Żółty ser.docx

(31 KB) Pobierz


Dołączona grafika
Żółty ser
polecam dukanowski serek w smaku dobry i przypomina ten prawdziwy nie wiem czy na kanapce bedzie rownie smaczny -bo ja zolty ser jedynie lubie ze swieza bulka, spora iloscia masla do tego ser i nic wiecej nie potrzebne mi do szczescia na razie z tym smakiem musze sie pozegnac, ale dukanowski serek na pewno przyda sie do zapiekania -pizzy, grzanek czy lasagne :-)

skladniki na OK 400g sera:

500g białego chudego sera
0,75l chudego mleka
1 jajko + 1 zoltko
1/3łyżeczki sody oczyszczonej
niecala łyżeczka wegety (mozna zamiast niej dac sol - ale radze troszke nasypac i probowac)
 


Przemielić ser 2-3 razy w maszynce do mielenia mięsa. Zagotować mleko w garnku; na gotujące się mleko wrzocac stopiowo zmielony ser i gotować na małym ogniu aż ser zrobi się taki jakby "gumowaty". Nie wiem ile dokladnie gotowalam ale powiedzmy ze cos kolo 20min.
Wyłożyć cedzak czystą ściereczką,wylać ser i odstawić na około godzinę żeby woda odciekła. po tym czasie ser wrzucić do garnka i podgrzewać na małym ogniu, dodać jajka,sodę, wegete/sól i miksować mikserem/blenderem lub ddrewniana lyzka żeby się nie przypaliło i żeby zrobiła się jednolita,gładka masa.
Przełożyć do plastikowego pojemnika, pozostawić do wystygnięcia. Kiedy wystygnie zamknąć pojemnik żeby ser nie wysychał i wstawić na noc do lodówki.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin