KALAFIOROWE PRZYSMAKI.doc

(1164 KB) Pobierz

menu  ::  Salatki

 

 

 

Sałatka warstwowa z kalafiorem

 

 

 

Niewyszukane, łatwo dostępne składniki,a efekt naprawdę interesujący

 

 

czas: 

30 minut

liczba porcji: 

6

 

 

składniki: 

1 mały lub pół dużego kalafiora
5 pomidorów
5 jaj
3 łyżki majonezu
1 łyżka musztardy
2 łyżki oleju
2 łyzki posiekanego szczypiorku
sól, pieprz

 

 

przyrządzanie: 

Kalafiora oczyścić, umyć, podzielić na różyczki. Gotować w osolonym wrzątku przez 4-5 minut. Odsączyć i wystudzić.
Jaja ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek, pokroić w ćwiartki.
Pomidory pokroić w dużą kostkę.
Z majonezu, musztardy, oleju przygotować gładki sos.
W dużej, przezroczystej misce ułożyć na dnie rózyczki kalafiora, lekko poslić i popieprzyć. następnie ułożyć pomidory, a na wierzchu jaja. Ponownie posolić i popieprzyć. Wierzch polać sosem i posypać szczypiorkiem. Schłodzić w lodówce.

 

Kategorie

·         wszystkie

·         | Dania bezmięsne

·         | Inne

·         | Mięso w roli głównej

·         | Napoje alkoholowe

·         | Pieczywo

·         | Pizza

·         | Podsumowanie akcji kulinarnych

·         | Przekąski/Przystawki

·         | Przetwory

·         | Ryby

·         | Sałatki

·         | Słodkości

·         | Zapiekanki

·         | Zupy

Sałatka z kalafiorem

środa, 09 stycznia 2008 21:22 Skocz do komentarzy

 
Sałatka z kalafiorem

Nie sądziłam ,że kalafiora można dodać do sałatki, do czasu aż sama się o tym nie przekonałam i nie wypróbowałam tego oto przepisu...i oto proszę... tak  powstała sałateczka palce lizać, bardzo smaczna! . Nie pamietam pochodzenia przepisu.
Polecam:) 
 

 

Składniki:

 - 0,5 kalafiora

 - 10 dkg szynki

 - puszka kukurydzy

 -1 zielony ogórek

Sos: 3 łyżki jogurtu naturalnego + 2 łyżki majonezu + ząbek czosnku

Wykonanie:

Kalafiora ugotować , ostudzić ,różyczki rozdzielić na mniejsze części, natomiast resztę pokroić w kostkę. Szynkę i zielonego ogórka,  również pokroić w kostkę , dodać kukurydzę , doprawić pieprzem i solą. Polać sosem.

Smacznego!

 

Sałatka z brokułem i kalafiorem Sylwii

11 Luty 2008 · Dodał/a: Iwonka (admin strony) · Kategoria: sałatki, surówki


Chcesz otrzymywać najlepsze przepisy prosto na Twojego maila za darmo. Zapisz się, zasmakuj pyszności z całego świata.

Początek formularza

(zgadzam sie z pp)

Dół formularza

Najlepsze przepisy na Twojego maile za darmo


komentarze

skopiuj adresy

ostatnio dodane


1 punkt2 punkty3 punkty4 punkty5 punktów

oddane glosy: 3
ocena: 3.67 / 5

Loading ... Loading ...



Przepis ze zdjęciami - Prawa autorskie zdjęć należą do autorów strony
Składniki:

·         kalafior

·         brokuły

·         rzodkiewka

·         szczypiorek i koper

·         pomidory koktajlowe

·         ser feta

·         kukurydza w puszce

·         ogórki świeże

·         papryka

·         ser żółty starty (dowolna ilość)

·         4 jaja

·         sól i pieprz do smaku

·         jogurt oressing

Sposób przygotowania:
Kalafior i brokuły ugotować i pokroić drobno.

salatka s2 kopia.jpgsalatka s7 kopia.jpg

Jajka ugotować na twardo

salatka s13 kopia.jpg

i pokroić w kostkę.

salatka s14 kopia.jpg

Rzodkiewkę kroimy w kostkę.

salatka s3 kopia.jpg

Pomidory kroimy w ósemki.

salatka s9 kopia.jpg

Paprykę kroimy w kostkę.

salatka s6 kopia.jpg

Zielenine kroimy drobno.

salatka s4 kopia.jpgsalatka s5 kopia.jpg

Ogórek również w kostkę.

salatka s11 kopia.jpg

Ser feta jeśli jest pokrojony to nie trzeba go kroić a jeśli nie to również w kostkę.

salatka s8 kopia.jpg

Kukurydzę odcedzić.

salatka s10 kopia.jpg

Ser zetrzeć na tarku (małe oczka). Wszystkie składniki mieszamy

salatka s12 kopia.jpg

i dodajemy jogurt.

salatka s15 kopia.jpg

Doprawiamy do smaku

. Polecam.

salatka s16 kopia.jpg

źródło: Sylwia S. Albigowa

menu  ::  Dania glowne  ::  pasty

 

 

 

Kalafior zapiekany pod beszamelem

 

 

 

Ciekawy sposób na przygotowanie kalafiora - zapiekany w całości pod kołdreką z sosu beszamel  i zótym serem - obowiązkowo z gałką muszkatołową

 

 

czas: 

1 godzina

liczba porcji: 

3

 

 

składniki: 

1 średni kalafior
3 łyżki masła
3 łyżki mąki
1 szklanka mleka
1 łyzka soku z cytryny
1 szklanka tartego żółtego sera
gałka muszkatołowa, sól, pieprz
tłuszcz od smarowania naczynia

 

 

przyrządzanie: 

Kalafior umyć, oczyścić. Moczyć przez ok. 10 minut w mocno osolonej wodzie. nastepnie odsączyć i przez ok. 5 - 8 minut gotować - również w całości - w dużej ilości osolonego wrzątku. Kalafior musi być średnio mięki, nie może się rozpadać. Dokładnie odsączyć. Przygotować beszamel: masło rozpuścić w rondelku, dodać mąkę i dokładnie połączyć. Smażyć przez chwilę, po czym zdjąć z ognia. Dodawać stopniowo mleko i mieszać, aby nie powstały grudki. Podgrzać do zagotowania, cały czas mieszając. Sos musi być dość gęty, aby nie spływał z kalafiora. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem oraz świeżo startą gałką muszkatołową. 
Okrągłe naczynie do zapiekanie wysmarować tłuszczem, przełożyć do niego kalafiora i równomiernie polac sosem. Posypać tartym serem i galką. Zapiekać przez 35 - 40 minut w temperturze ok. 180 stopni.  

 

 

uwagi: 

Tak przyrządzonego kalafiora można podawać z ziemniakami z wody i surówkami.

 

04 lipca 2009

Kalafior zapiekany w sosie serowym

Zaloguj się

 

Początek formularza

E-mail

OnetHasło

Niepoprawne dane

Objaśnienia 
Loguj się bezpiecznie  Zapomniałem hasła

Dół formularza

Anuluj

   

Kalafior zapiekany w sosie serowym

 

Kupiłam dużego kalafiora i połowę wykorzystałam na sałatkę z brzoskwiniami, a druga czekała... Zastanawiałam się, jak go wykorzystać i wpadłam na pomysł, że zrobię przegląd lodówki i wymodzę jakąś zapiekankę... No i wyszedł kalafior z sosem serowym... Nawet nie myślałam, że będzie ta...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin