Rola czynników środowiskowych w rozwoju pamięci i motywacji u zwierząt ..pdf

(495 KB) Pobierz
D:\kosmos\1-2002\1-2002b.VP
Tom 51, 2002
Numer 1 (254)
Strony 35–46
M ACIEJ S TASIAK
Zak³ad Neurofizjologii
Instytut Biologii Doœwiadczalnej im. M. Nenckiego, PAN
Pasteura 3, 02-093 Warszawa
e-mail: stasiakm@nencki.gov.pl
ROLA CZYNNIKÓW ŒRODOWISKOWYCH W ROZWOJU PAMIÊCI I MOTYWACJI U
ZWIERZ¥T
UWAGI WSTÊPNE
Ka¿dy organizm posiada zbiór cech okre-
œlonych genetycznie. Jednak rozwój zachowa-
nia siê zwierz¹t, którego biologiczn¹ podstaw¹
jest rozwój mózgu, mo¿e podlegaæ ró¿norod-
nym modyfikacjom w zale¿noœci od wp³ywów
œrodowiska zewnêtrznego (S HATZ 1992). Pew-
ne cechy mog¹ przejawiaæ siê z mniejszym lub
wiêkszymnatê¿eniem, niektóre wrodzone ten-
dencjemog¹ siê nawet nie ujawniæ podczas on-
togenezy. Innymi s³owy, zakres i funkcje feno-
typu s¹ okreœlone przez genotyp, ale zdolnoœæ
do ujawniania siê cech uwarunkowanych ge-
notypem zale¿y w znacznej mierze od œrodowi-
ska. Z tym twierdzeniem zapewne zgodzi siê
wiêkszoœæ biologów. Tym niemniej, k³opoty
rozpoczynaj¹ siê zazwyczaj przy przechodze-
niu do konkretów. WeŸmy pod uwagê przeczy-
tany przed chwil¹ zwrot „w znacznej mierze”.
Gdybyœmy usi³owali dok³adnie okreœliæ co to
znaczy, je¿eli zaczêlibyœmy wymagaæ np. pro-
centowego okreœlenia, co jest wy³¹cznie rezul-
tatem wp³ywu œrodowiska a co nim nie jest, to
odpowiedŸ na tak postawiony problem w
obecnymstaniewiedzy biologicznej nie by³aby
w pe³ni mo¿liwa. Przybli¿onej odpowiedzi na
pytanie, jaka jest rola œrodowiska w przejawia-
niu siê cech uwarunkowanych genotypem
udzielaj¹ wyniki badañ eksperymentalnych z
zastosowaniem deprywacji.
POJÊCIE DEPRYWACJI I ZAKRES STOSOWANIA
Pochodzenie wyrazu „deprywacja” wywo-
dzi siê ze œredniowiecznego jêzyka ³aciñskiego:
privatio ” oznacza³o „pozbawienie” a przedro-
stek „ de ” w z³o¿eniach mia³ charakter wzmac-
niaj¹cy znaczenie wyrazu. W literaturze anglo-
jêzycznej, dominuj¹cej we wspó³czesnej na-
uce, wystêpuje wyraz „deprivation” i st¹d pol-
ski wyraz „deprywacja” w bezpoœrednim
t³umaczeniu oznacza „pozbawienie czegoœ”
lub „izolacjê od czegoœ”. Owo pozbawienie lub
odizolowanie jest stosowane w szerokim za-
kresie w ró¿nych dziedzinach wiedzy. Wbiolo-
gii deprywacja oznacza brak, usuniêcie, zablo-
kowanie, wycofanie, utratê czegoœ, uniemo¿li-
wienie lub zmniejszenie dop³ywu (redukcjê,
ograniczenie) jakiegoœ istotnego czynnika
b¹dŸ czynników. Nale¿y w tym miejscu zazna-
czyæ, ¿e wyraz „deprivation” bywa stosowany
zamiennie z wyrazem „impoverishment”
(M ORGAN iK ING 1971). U¿ycie terminu „de-
prywacja” jest powszechne i znajduje zastoso-
wanie w ró¿norodnych dyscyplinach biolo-
gicznych, pocz¹wszy od genetyki i biochemii,
poprzez fizjologiê, skoñczywszy na naukach
behawioralnych. Przyk³adowo, istnieje depry-
wacja genu COX-2 od jego substratu poprzez
128785277.001.png
36
M ACIEJ S TASIAK
supresjê ekspresji cPLAmRNA, deprywacja od
interleukiny-3, deprywacja opioidów z recep-
torów, deprywacja od czynnika wzrostu, de-
prywacja od androgenu wskutek kastracji, de-
prywacja od glukozy, a nawet deprywacja od
matki. Listê zastosowañ pojêcia deprywacji
mo¿naby znacznie wyd³u¿yæ, lecz opisane
przyk³ady wystarczaj¹co wskazuj¹ na szeroki
zakres u¿ycia tego okreœlenia.
Deprywacja wskazuje na czynnoϾ, np.
ograniczanie dostêpnoœci jakiegoœ czynnika,
lub na stan, np. wynik ograniczenia dostêpno-
œci tego czynnika. Deprywacja mo¿e dotyczyæ
okreœlonej modalnoœci czuciowej (sensorycz-
nej), np. deprywacja wzrokowa, s³uchowa
b¹dŸ smakowa. Deprywacja mo¿e byæ ca³kowi-
ta (ang. total deprivation), np. totalna deprywa-
cja od œwiat³a wskutek hodowania w ciemno-
œci, lub czêœciowa (ang. partial deprivation),
np. deprywacja od kolorów. Deprywacja mo¿e
byæ d³uga, czyli chroniczna (ang. chronic de-
privation), krótka (ang. short-term depriva-
tion) lub powtarzalna (ang. repeated depriva-
tion). Poddane deprywacji mog¹ byæ narz¹dy
symetryczne, np. deprywacja obuoczna czyli
binokularna, lub tylko jeden z nich, np. depry-
wacja jednooczna czyli monokularna.
Osobn¹ kwestiê stanowi okreœlenie, czy de-
prywacja ju¿ siê dokona³a, czy jeszcze trwa. W
jêzyku polskim termin deprywacja wystêpuje
jedynie w formie niedokonanej. Precyzuj¹c —
ogólne stwierdzenie, ¿e mamy do czynienia ze
zwierzêciem deprywowanym, nie wyjaœnia
nam, czy organizm jest nadal poddawany
dzia³aniu deprywacji (np. czy nadal jest hodo-
wany stalewciemnoœci), czy ju¿ okres deprywa-
cji ma za sob¹ (np. organizm ju¿ nie przebywa
ca³y czas w ciemnoœci i badane s¹ skutki uprzed-
niej deprywacji, czyli pobytuw ciemnoœci). Acz-
kolwiek u¿yteczne by³oby wprowadzenie for-
my dokonanej: zwierzê zdeprywowane, forma
ta dotychczas nie przyjê³a siê.
Deprywacja jest okreœlana przymiotniko-
wo, np. deprywacja smakowa — i rzeczowniko-
wo, np. deprywacja od smaku pokarmu. W
ostatnich przyk³adach okreœlenie „deprywacja
smakowa” zawiera w sobie informacjê ogóln¹,
tzn. informuje o deprywacji od smaku, bez
sprecyzowania jego Ÿród³a, natomiast okreœle-
nie „deprywacja od smaku pokarmu” implikuje
istnienie doznañ smakowych innych ani¿eli
pokarmowe, np. smaku lizanej przez zwierzê
w³asnej sierœci lub sierœci innego zwierzêcia.
Deprywacja mo¿e odnosiæ siê do zwierz¹t
doros³ych i zwierz¹t m³odych. Treœci¹ niniej-
szego artyku³u bêd¹ deprywacje przeprowa-
dzonewewczesnymokresie ¿ycia —wzrokowa
oraz smakowa — i ich wp³yw na zachowanie siê
zwierz¹t w okresie póŸniejszym. Szczególny
nacisk po³o¿ony zostanie na wyniki badañ be-
hawioralnych otrzymanych na kotach domo-
wych (ang. domestic cats) w Zak³adzie Neuro-
fizjologii Instytutu Biologii Doœwiadczalnej im.
M. Nenckiego PAN. Najpierw jednak zostanie
poruszony problem skutków deprywacji od
warunków ¿ycia na wolnoœci.
WP£YW WARUNKÓW HODOWLANYCH NA ROZWÓJ BEHAWIORU ZWIERZ¥T
LABORATORYJNYCH
Warunki hodowli laboratoryjnej odbiegaj¹
zasadniczo od warunków œrodowiskowych ¿y-
cia na wolnoœci, w których zwierzêta przeby-
waj¹ w stanie dzikim lub pó³dzikim. Œrodowi-
sko laboratoryjne jest w znacznej mierze
ochronne (ang. highly protective) dla zwierz¹t
(L ESTER 1973). Przyk³adowo, koty hodowane
w zwierzêtarniach i przeznaczone do badañ
behawioralnych, pobieraj¹ pokarm bez polo-
wania, a co za tym idzie — wyeliminowana jest
konkurencja. Koty nie musz¹ utrzymywaæ
sprawnoœci wwyszukiwaniu i zdobywaniu po-
karmu i nie s¹ zmuszone walczyæ miêdzy sob¹
o po¿ywienie, ofiarê b¹dŸ padlinê, w sytuacji
niedoborów pokarmowych w œrodowisku.
Bêd¹c pod sta³¹ opiek¹ weterynaryjn¹ nie pod-
legaj¹ doborowi naturalnemu. Mo¿na stwier-
dziæ, ¿e nie istnieje w tych warunkach presja
œrodowiska zewnêtrznego zagra¿aj¹ca prze-
trwaniu, a dop³yw i ró¿norodnoœæ bodŸców
œrodowiskowych s¹ zmniejszone w stosunku
do dop³ywu i ró¿norodnoœci bodŸców obec-
nych w warunkach ¿ycia w stanie dzikim lub
pó³dzikim.
Czy taki rodzaj deprywacji — deprywacji od
warunków ¿ycia na wolnoœci — wp³ywa na wy-
niki testów behawioralnych? OdpowiedŸ na to
pytanie przedstawimy na podstawie doœwiad-
czeñ z zastosowaniem tzw. reakcji odroczonej
(ang. delayed response task). Test reakcji odro-
czonej s³u¿y badaniu pamiêci krótkotrwa³ej i
polega na reagowaniu na œladach dzia³ania bo-
dŸca oraz wyborze reakcji instrumentalnej. Bo-
dŸcem warunkowym jest bodziec zespo³owy
sk³adaj¹cy siê z dwu elementów: przemi-
jaj¹cego œladu pamiêciowego bodŸca przygoto-
128785277.002.png
Rola czynników œrodowiskowych w rozwoju pamiêci i motywacji u zwierz¹t
37
wawczego, okreœlaj¹cego wybór reakcji, oraz
bodŸca zwalniaj¹cego, po którym reakcja za-
chodzi. BodŸce przygotowawcze s¹ ró¿ne, bo-
dziec zwalniaj¹cy jest zawsze taki sam; odro-
czenie (czas odroczenia lub okres odroczenia)
wystêpuje pomiêdzy bodŸcem przygotowaw-
czym a zwalniaj¹cym, tj. w obrêbie tej samej
próby.
Zatrzymajmy siê w tym miejscu, aby krót-
kiemu rozpatrzeniu poddaæ u¿yty termin „pa-
miêæ krótkotrwa³a”. Literatura dostarcza
ogromnej iloœci danych dotycz¹cych nazew-
nictwa ró¿nych rodzajów pamiêci i systemów
pamiêciowych w mózgu (K ONORSKI 1969,
K ALAT 1992, M C G AUGH 2000, R OLLS 2000b). W
niniejszym artykule pos³ugiwaæ siê bêdê termi-
nami pamiêci krótkotrwa³ej, czyli przemi-
jaj¹cej lub dynamicznej (K ONORSKI 1969) —
trwaj¹cej sekundy lub minuty, oraz pamiêci
d³ugotrwa³ej — trwaj¹cej przez d³u¿szy czas i
charakteryzuj¹cej siê wzglêdn¹ nieprzemijal-
noœci¹.
Doœwiadczenia przeprowadzono w tzw.
Aparacie Testowym Nenckiego (ang. Nencki
Testing Apparatus). Wobszernym pomieszcze-
niu znajduje siê platforma startowa i trzy karm-
niki; na ka¿dym z nich znajduje siê g³oœnik i
lampka. Przed dokonaniem wyboru kot prze-
bywa na uwiêzi na platformie; w tym czasie z
jednego z g³oœników wydobywa siê sygna³ dŸ-
wiêkowy (w doœwiadczeniach z u¿yciem bodŸ-
ców s³uchowych) albo œwietlny (w doœwiad-
czeniach z u¿yciem bodŸców wzrokowych).
Bodziec s³uchowy albo wzrokowy jest bodŸ-
cem przygotowawczym. Po up³ywie sekund
lub minut (odroczenie reakcji) zwierzê zostaje
uwolnione (bodziec zwalniaj¹cy) i po zwolnie-
niu ma dokonaæ wyboru, polegaj¹cego na zbli-
¿eniu siê do karmnika, z którego uprzednio
dzia³a³ sygna³. Po poprawnym wyborze zwie-
rzêciu zostaje automatycznie podsuniêta mi-
seczka z pokarmem. Po spo¿yciu pokarmu, kot
powraca na platformê startow¹, co koñczy pró-
bê. W opisanym zadaniu kot korzysta z dwu ro-
dzajów pamiêci. Pamiêæ krótkotrwa³a jest nie-
zbêdna do dokonania poprawnego wyboru
jednego z trzech karmników, sygnalizowane-
go w obrêbie danej próby. Pamiêæ d³ugo-
trwa³a jest zaœ konieczna do ogólej orientacji
w sytuacji doœwiadczalnej, np. do tego, aby pa-
miêtaæ, ¿e podejœcie do karmnika powoduje
otrzymanie nagrody. Do okreœlenia, czy kot
nauczy³ siê zadania, u¿yæ mo¿na miary nazy-
wanej kryterium wykonania reakcji. W anali-
zowanych poni¿ej badaniach (S TASIAK i
¯ ERNICKI 1991, 1993) zastosowano kryterium
10% lub mniej b³êdnych wyborów w trakcie
piêciu kolejnych 12-próbowych sesji.
Doœwiadczenia przeprowadzono na kotach
„zwierzêtarnianych”, tj. urodzonych i wyhodo-
wanych w zwierzêtarni (ang. control cats, C), i
kotach które m³odoœæ spêdzi³y na wolnoœci
(ang. normal cats, N). Koty C pocz¹tkowo prze-
bywa³y ze swoimi matkami w klatkach rodzin-
nych a nastêpnie ¿y³y w obszernych klatkach
przeznaczonych specjalnie dla grupy dora-
staj¹cych zwierz¹t. Po 6 miesi¹cach ¿ycia prze-
niesione zosta³y do indywidualnych standardo-
wych klatek mieszkalnych, gdzie przebywa³y
stale oprócz czasu przeznaczonego na sesje
eksperymentalne. Koty N 4–5 pierwszych mie-
siêcy ¿ycia spêdza³y na wolnoœci. Trening in-
strumentalny rozpoczynano, gdy zwierzêta
ukoñczy³y 6,5 miesi¹ca. Wyniki rozwi¹zania te-
stu reakcji odroczonej ró¿ni¹ siê zasadniczo w
obu grupach kotów: koty C mia³y ogromne
k³opoty z rozwi¹zaniem testu — wskutek
pope³niania ogromnej liczby b³êdnych wybo-
rów— ju¿ przy odroczeniu rzêdu kilku-kilkuna-
stu sekund, natomiast koty N rozwi¹zywa³y za-
danie bez trudnoœci, nawet przy odroczeniach
trwaj¹cych minuty (S TASIAK ERNICKI 1991,
1993). Powstaje problem, czy zastosowanie de-
prywacji wzrokowej u kotów zwierzêtarnia-
nych wp³ynie na wykonanie tego testu, gdy za-
stosuje siê bodŸcewzrokowe albo s³uchowe.
DEPRYWACJA WZROKOWA
Jest to powszechnie stosowany rodzaj de-
prywacji czuciowej. Zwierzêtami doœwiadczal-
nymi s¹ tu najczêœciej koty, u których uk³ad
wzrokowy jest dobrze rozwiniêty. Sposoby de-
prywacji odnosiæ siê mog¹ do ca³kowitego po-
zbawienia œwiat³a (hodowanie w zupe³nej
ciemnoœci) lub pozbawienia dop³ywu pew-
nych bodŸców wzrokowych. W tej drugiej mo-
¿liwoœci zawiera siê wiele odmian deprywacji
zwi¹zanych z hodowl¹ zwierz¹t w ró¿norod-
nych warunkach; przyk³adowo: hodowla w
rozmaitych stopniach ciemnoœci (H ILGARD i
wspó³aut. 1975), deprywacja od kolorów
(B RENNER i wspó³aut. 1990) wskutek hodowa-
nia wwarunkach „dalekiej czerwieni” (ang. far
red illumination), czy deprywacja od ró¿no-
38
M ACIEJ S TASIAK
rodnoœci kszta³tów wskutek zastosowania spe-
cyficznego treningu wzrokowemu w œrodowi-
sku zawieraj¹cym wy³¹cznie linie pionowe lub
poziome (H UFFMAN i wspó³aut. 1994). W Insty-
tucie Nenckiego stosowane jest obuoczne de-
prywowanie (ang. binocular deprivation, BD)
zwierz¹t od œwiat³a w ten sposób, ¿e uniemo¿li-
wia siê widzenie przedmiotów za pomoc¹
zak³adanych na g³owê kota bia³ych p³ócien-
nych maseczek (¯ ERNICKI 1991). Koty BD po-
chodz¹ z tych samych miotów co koty kontrol-
ne (C), opisane w poprzednim rozdziale, i ho-
dowane s¹ w tych samych warunkach i przez
tak samo d³ugi czas. Stwierdzono, ¿e koty BD
wykazuj¹ dramatyczne zaburzenie rozwi¹zy-
wania skomplikowanych zadañ dotycz¹cych
ró¿nicowania reakcji na bodŸcewzrokowe, np.
na bodŸce ma³o ró¿ni¹ce siê pod wzglêdem
kontrastu barwy (Z AB£OCKA ERNICKI 1991),
w przeciwieñstwie do kotów C, jak i N (opisa-
nych w poprzednim rozdziale). Deprywacja za
pomoc¹ maseczek nie prowadzi jednak do za-
burzeñ rozwi¹zywania zadañ prostych.
Przyk³adowo, w sytuacji potrójnego wyboru w
Aparacie Nenckiego, nie powoduje ona zabu-
rzenia reakcji podejœcia do karmnika na bo-
dziec aktualny. Dotyczy to zarówno bodŸców
œwietlnych (£ AWICKA 1989), jak i akustycznych
(S TASIAK ERNICKI 1993). Tym niemniej, jeœli
zadanie potrójnego wyboru zostanie skompli-
kowane, tzn. trenowana jest reacja odroczona,
to koty BD s¹ niezdolne do rozwi¹zania testu
wymagaj¹cego reakcji na œladach bodŸca, ju¿
przy bardzo krótkich odroczeniach. Koty N nie
maj¹ natomiast ¿adnych trudnoœci z rozwi¹za-
niem tego testu, zarówno w odpowiedzi na bo-
dŸce wzrokowe (S TASIAK ERNICKI 1991), jak
i s³uchowe (S TASIAK ERNICKI 1993). Na pod-
kreœlenie zas³uguje opisany uprzednio fakt, i¿
koty BD podobnie szybko rozwi¹zuj¹ zadanie z
aktualnymi bodŸcami s³uchowymi, jak koty N i
C. Wiadomo, ¿e pewien obszar korowy, tj. ob-
szar wzrokowy przedniego ektosylwiusza
(AEV) podlega reorganizacji pod wp³ywem
d³ugotrwa³ej deprywacji wzrokowej i znaczna
czêœæ neuronów tej okolicy zaczyna reagowaæ
równie¿ na bodŸce s³uchowe (R AUSCHECKER
1996). Mo¿na by wiêc przypuszczaæ, ¿e koty
wzrokowo deprywowane bêd¹ szybciej roz-
wi¹zywaæ zadanie wymagaj¹ce zaanga¿owania
uk³adu s³uchowego, ani¿eli koty nie poddane
takiej deprywacji. Tak siê jednak nie dzieje w
wypadku opisanego testu reakcji odroczonej
(S TASIAK ERNICKI 1993), prawdopodobnie z
powodu zastosowania ³atwych do rozró¿nie-
nia, kierunkowych bodŸców s³uchowych i od-
powiadaj¹cej im reakcji kierunkowej.
Opisuj¹c skutki deprywacji wzrokowej i
deprywacji od warunków ¿ycia na wolnoœci na
rozwój pamiêci, skupi³em siê na uk³adach, któ-
re mo¿na nazwaæ us³ugowymi. Mam tu na my-
œli fakt, ¿e dobrze rozwiniêty wzrok i pamiêæ
s³u¿¹osi¹gniêciu przez zwierzê jakiegoœ celu,
np. s³u¿¹ znalezieniu i zjedzeniu smacznego
pokarmu. Jednak posiadanie dobrze rozwiniê-
tych uk³adów us³ugowych (do wzroku i pamiê-
ci mo¿na dodaæ s³uch i inne) nie jest wystar-
czaj¹ce, jeœli uszkodzony jest uk³ad, który mo-
¿na nazwaæ decyzyjnym lub podstawowym. Na
przyk³ad, zwierzê opornie rozwi¹zuje nawet
prosty test behawioralny, gdy¿ wartoœæ nagro-
dy pokarmowej jest oceniana wadliwie. Inny-
mi s³owy, zwierzê z upoœledzonym uk³adem
napêdowym (motywacyjnym, emocjonalnym)
ma problemy z zadaniem, poniewa¿ ma os³a-
bion¹motywacjêdojego rozwi¹zywania,
np. nie potrafi okreœliæ, czy pokarm bêd¹cy na-
grod¹ jest atrakcyjny, czy jest smaczny.
DEPRYWACJA SMAKOWA
Na pocz¹tku zajmiemy siê skutkami total-
nej deprywacji od smaku pokarmu we wcze-
snym okresie ¿ycia. Metoda tej deprywacji zo-
sta³a opracowana i wprowadzona w Instytucie
Nenckiego do badañ na kotach (S TASIAK i
¯ ERNICKI 2000). Jedna grupa kotów (ang.
deprived cats, D) jest karmiona sond¹
do¿o³¹dkow¹ przez pierwszych 75 dni ich ¿y-
cia. Inne osobniki s¹ karmione za pomoc¹
smoczka przez taki sam okres (ang. control
cats, C). KotyDiCs¹oddzielane odmatki (ang.
maternal deprivation), a jej rolê przejmuje eks-
perymentator. Pozosta³e koty (ang. normal
cats, N) s¹ wychowywane przez matkê natu-
raln¹. Po okresie deprywacji kotyDiCpodda-
wano dwutygodniowemu okresowi normalne-
go jedzenia, po czym rozpoczynano trening in-
strumentalny. Zadanie polega na tym, ¿e w da-
nej próbie kot podchodzi do bramki, otwiera j¹
i zjada porcjê surowej wo³owiny (nagroda)
znajduj¹cej siê za bramk¹; zastosowan¹ nagro-
dê (wo³owinê) stanowi pokarm powszechnie
stosowany w doœwiadczeniach warunkowych
na kotach poniewa¿ jest uznawany za smaczny.
128785277.003.png
Rola czynników œrodowiskowych w rozwoju pamiêci i motywacji u zwierz¹t
39
Ka¿da sesja sk³ada³a siê z 10 prób. KotyNiC
ucz¹ siê zadania równie szybko i obie grupy ko-
tów mo¿na dlatego traktowaæ jako jedn¹ gru-
pê. Oznacza to, ¿e deprywacja od matki nie ma
wp³ywu na rozwi¹zanie testu, a wiêc w opisy-
wanym doœwiadczeniu eksperymentator–cz³o-
wiek jest tak samo dobr¹ matk¹ dla kotów, jak
kociamatka dla swych kotów. Koty D ró¿ni¹ siê
zasadniczo wykonaniem zadania od kotów N i
C. Eksperymentator musia³ im pomagaæ w
osi¹gniêciu nagrody. Pomoc polega³a np. na
rêcznym nakierowywaniu zwierzêcia w odpo-
wiedni¹ stronê, uchylaniu bramki i poruszaniu
porcji pokarmu. Pomimo pomocy koty D czê-
sto nie jad³y nagrody w pocz¹tkowym okresie
treningu i osi¹gnê³y kryterium (minimum 45
poprawnych reakcji, bez pomocy i z jedze-
niem, w czasie 5 kolejnych sesji) po zdecydo-
wanie d³u¿szym treningu ani¿eli koty N i C. Mo-
¿na stwierdziæ, ¿e u kotów D odczuwanie na-
grody jako smacznej stopniowo wzrasta i dlate-
go przemijaj¹ pocz¹tkowe ogromne trudnoœci
z nauczeniem siê reakcji instrumentalnej. Inny-
mi s³owy, u kotów totalnie deprywowanych od
smaku pokarmu we wczesnym okresie ¿ycia,
mechanizm dotycz¹cy nagrody pokarmowej
nie jest dostatecznie rozwiniêty.
Obecnie przejdê do problemu preferencji
smakowych, w aspekcie wp³ywu œrodowiska
wewczesnymokresie ¿ycia na rozwój tych pre-
ferencji w ontogenezie. Preferencjê smakow¹
mo¿na odnosiæ do wyboru okreœlonego pokar-
mu (pamiêtaj¹c o innych czynnikach wp³y-
waj¹cych — oprócz smaku pokarmu — na prefe-
rencjê pokarmow¹, tj. strukturê pokarmu, jego
zapach i temperaturê), i ró¿nie zdefiniowaæ
(S TASIAK 2001). Przedstawiê Czytelnikowi ba-
dania behawioralne, w których preferencjê po-
karmow¹ okreœlono jako: (1) iloœæ pokarmu
spo¿ytego przez zwierzê maj¹ce mo¿liwoœæ
wyboru pokarmu, albo (2) wartoϾ nagrody
(ang. reward value) pokarmowej w sytuacji
uczenia siê instrumentalnego. Zdecydowana
wiêkszoœæ prac wykonana zosta³a z u¿yciem
definicji (1).
Przeprowadzanie badañ z zastosowaniem
definicji (2) wi¹¿e siê z pokonywaniemproble-
mu wystêpuj¹cego powszechnie podczas wa-
runkowania instrumentalnego. Mianowicie,
aby zwierzê nauczy³o siê wykonywania reakcji
instrumentalnej nagradzanej pokarmem, ko-
nieczne jest istnienie odpowiedniej motywa-
cji. Innymi s³owy, zwierzê musi byæ zmotywo-
wane do spo¿ycia nagrody podczas ekspery-
mentu, gdy¿ przy braku takiej motywacji reak-
cja instrumentalna nie zostanie wytworzona.
Nale¿y w tym miejscu podkreœliæ ró¿norod-
noœæ behawioralnych procedur motywuj¹cych
zwierzê do konsumpcji nagrody. W jednej z ta-
kich procedur, w aparacie eksperymentalnym
podaje siê pokarm— stanowi¹cy nagrodê — któ-
ry jest smaczniejszy od pokarmu stanowi¹cego
po¿ywienie w klatce mieszkalnej zwierzêcia
AWICKA 1989, S TASIAK ERNICKI 2000). W
innej procedurze wzrost motywacji pokarmo-
wej jest osi¹gniêty przez zmniejszenie codzien-
nych racji pokarmowych (Z IELIÑSKI i
wspó³aut. 1993). Zastosowaæ mo¿na równie¿
podawanie pokarmu wy³¹cznie w aparacie do-
œwiadczalnym podczas codziennych sesji
(S TASIAK iM ASTERTON 1996), albo nie poda-
waæ pokarmu po sesji, jeœli w czasie jej trwania
zwierzê nie zjada nagrody (S TASIAK 2001).
Podane przyk³ady uzmys³awiaj¹ nam istotê
problemu, który ma charakter szerszy i który
mo¿na podsumowaæ twierdzeniem, ¿e bez mo-
tywacji nie ma skutecznego dzia³ania. Obecnie
wróæmy do kwestii zmiennoœci motywacji w
aspekcie rozwojowym.
Studia nad rozwojem preferencji pokarmo-
wych w trakcie ontogenezy wykazuj¹, ¿e selek-
cja pokarmu jest zale¿na od tendencji wrodzo-
nych, ale podlegaæ mo¿e wp³ywom spo³ecz-
nym polegaj¹cym na naœladownictwie oraz
wp³ywowi wczesnego doœwiadczenia z okre-
œlonymi rodzajami pokarmów (B RADSHAW i
wspó³aut. 1996; V AN D EN B OS i wspó³aut. 2000;
W YRWICKA 1988, 2001). Wniniejszej pracy zaj-
mê siê rol¹ wczesnego doœwiadczenia (ang.
early experience) z jednym rodzajempokarmu
na rozwój nawyków (ang. habits) preferencji
pokarmowych w póŸniejszym okresie ¿ycia. Li-
teratura przedmiotu dostarcza danych, i¿ zwie-
rzêta pos³uguj¹ siê dwiema strategiami. Jedna z
nich polega na tym, ¿e zwierzê w póŸniejszym
wieku preferuje pokarm, z którym mia³o do
czynieniawewczesnymokresie ¿ycia. Piœmien-
nictwo anglojêzyczne taki wp³yw wczesnego
doœwiadczenia na póŸniejsz¹ preferencjê okre-
œla jako „primacy effect” (B URGHARDT 1967,
W YRWICKA 1988). Nazwijmy ten efekt, z braku
odpowiednika terminu w jêzyku polskim, „do-
minacj¹ przyzwyczajenia”. Oprócz dominacji
przyzwyczajenia, opisane zosta³o przeciwstaw-
ne zjawisko, w którym zwierzê wybiera po-
karm, z którym dotychczas nie spotka³o siê; li-
teratura opisuje to jako „novelty effect”
(M UGFORD 1977, F ERRELL 1984). Mo¿na ten
efekt nazwaæ „dominacj¹ nowoœci”. Istnienie
tych przeciwstawnych strategii zosta³o udoku-
Zgłoś jeśli naruszono regulamin