WYKŁAD 1 à wszelkie uwagi proszę kierować do autora- PaulinyJ
Podział biotechnologii:
- biotechnologia w ochronie zdrowia- „czerwona”;
-biotechnologia w rolnictwie- „zielona”;
-biotechnologia przemysłowa- „biała”;
Przetwarzanie i produkcja chemikaliów, materiałów i paliw.
Wykorzystywane są w niej enzymy i mikroorganizmy do wykonania produktów w produkcjach, takich jak: przemysł spożywczy, farmaceutyczny, paszowy, włókienniczy, energetyczny w ochronie środowiska.
Korzyści ekologiczne:
-nie powoduje wzrostu efektu cieplarnianego;
-wykorzystuje odnawialne surowce roślinne;
-wytwarza produkty biodegradowalne;
-zmniejsza ilość odpadów chemicznych i zużycie toksycznych chemikaliów.
Główne kierunki badań w biotechnologii przemysłowej:
-nowe enzymy i mikroorganizmy;
-genomika mikroorganizmów i bioinformatyka;
-inżynieria i modelowanie szlaków metabolicznych;
-funkcje i optymalizacja biokatalizatorów;
-projektowanie procesów wykorzystujących biokatalizatory;
-inżynieria bioprocesowa;
-izolacja i oczyszczanie bioproduktów.
Kierunki rozwoju biotechnologii przemysłowej w Polsce:
- biopaliwa;
-bioetanol;
-biodiesel;
-biokatalizatory- proces biokatalizy;
-biomateriały, biopolimery;
-biofarmaceutyki;
-bioprocesy w ochronie środowiska.
(olejà hydrolizujemyà kwasy tłuszczoweà etanol)
Ogólny zakres zastosowań enzymów (mikroorganizmów):
I. Produkcja żywności
· przemysł spożywczy
1) tradycyjne procesy fermentacyjne (pieczywo, mleko, napoje alkoholowe)
2) aminokwasy, witaminy, kwasy organiczne
3) białko jednokomórkowców
· rolnictwo
1) produkcja pasz (preparaty białkowe, witaminowe, aminokwasy)
2) ochrona roślin, antybiotyki, pestycydy
II. Ochrona zdrowia- antybiotyki, witaminy, polisacharydy, hormony, enzymy
III. Przemysł chemiczny
1)Surowce: kwasy, alkohole, polimery
2)obróbka surowca naturalnego (skóry, wełna, bawełna)
IV. Ochrona środowiska
1)oczyszczanie ścieków
2)bioutylizacja odpadów.
Mikroorganizmy wykorzystane do produkcji enzymów na skalę przemysłową:
α-amylaza- Bacillus subtilis, Bacillus licheniformis, Bacillus amylolignefaciens, Aspergillus niger, Aspergillus oryzae.
Celulaza- Aspergillus niger,Trichoderma viride, Cellulomonas, Chaetorium, Fusarium
Glukoamylaza- Aspergillus niger, Aspergillus oryzae, Aspergillus awamovi
Prokazy- Bakterie rodzaju Bacillus, Grzyby: Mucor, Aspergillus, Penicillium
Lipazy- Grzyby rodzaju Aspergillus, Mucor, Candida; Bakterie: Pseudomonas
Pektynazy: Aspergillus Niger, Aspergillus wenti.
Degradacja węglowodorów przez mikroorganizmy:
-drożdże: rodzaju Candida;
-bakterie: Arthrobacter, Brevibacterium, Pseudomonas.
Firma “Novo”- Novdisk
Preparaty do wytwarzania:
Protolityczne: Alcalase, Esferase, Savlrase, Everlase
Lipolityczne: Lipolase, Lipolase ultra, Lipoprime
Amylolityczne: Termamyl, BAN, Duramyl.
Preparaty dla przemysłu spożywczego:
-w przemyśle skrobiowym:
Upłynniająceà Termamyl, BAN;
Scukrzające à Dekstrazyne, Promozyne;
Hydrolizujące białkoà Alcalase, Protamex, Neutrase;
Degradujące polisacharydyà
Pektynolityczneà Ultrazym, Vinozym, Pectinex;
Hydrolizujące laktazy i białko mlekaà Lactozym, Alcalase, Pancreatic, Tripsim, Novo (PTN).
Wykaz enzymów przemysłowych z mikroorganizmów modyfikowanych:
α-amylaza- Bacillus subtilis;
β-glukanaza- Bacillus amylolignefaciens, Trichoderma;
Izomeraza glukozowaà oksydaza glukozowaà hemiceluloza, Lipaza, Proteaza, Ksylanaza, Pullulanaza.
Enzymy proteolityczne stanowią połowę zastosowań wszystkich enzymów.
Podział enzymów amylolitycznych:
1) W zależności od wiązania, które hydrolizują:
Ø Hydrolizujące wiązania α-1-4- glikozydowe:
- β-amylazy;
- α-amylazy;
-egzo- α-amylazy.
Ø Hydrolizujące wiązania β-1-6- glikozydowe:
-izoamylazy;
-pulullanazy.
Ø Hydrolizujące wiązanie α-1-4- β-1-6:
-glukoamylazy- γ-amylaza;
-niektóre pulullanazy.
2) Od miejsca ataku cząsteczki skrobii:
Endoamylazy- α-amylaza, amylazy znoszące rozgałęzienia;
Egzoamylazy- glukoamylazy, β-amylazy, egzo- α-amylazy.
3) W zależności od zachodzących procesów:
Upłynniające (działające w środku)- α-amylaza, izoamylazy, pulullanazy;
Scukrzające- β-amylazy, glukoamylazy.
4) W zalężności od źródła pochodzenia:
-zwierzęce, roślinne, grzybowe, bakteryjne.
5) W zależności od formy anomerycznej produktu:
α àα-amylazy, enzymy znoszące rozgałęzienia, egzo-α-amylazy.
Βà β- amylaza, glukoamylazy (powstaje β-D- glukoza, β-D-maltoza)
Preparaty amylolityczne dające się przekształcić do hydrolizy skrobi w zbożach:
-Amylogal CS, Amylopol P, Glukoamylaza, Termamyl, SAN 150 (grzyby), Fungamyl, LW CLPR.
WYKŁAD 2à wszelkie uwagi proszę kierować do autora- KamiliJ
Niektóre potencjalne, rolno- przemysłowe odpady celulozowe
Odpady
Płody rolne Słoma ryżowa, jęczmienna, łodygi kukurydzy, łupinki bananów, orzeszków kokosowych, nasiona bawełny, otręby zbożowe,
Rolno-przemysłowe
Przemysł ryżowy otręby ryżowe, łuski ryżowe
Przemysł cukierniczy melas, wysłodki, bogassa
Przemiał oczyszczania bawełny łuski nasienne, bawełny, odpady z oczyszczania bawełny,
Lintery
Przemysł jutowy bawełny, odpady z przemian juty, byczki i jutowe
Przemysł tartaczny trociny, wióry ( 8-10%), kora 3-4%
Przemysł orzechów kokosowych łuski orzechów, skorupy i odpadowa część owocu
Ilość odpadów stałych w USA
Rodzaj odpadu: Ilość *106 (ton/rok)
Odpady rolnicze i żywnościowe 400
Obornik 200
Odpadki miejskie 150
Odpady leśne i inne drzewne 60
Odpady przemysłowe 45
Części stałe ścieków miejskich 15
Różne odpady organiczne 70
Suma 940
Celuloza, fragment łańcucha celulozy
Wiązania wodorowe
Siły Van der Waalsa
Celubioza – 2 cząsteczki glukozy połączone wiązaniem β1,4
Mikrofibryla, makrofibryla, fibryla elementowa ( 100 łańcuchów, 3μm)
Lignina – trudno ulega degradacji
Metody wstępnej obróbki
1) Fizyczne- mielenie
2) Fizyko-chemiczne- parowo- eksplozyjne (180-205°C, ciśnienie 4 MPa, gwałtowne rozprężenie)
3) Chemiczne- roztwory kwasów mineralnych ( H2 SO4, HCl ) ługów, alkoholi H2O2 i inne
4) Biologiczne ( drobnoustroje)
Zabiegi rozluźnienia, usunięcia lignin i hemiceluloz
Kwasy mineralne
+ roztwór SO2 Namaczanie biomasa
Para wodna 170-220°C Parowanie
Para wodna detoksykacja furfural, kwas azotowy
Hydroliza celulozy i hemiceluloz
Hydrolizat sacharydów Stała pozostałość
Warstwowe ułożenie łańcuchów polisacharydowych
Występują 2 rejony (ładnie ułożone) i amorficzne (pogniecione). przez przestrzenie amorficzne łatwiej się dostać enzymowi.
Endoglukonaza – tnie wewnątrz cząsteczki celulozy
Egzoglukonaza, celobioza
Celobiohydrolaza – odczepia celobiozy
Niektóre mikroorganizmy o uzdolnieniach celulolitycznych
drobnoustrój
rodzaj
Bakterie
Drożdże
Grzyby
Promieniowce
Cellulomanas, pseudomonas, cellvibibrio, Bacillus, Clostriudium
Trichosporan
Trichoderma, Mycothecium, Asprgillus
Sportrichum, penicillium, Fusarum
Streptomyces
Niektóre preparaty celulolityczne i ich uzdolnienia w degradacji celulozy
Melcelase CEP – 290 ( jap) Treesel Rut C-30, Econanase CE 25 (fiński) Celleclast 1,5 L (duński) Cellulose CP (angielskie) Treesei K 177
Preparaty celulolityczne handlowe:
Nagase ( Japonia)
Rapiolase (Francja)
Sevva ( Niemcy)
Sigma ( USA)
Na piankach poliuretonowych hoduje się drobnoustroje.
Preparaty celulolityczne ( np. w proszkach) jest stabilny do temp. ok. 50°C
Jedynie celuloza bakteryjna ( najwięcej celulozy α) jest czysta, pozbawiona hemiceluloz.
Hemiceluloza
Reszty ksylopiranazy, rozgałęzienia kwas 4-o-meltylkoglukonazy, rozgałęzienia w drzewach
Degradacja hemicelulozy (ksylon) należy użyć:
1) – β- ksylozy doza-degraduje ksyloligosacharydy do ksylazy
2) –α- L arabinozofuranozydaza- odczepia arabinozę
3) α- glukuronidaza-odczepia kwas 4-o-metyloglukuranowy
4) Acetyloesteraza- odczepia grupy acetylowe
WYKŁAD 3à wszelkie uwagi proszę kierować do autora- JustynyJ
Hemicelulozy c.d.
Protopektyna przechodzi w pektynę podczas gotowania, tzn. owoce i warzywa po gotowaniu stają się miękkie.
Pektyna
Enzym poligalakzonaza rozkłada kwas galakturonowy.
...
deka87