Śledzie ananasowe .doc

(1 KB) Pobierz

Składniki

 

1 kg śledzi - matiasy

 

1 puszka ananasów

 

3 cebule - najlepsze są białe o smaku czosnku

 

garść rodzynków

 

3 łyżki octu

 

olej - najlepszy słonecznikowy

 

kilka korniszonów

 

czosnek w granulkach około 1 łyżeczki

 

Sposób wykonania

 

Matiasy wymoczyć przez 2 -3 godz, zmieniając wodę, po wymoczeniu pokroić w wieksze kawałki i skropić octem, posypać czosnkiem, ananasy przekroić na pół , korniszonki w kosteczke, cebulę również w kosteczkę, rodzynki sparzyć wrzątkiem i pozostawić na 10 min w nim, w głębokiej i przeźroczystej misce układać:

- śledzie,

- następnie warstwę cebuli wymieszanej z korniszonami,

- śledzie,

- połówki ananasa posypane rodzynkami,

i tak aż do wyczerpania składników.

 

Sok z ananasa wymieszać z oliwą (delikatnie, trochę zmętnieje ale to nie przeszkadza) i zalać śledzie. Odstawić w zimne miejsce najlepiej na całą noc. 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin