PYZY Z MIĘSEM.doc

(30 KB) Pobierz

składniki
ciasto ziemniaczane:
1 kg ziemniaków
czubata szklanka mąki pszennej (20 dag)
2 jajka
czubata łyżeczka soli

nadzienie:
40 dag ugotowanego mięsa (wołowego, wieprzowego, ważne by nie było za tłuste, można również użyć mięsa mieszanego, także z dodatkiem mięsa drobiowego - ale uwaga! - z samego drobiowego mięsa nadzienie będzie za suche)
1 cebula średniej wielkości
1 jajko
płaska łyżeczka soli
płaska łyżeczka świeżo startego czarnego pieprzu
czubata łyżka majeranku
3 łyżki oleju

dodatkowo:
boczek lub słoninka na skwarki
2 cebule średniej wielkości
2 łyżki oleju (jeśli skwarki będą z boczku)
sól

 


sposób przygotowania
Ziemniaki myję i bez obierania zalewam w garnku wrzątkiem. Gotuję do całkowitej miękkości - trwa to około 20 minut.

W czasie gotowania ziemniaków przyrządzam farsz: mięso mielę, cebule obieram i drobno siekam.
Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam cebulę i smażę przez 3-4 minuty, cały czas mieszając, aż cebula dokładnie się zeszkli. Przestudzoną cebulę dodaję do mięsa razem z jajkiem i przyprawami. Mieszam dokładnie.

Ugotowane ziemniaki odcedzam, zalewam zimną wodą i odstawiam do wystygnięcia - ten zabieg spowoduje, że potem będzie je łatwo obrać.

Następnie obieram je dokładnie i usuwam ewentualne pozostałości po zaczątkach kiełków. Ziemniaki przeciskam prze praskę, lub bardzo dokładnie ugniatam tłuczkiem - nie wolno ich rozdrabniać za pomocą malaksera lub miksera.
Do masy dodaję mąkę, sól i jajka. Szybko zagniatam jednolite ciasto.

Na oprószonej mąką stolnicy formuję z ciasta wałki o średnicy około 4 cm, następnie kroję je na kawałki o długości 3 cm i formuję z nich okrągłe placuszki. Aby łatwo było w nie zawijać farsz, lekko posypuję je mąką.

Na każdym placuszku kładę porcję farszu - mniej więcej łyżkę (lub śliwkę). Placuszek zawijam, formując zgrabna kulkę.

Pyzy wkładam do dużego garnka z osolonym wrzątkiem. Gotuję przez 3 minuty do momentu wypłynięcia ich na wierzch. Nie wkładam jednorazowo więcej niż jedną warstwę.

Po ugotowaniu wyjmuję łyżką cedzakową i podaję ze skwarkami i zrumienioną cebulką. A przyrządza się je szybko i nieskomplikowanie.

Boczek lub słoninę kroję na drobną kostkę. Cebule obieram i drobno siekam.
Boczek wrzucam na rozgrzaną patelnię z łyżką oleju (do słoniny nie trzeba dodawać oleju, ale warto ją posolić od razu po wrzuceniu na patelnię - nie będzie wtedy pryskać) i smażę, aż wytopi się z niego połowa tłuszczu, wtedy wrzucam cebulę i często mieszając smażę na średnim ogniu, aż lekko się zrumieni.
To pyszny dodatek do pyz z mięsem!!!

Dodatkowe informacje
Nadzienie można przygotować też na bazie samego mięsa drobiowego. Należy jednak do niego dodać kawałek tłustego boczku - ugotowanego i zmielonego.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin