Wyborny placek ze śliwkami
Składniki:
· 35 dag mąki
· 2 łyżeczki proszku do pieczenia
· 25 dag miękkiego masła
· 25 dag cukru
· 2 opakowania cukru waniliowego
· 4 jaja
· Czubata łyżka drobniutko posiekanej smażonej
(lub kandyzowanej skórki cytrynowej)
· 3 – 4 łyżki bułki tartej
· 1 – 2 łyżeczki cynamonu
· 80 dag węgierek
Wykonanie:
ü Masło starannie utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym.
ü Nadal ucierając, po kolei wbijać jajka, a następnie powoli wsypywać mąkę z proszkiem do pieczenia.
ü Wymieszać ciasto ze skórką cytrynową, przełożyć na posypaną mąkę blachę do pieczenia (ok. 40 x 30 cm) i równo rozprowadzić po jej dnie.
ü Tartą bułkę wymieszać z cynamonem oraz pozostałym cukrem waniliowym i posypać ciasto.
ü Włączyć piekarnik ustawiając termostat na 1800C.
ü Śliwki umyć, przekroić wzdłuż na połówki, usuwając pestki.
ü Rozłożyć połówki owoców na cieście (przecięciem do góry) i lekko je wcisnąć.
ü Wstawić placek na środkową półkę piekarnika nagrzanego do 180OC
i piec około godziny. Przestudzone ciasto pokroić na kawałki
ü Podawać z bitą śmietaną.
Smacznego!!!
wielkibrat80