Składniki
1 kg śledzi - matiasy
1 puszka ananasów
3 cebule - najlepsze są białe o smaku czosnku
garść rodzynków
3 łyżki octu
olej - najlepszy słonecznikowy
kilka korniszonów
czosnek w granulkach około 1 łyżeczki
Sposób wykonania
Matiasy wymoczyć przez 2 -3 godz, zmieniając wodę, po wymoczeniu pokroić w wieksze kawałki i skropić octem, posypać czosnkiem, ananasy przekroić na pół , korniszonki w kosteczke, cebulę również w kosteczkę, rodzynki sparzyć wrzątkiem i pozostawić na 10 min w nim, w głębokiej i przeźroczystej misce układać:
- śledzie,
- następnie warstwę cebuli wymieszanej z korniszonami,
- połówki ananasa posypane rodzynkami,
i tak aż do wyczerpania składników.
Sok z ananasa wymieszać z oliwą (delikatnie, trochę zmętnieje ale to nie przeszkadza) i zalać śledzie. Odstawić w zimne miejsce najlepiej na całą noc.
krystynapolok555