Artukuł Herbata.rtf

(388 KB) Pobierz

W okresie jesienno-zimowym z chęcią sięgamy po coś rozgrzewającego i aromatycznego do picia. Proponuje wam dziś herbatę owocową. Jej rodzaji jest tyle, że na pewno każda znajdzie coś dla siebie. 

Owoce wchodzące w skład herbat są naturalnym źródłem witamin: C, A, B1, B2, soli mineralnych i mikroelementów. Wzbogacają codzienną dietę w niezbędne składniki potrzebne do prawidłowego rozwoju organizmu.

 

 

herbata malinowa - Świetna na przeziębienia, grype i anginę, rozgrzewa organizm, poprawienia samopoczucia. Owoce maliny zawierają wapń, fosfor, magnez i żelazo. Dostarczają również organizmowi witaminy A, B, C i E.

herbata poziomkowa - bogate źródło kwasów organicznych, soli mineralnych, a przede wszystkim - witaminy C, tak istotnej w profilaktyce przeziębienia czy grypy. Owoce te cenione są ze względu na silne działanie odżywcze i witaminizujące oraz wzmacniające siły witalne organizmu. Ponadto obniżają gorączkę i są polecane w leczeniu nieżytów dróg oddechowych i kaszlu.

herbata z Guaraną - guarana działa pobudzająco na układ nerwowy i mięśniowy, zwiększa sprawność myślenia, poprawia koncentrację, znosi senność, ułatwiają kojarzenie.

herbata z czrnej porzeczki lub żeń- szenia - Korzystnie wpływa na przemianę materii oraz procesy odpornościowe w organizmie. Poprawia zdolność koncentracji, zwiększa tolerancję na pokonywanie stresu i wysiłku fizycznego. Wykazuje właściwości pobudzania układu immunologicznego.

herbata z dzikiej róźy - Stanowi uzupełnienie diety w witaminę C. Ponadto dzika róża jest źródłem m. in. bioflawonoidów, karotenoidów, pektyn i kwasów organicznych. Składniki te aktywnie wspomagają procesy odpornościowe w organizmie, wzmacniają organizm.

herbata żurawinowa - obniża gorączkę, zwiększa odporność organizmu, pomaga organizmowi w walce z przeziębieniem i grypą.

herbata zielona - idealna przy odchudzaniu, reguluje wydzielanie żółci, pobudza trawienie, neutralizuje nadkwaśność gastryczną.

 

Podczas zakupów trzeba uważnie wczytać się w podany na opakowaniu skład, a przy wyborze nie kierować się jedynie napisem czy obrazkiem na pudełku. Wiele herbat z napisem np. "malinowa" zamiast malin zawiera: hibiskus, dziką różę, porzeczkę, aronię i inne, a do nich dodany jest tylko malinowy aromat. Wprawdzie w sklepach jest duży wybór czarnych herbat, które zawierają owocowy aromat, ale prócz zapachu nie mają one leczniczych właściwości owoców

Jeśli chcemy cieszyć się głębszym smakiem i aromatem, oraz większą dawką witamin proponuje po herbatkę wybrać się do sklepów specjalizujących się w tym. Można tam kupić o wiele więcej smaków niź w sklepie spożywczym, mieszać je ze sobą.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin