%,
jeden raz dziennie 21,7% i kilka razy dziennie 18,3%
osób, podczas gdy w grupie kontrolnej odpowiednio
41,7%, 13,3% i 5,0%. Podobne spostrzeżenia dotyczą
jogurtu, którego wielokrotne spożycie w ciągu dnia po-
dało 13,3% osób z grupy badanej i zaledwie 1,7% z gru-
py kontrolnej (
ryc. 4
). Przedstawione dane sugerują ist-
nienie związku, potwierdzonego analizą statystyczną,
między konsumpcją jabłek i owoców cytrusowych, so-
ków cytrusowych i napojów gazowanych a występo-
waniem erozji szkliwa. Coca-cola w badanej przez nas
populacji nie stanowiła istotnego zagrożenia dla uzębie-
nia ankietowanych, bowiem zdecydowana większość
badanych osób piła ją zaledwie kilka razy w tygodniu
(
ryc. 5
).
DYSKUSJA
Każdorazowe spożycie kwaśnych pokarmów pro-
wadzi do obniżenia pH śliny wynikającego ze spadku
koncentracji trzeciorzędowych fosforanów w jej roztwo-
rze. Ślina staje się zatem roztworem nienasyconym
w składniki apatytów, co powoduje przechodzenie wap-
nia i fosforanów z substancji zębów do śliny i w efekcie
prowadzi do erozji szkliwa [7]. W związku z tym uważa
się obecnie, że o powstawaniu erozji szkliwa decyduje
nie ilość, ale częstość spożywania kwasów. Jednorazo-
we wypicie nawet dużej ilości soku nie działa szkodli-
wie, ponieważ zawarty w nim kwas zostanie w krótkim
Nr 11–12
Dieta a erozja szkliwa
649
Ryc. 1.
Częstotliwość spożycia soków owocowych przez osoby
z erozjami i bez erozji szkliwa.
Ryc. 4.
Częstotliwość spożycia jogurtu przez osoby z erozjami
i bez erozji szkliwa.
Ryc. 2.
Częstotliwość spożycia jabłek i owoców cytrusowych
przez osoby z erozjami i bez erozji szkliwa.
Ryc. 5.
Częstotliwość spożycia coca-coli przez osoby z erozja-
mi i bez erozji szkliwa.
przypadków zaawansowanych erozji szkliwa, których
etiologia bezsprzecznie jest związana z konsumpcją
owoców cytrusowych, soku cytrynowego i soku po-
marańczowego. Szczególnie niepokoją wyniki badań
Ashera
i
Reada
[10], którzy opisali nadżerki szkliwa
o podłożu dietetycznym u młodych pacjentów (9–15
lat). Autorzy ci zwracają też uwagę na szczególną wraż-
liwość szkliwa nowowyrżniętych zębów na częsty kon-
takt z kwasem cytrynowym i dość szybką destrukcję.
Korony młodych zębów, chociaż w pełni ukształtowa-
ne morfologicznie, są niekompletne krystalograficznie,
a ich szkliwo zbudowane jest z nielicznych kryształów
hydroksyapatytu połączonych substancją międzypry-
zmatyczną. Środowisko jamy ustnej umożliwia dojrze-
wanie zębów poprzez dyfundowanie ze śliny do szkli-
wa jonów wapniowych, fosforowych, magnezowych,
fluorowych, czego efektem jest zwiększenie ilości hy-
droksyapatytu i zwapnienie substancji międzypryzma-
tycznej. Procesy te nie są jednak błyskawiczne, lecz po-
wolne i długotrwałe. Powierzchnia dojrzałych zębów
wykazuje wyższą twardość i ograniczoną przepuszczal-
ność, dzięki czemu jest odporniejsza na działanie czyn-
ników zewnętrznych [13,14].
Ryc. 3.
Częstotliwość spożycia napojów gazowanych przez oso-
by z erozjami i bez erozji szkliwa.
czasie zneutralizowany przez ślinę [8]. Za erozyjne
uszkodzenia szkliwa odpowiada zwłaszcza kwas cytry-
nowy, który wywołuje większą demineralizację niż inne
kwasy owocowe [3,9]. Spostrzeżenie to potwierdzają
publikacje [4,10,11,12] wskazujące na związek między
występowaniem erozji szkliwa a zachowaniami diete-
tycznymi badanych. Przytoczone prace zawierają opisy
650
Nr 11–12
D. Waszkiel
Erozja szkliwa u młodych pacjentów może mieć
związek z konsumpcją napojów o niskim pH [5,11,21].
Problem ten zainteresował
Levine’a
[4], który ocenił
spożycie kwaśnych napojów i uczulił na związane z tym
niebezpieczeństwo utraty twardych tkanek zębów. Jego
badania wskazują na intensywny wzrost sprzedaży tych
napojów w Anglii (z 2,8 biliona litrów w 1970 r. do 5,3
bilionów litrów w 1984). Badania
Rugg-Gunna
i wsp.
[15] potwierdzają, że głównymi konsumentami napo-
jów o niskim odczynie pH są dzieci i młodzież do 15
roku życia – przypada na nich 65% sprzedaży. Niestety,
brak danych na temat dynamiki konsumpcji napojów
o niskim pH w naszym kraju w ciągu ostatnich lat. Ist-
nieją natomiast dane umożliwiające ocenę spożycia owo-
ców i ich przetworów w latach 1988 i 1996 [16]. Wska-
zują one na wzrost przeciętnego miesięcznego spożycia
tych produktów z 3,12 kg na osobę w 1988 r. do 3,76
kg w 1996 r. Zanotowano również wzrost spożycia
owoców cytrusowych i innych owoców południowych
[17]. W 1996 r. stanowiły one 20% łącznego spożycia
owoców i ich przetworów wobec 10% w 1988 r.
Wyniki uzyskane w niniejszej pracy potwierdzają
występowanie związku między częstotliwością kon-
sumpcji produktów o działaniu odwapniającym na twar-
de tkanki zębów a pojawieniem się erozji szkliwa.
Wszystkie oceniane produkty częściej były spożywane
przez osoby z erozjami zębowymi, przy czym ponad
połowa w tej grupie badanych zjadała kilka jabłek lub
owoców cytrusowych w ciągu dnia, a nieco mniej piło
kilka razy dziennie soki owocowe lub napoje gazowane.
Eksperymenty, jakim poddano usunięte zęby ludzkie
[18] i bydlęce [19], wykazały, że pod wpływem kwa-
sów zawartych w napojach następują zmiany mikrotwar-
dości, a tym samym mineralizacji szkliwa. Czyste, wy-
polerowane powierzchnie próbek szkliwa, potraktowa-
ne sokiem owocowym cechował spadek twardości
o 28–40% w stosunku do wartości wyjściowych [19].
Obserwacje te potwierdzają badania
Lissa
[20] przepro-
wadzone in vitro, wskazujące na demineralizujące dzia-
łanie soku owocowego, wywołujące widoczne w elek-
tronowym mikroskopie skaningowym uszkodzenia po-
wierzchownej warstwy szkliwa. Zaznaczyć jednak na-
leży, że w badaniach in vivo (na zębach żywych) ten
sam autor [20] nie zaobserwował morfologicznych zmian
na powierzchni szkliwa po zadziałaniu soku owocowe-
go. Rezultaty uzyskane przez
Lissa
świadczą o ochron-
nym działaniu nabytej błonki nazębnej, powstałej ze skład-
ników organicznych śliny i znajdują potwierdzenie
w badaniach innych autorów [3,21].
Wyniki badań doświadczalnych [22] i klinicznych
[5] wykazały, że obok kwasów owocowych za erozyj-
ne zmiany szkliwa może również odpowiadać coca-cola.
W kontrolowanym eksperymencie z udziałem studen-
tów [5] stwierdzono – stosując metodę replik – że po
miesiącu codziennego spożywania 540 g soku grejpfru-
towego lub 340 g soku pomarańczowego bądź coca-
-coli pojawiły się mikroskopowe zmiany w szkliwie. Zda-
niem niektórych autorów, potencjał erozyjny zawartego
w coca-coli kwasu fosforowego jest jednak znacznie
niższy niż kwasu jabłkowego [2] bądź cytrynowego [3].
Z niniejszego badania wynika, że ankietowani sporadycz-
nie spożywali coca-colę, zatem nie należy dopatrywać
się u nich korelacji między piciem coca-coli a występo-
waniem erozji szkliwa.
Sukcesywny wzrost spożycia kwaśnych napojów
motywuje do podjęcia działań mających na celu elimina-
cję ich demineralizującego wpływu na twarde tkanki
zębów. Wyniki eksperymentów doświadczalnych [22]
przeprowadzonych na szczurach wskazują, iż istnieją
możliwości obniżenia właściwości erozyjnych napojów
poprzez modyfikację ich składu.
Shabat
i wsp. [22]
stwierdzili spadek frekwencji erozji szkliwa u szczurów
pojonych coca-colą z dodatkiem związków fluoru. Po-
dobne rezultaty uzyskali
Reussner
i wsp. [23], którzy
oceniali właściwości erozyjne kwaśnych napojów z do-
datkiem monofosforanu sodu. Dodatek związków flu-
oru i fosforanów nie zabezpiecza jednak przed erozjami
szkliwa, lecz tylko w znacznym stopniu redukuje ich
powstawanie.
Rozpatrując możliwości erozyjnego działania poży-
wienia na szkliwo zębów nie sposób pominąć wpływu
kwaśnych produktów mlecznych. Z badań
Meurmana
i wsp. [9] wynika, że zarówno soki owocowe, kwaśne
napoje, jak i kwaśne produkty mleczne miały niskie pH,
utrzymujące się po ich konsumpcji dłużej niż po spoży-
ciu innych produktów. Wydaje się jednak, że produkty
mleczne, takie jak jogurt czy zsiadłe mleko, nie mają
szkodliwego miejscowego wpływu na zęby. Wysoka kon-
centracja wapnia i fosforanów w mleku przeciwdziała
rozpuszczaniu szkliwa zębów [9,24]. Badania autorki
wykazały, że jogurt konsumowało około 70% wszyst-
kich ankietowanych; z grupy tej jedynie 7 osób z ero-
zjami szkliwa zjadało go kilka razy dziennie. Przy tak małej
częstotliwości spożycia nie można wnioskować o nega-
tywnym wpływie produktu na twarde tkanki zębów.
Propagowany przez środki masowego przekazu
zdrowy styl życia zakłada walkę z nadwagą poprzez
regularne ćwiczenia gimnastyczne i dietę z dużą ilością
owoców i warzyw. Z medycznego punktu widzenia po-
stępowanie takie jest pożądane, owoce i warzywa za-
wierają bowiem witaminy i mikroelementy potrzebne do
prawidłowego funkcjonowania organizmu. Człowiek nie
jest w stanie syntetyzować kwasu askorbinowego, ko-
nieczne jest więc jego dostarczenie wraz z pożywieniem.
Witamina C jest niezbędna do syntezy kolagenu i zwią-
zanej z tym prawidłowej czynności osteoblastów (two-
rzenie kości), odontoblastów (tworzenie zębiny) oraz
tkanki łącznej, ułatwia też katabolizm cholesterolu, od-
grywa ponadto istotną rolę w tworzeniu przeciwciał
decydujących o odporności organizmu na infekcje, a także
Nr 11–12
Dieta a erozja szkliwa
651
jest reduktorem chroniącym struktury komórkowe przed
oksydacją [25]. Owoce, warzywa i ich przetwory, w tym
w dużej mierze soki, są bogatym źródłem witaminy C.
Dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę odpowiadające
60 mg kwasu askorbinowego pokrywa spożycie 150 ml
soku cytrynowego, pomarańczowego lub grejpfrutowe-
go [26]. Konsumpcja soków owocowych jest zatem po-
żyteczna, jednak ich spożywanie w nadmiarze, z dużą czę-
stotliwością należy uznać za szkodliwe dla zębów.
Przytoczone publikacje i rezultaty badań własnych
pozwalają stwierdzić, że spożywanie kwaśnych pokar-
mów w dużych ilościach może stanowić poważne za-
grożenie dla twardych tkanek zębów – zaobserwowano
to głównie u osób dbających o zdrowie i kondycję fi-
zyczną. Całkowite wyeliminowanie z diety produktów
o niskim pH jest jednak niekorzystne ze względu na za-
wartość w nich substancji niezbędnych do prawidłowe-
go funkcjonowania organizmu. Fundacja „Promocja
zdrowia” wręcz zaleca Polakom częstsze (minimum
5 razy dziennie) i w większych ilościach spożywanie
warzyw i owoców. Doświadczenia innych krajów wy-
kazały, że programy zwiększenia konsumpcji warzyw
i owoców są, obok zwalczania palenia tytoniu, najsku-
teczniejszymi sposobami zmniejszenia zachorowań
i umieralności na schorzenia przewlekłe, zwłaszcza no-
wotwory i choroby układu krążenia. Mając na wzglę-
dzie te zalecenia żywieniowe, trzeba podjąć szeroko za-
krojoną akcję oświatową informującą pacjentów o zasa-
dach postępowania, mających na celu ochronę zębów
przed działaniem kwasów.
WNIOSKI
1. Erozyjne uszkodzenie szkliwa zębów należy łączyć
z częstym spożywaniem pokarmów o niskim pH.
2. Konsumpcja jabłek i owoców cytrusowych, soków
owocowych i napojów gazowanych sprzyja powsta-
waniu erozji zębowych.
Załącznik 1.
A N K I E T A
Imiê i nazwisko ...............................................................................................
Wiek .............Adres .......................................................................................
Zawód............................................ Œrodowisko .............................................
1.
Zawodowy kontakt z parami kwasów
Nie Tak
Jaki ? .......................................................
2.
Od¿ywianie
Tak
Nie
Czêstoœæ
a) soki owocowe
....................
b) Coca Cola
....................
c) napoje gazowane
....................
d) kwaœne pokarmy
....................
– owoce (jakie?).........................................
....................
– jogurt
....................
– cukierki owocowe (ssanie)
....................
– ocet
....................
2.
Leki: ..............................................................................................................
– witamina C
....................
– aspiryna
....................
– preparaty ¿elaza
....................
3.
SuchoϾ
4.
Choroby uk³adu pokarmowego: .......................................................................
– kwaœne odbijanie
....................
– wymioty
....................
Plik z chomika:
dietetykaCMUMK
Inne pliki z tego folderu:
Prezent. układ krążenia ABC(1).ppt
(16732 KB)
Do sprawozdania o buforach.docx
(11 KB)
fizjologia 2012 egzamin.doc
(88 KB)
wykl.doc
(43 KB)
biochemia_odpowiedzi_do_ustnego_egzaminu.zip
(459 KB)
Inne foldery tego chomika:
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin