Kutia.doc

(21 KB) Pobierz
Kutia

Kutia

 

Składniki:

·         Pszenica – 1,5 szklanki

·         mak – 1 szklanka

·         rodzynki i migdały – garść

·         miód

·         mleko/śmietanka

·         cukier puder

Jak przyrządzić kutię:

Pszenicę należy oczyścić i zalać na noc wrzątkiem. Następnego dnia gotować do miękkości przez 3 – 4 godziny. Mak opłukać, sparzyć, odsączyć i zemleć w maszynce lub utrzeć w makutrze. Połączyć z odcedzoną pszenicą, z rozpuszczonym i podgrzanym miodem oraz z cukrem pudrem. Dodać posiekane bakalie. Można wymieszać z gorącym mlekiem lub podawać ze śmietanką. Wymieszać i wstawić na kilka godzin do lodówki – kutia lubi chłód.

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin