Tort wiśniowy II.doc

(1 KB) Pobierz

Ciasto:

15 dag mąki

20 dag cukru

8 jajek

2 łyżki masła

5 dag mąki ziemniaczanej

5 dag kakao

8 łyżek wody

 

nadzienie:

45 dag wi?ni z soku

3 łyżeczki maki ziemniaczanej

1 szkl. soku z wi?ni

3 łyżeczki mąki ziemniaczanej

1 szkl. soku z wi?ni

75 dag bitej śmietany

2 łyżki cukru pudru

5 dag bloku czekoladowego

 

Żółtka ubić na puszyst? masę z 8 łyżkami letniej wody i cukrem. Masło stopić i dodać do masy. Białka ubić na sztywną pianę i wyłożyć na masę z żółtek. M?kę wymieszaną z m?ką ziemniaczaną i kakao, przesiać na pianę. Delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do nagrzanego piekarnik i piec 30 min. w temp. 200 st. C. Wi?nie ods?czyć, sok zlać. Odłożyć 16 wi?ni do dekoracji. Odmierzyć szkl. soku: 2 łyżkami rozprowadzić m?kę ziemniaczaną, a resztę zagotować. Do gotującego się soku dodać m?kę ziemniaczaną, a resztę zagotować. Dodać wi?nie i schłodzić. Biszkopt przekroić na 3 krążki. Skropić alkoholem. ?mietanę ubić z cukrem. 1/3 śmietany odłożyć. Podstawę tortu posmarować połową masy ?mietanowo-wi?niowej. Nakryć II krążkiem i posmarować II czę?ci? masy. Przykryć III krążkiem, wstawić do lodówki. Wierzch tortu posmarować pozostał? ?mietaną i uformować rozetki. Przybrać wi?niami i wiórkami czekolady.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin