Sernik na zimno z galaretką.doc

(26 KB) Pobierz
Sernik na zimno z galaretką
Sernik na zimno z galaretką
- składniki

·         3 jaja

·         1 szklanka cukru

·         2 opakowania serków homogenizowanych waniliowych

·         pół szkl. mleka

·         3 łyżki żelatyny

·         200 g masła

·         galaretka w proszku o smaku jaki najbardziej lubimy

Sernik na zimno z galaretką –
sposób przygotowania

Rozbić jajka i oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na białą, jednolitą masę (cukier powinien się całkowicie rozpuścić, nie może 'chrzęścić'), dodać stopione ale przestudzone masło, wymieszać. Żelatynę rozpuścić w ciepłym mleku, wlać do przygotowanej masy. Dodać serki homogenizowane, znów wymieszać. Ubić na sztywno pianę z białek, porcjami delikatnie dodawać ją do masy serowej - chodzi o to, żeby była jak najbardziej puszysta. Przygotowaną masę wyłożyć do płaskiej salaterki albo tortownicy i wstawić na kilka godzin do lodówki. Gdy całkiem stężeje (jak pukniesz łyżeczką powierzchnię, to łyżeczka powinna odskoczyć), zalej rozmieszaną w wodzie, tężejącą galaretką owocową. Można przedtem na masie serowej poukładać kawałki brzoskwiń, ananasa czy truskawek przed wylaniem galaretki.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin