Łamańce (podawane do kutii).doc

(21 KB) Pobierz
Łamańce (podawane do kutii)

Łamańce (podawane do kutii)

 

Składniki:

·         15 dag mąki

·         1/3 kostki masła (ok. 7 dag)

·         ok. 1,5-2 łyżki cukru pudru

·         jajo l szczypta soli

·         łyżka kwaśnej śmietany

Przygotowanie:

Zimne masło starannie posiekać z mąką. Dodać jajo, Śmietanę, cukier, znów dobrze posiekać, po czym zagnieść gładkie ciasto, owinąć je folią i wstawić na ok. 60 min do lodówki. Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy, pokroić w prostokąty szerokości 1-1,5 cm i długości 10 cm, ułożyć w natłuszczonej formie i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piec, aż nabiorą złotego koloru (ok. 15 min).

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin