Karp w galarecie .doc

(1 KB) Pobierz

porcja włoszczyzny

1 kg filetów z karpia

4 ziarna ziela angielskiego

2 cebule

sól

cukier

biały pieprz

5 łyżeczek żelatyny

koperek

cytryna

 

Włoszczyznę umyć, obrać. Cebule opiec na suchej patelni i z pozostałymi warzywami zalać 5 szkl. wody. Dodać 1/2 łyżeczki soli i ziele angielskiej, gotować ok. 30 min. Wywar przecedzić i ponownie zagotować. Filety opłukać, pokroić w dzwonka, przełożyć do warzyw. Gotować na bardzo małym ogniu ok. 15-20 min. Rybę wyjąć, osączyć, usunąć większe ości. Podłużną formę wyłożyć foli?, tak, by jej kawałki wystawały poza krawędzie blachy. Układać na niej warstwami przygotowaną rybę i ugotowaną pokrojoną marchew, dekorując koprem. 2 szkl. wywaru przecedzić. Zagotować i wymieszać z żelatyną. Doprawić solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Galaretę wystudzić, ale jeszcze płynną zalać ryb?. Formę wstawić do lodówki. Gdy galareta z wierzchu zastygnie, przykryć ją zwisając? z brzegów naczynia foli?. Ponownie odstawić na 1-2h do lodówki. Przełożyć na półmisek i udekorować plasterkami cytryny.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin