· 250 ml białego wytrawnego wina
· starta skórka z 2 pomarańczy
· 1 mała posiekana cebula
· 1 łyżka drobno posiekanego świeżego tymianku
· 4 kawałki żeberek wieprzowych
· 1 kostka rosół z kury KNORR
· 125 ml RAMA CREMEFINE do gotowania
· sól i pieprz do smaku
· 1 kostka przyprawy w minikostkach Bazylia KNORR
· sok z 2 pomarańczy
· gałązka tymianku do dekoracji
Dla: 4 osób Czas marynowania: 12 godzin Czas przygotowania: 35 min. Czas pieczenia: 14 min.
Jak to zrobić: 1. Przy pomocy ściereczki zdejmij białą błonę z żeberek od strony kości, posyp je z każdej strony solą i pieprzem. Poklep mięso ręką aby pozbyć się nadmiaru przypraw. 2. Marynata: do dużej szklanej misy wlej wino, sok pomarańczowy, dodaj skórkę pomarańczową, cebulę, tymianek, sól i pieprz, wymieszaj. 3. Zalej mięso marynatą, tak aby nie wystawało. Przykryj naczynie folią i wstaw do lodówki na 12 godzin. 4. Zdejmij z żeberek nadmiar marynaty i włóż je do piekarnika na 7 min. 5. Sos: przelej marynatę przez sitko do garnka i gotuj na małym ogniu przez ok. 5 min. Gdy sos zacznie się gotować dodaj kostkę rosół z kury KNORR, zmniejsz ogień i gotuj 10 min. aż sos zgęstnieje. Wyłącz ogień, dodaj RAMA CREMEFINE do gotowania. Dodaj sól i pieprz. 9. Po wyjęciu z piekarnika posyp żeberka przyprawą w minikostkach Bazylia KNORR, następnie przewróć mięso na drugą stronę i włóż do piekarnika na kolejne 7-10 minut. 10. Zarumienione mięso pokrój na 3 części. 11. Ułóż żeberka na płaskim talerzu, polej sosem, udekoruj tymiankiem.
Miramina