Wyborny placek ze śliwkami.docx

(15 KB) Pobierz

Wyborny placek ze śliwkami

 

 

 

Składniki:

·                     35 dag mąki

·                     2 łyżeczki proszku do pieczenia

·                     25 dag miękkiego masła

·                     25 dag cukru

·                     2 opakowania cukru waniliowego

·                     4 jaja

·                     Czubata łyżka drobniutko posiekanej smażonej

(lub kandyzowanej skórki cytrynowej)

·                     3 – 4 łyżki bułki tartej

·                     1 – 2 łyżeczki cynamonu

·                     80 dag węgierek

 

 

 

Wykonanie:

ü               Masło starannie utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym.

ü               Nadal ucierając, po kolei wbijać jajka, a następnie powoli wsypywać mąkę z proszkiem do pieczenia.

ü               Wymieszać ciasto ze skórką cytrynową, przełożyć na posypaną mąkę blachę do pieczenia (ok. 40 x 30 cm) i równo rozprowadzić po jej dnie.

ü               Tartą bułkę wymieszać z cynamonem oraz pozostałym cukrem waniliowym i posypać ciasto.

ü               Włączyć piekarnik ustawiając termostat na 1800C.

ü               Śliwki umyć, przekroić wzdłuż na połówki, usuwając pestki.

ü               Rozłożyć połówki owoców na cieście (przecięciem do góry) i lekko je wcisnąć.

ü               Wstawić placek na środkową półkę piekarnika nagrzanego do 180OC

i piec około godziny. Przestudzone ciasto pokroić na kawałki

ü               Podawać z bitą śmietaną.

 

 

 

 

 

 

 

 

Smacznego!!!

Zgłoś jeśli naruszono regulamin