Ryby w occie
Zalewa octowa:
· 1,1 l wody
· 0,1 l octu 30%lub 0,3 l octu 10% (zwykłego)
· 6 ziarenek ziela angielskiego
· 3 ziarenka pieprzu
· 1 mały liść laurowy
· 1 mała cebula(pokroić w plastry)
· 1 łyżeczka cukru
· 1 łyżeczka jarzynki do zup(np. Vegetta)
· 1 łyżeczka maggi
· 1 kg świeżych ryb
Do pieczenia ryb:
· 100 g bułki tartej
· 100 g mąki pszennej
· 1 jajko
· olej
· Przygotowanie:
· Swieże ryby opłukać, osolić i pozostawić na 30-60 min w chłodnym miejscu. Bułkę tartą wymieszać dokładnie z mąką pszenną w płaskim naczyniu. Jajko rozbić trzepaczką w głębokim talerzu. Ryby opanierować w jajku i przygotowanej mieszance mącznej. W głębokim oleju piec z obu stron na intensywny złoty kolor. Usmażone gorące ryby poukładać w słoikach.W trakcie pieczenia przygotować zalewę: wszystkie składniki wymieszać i zagotować. Wrzącą zalewą zalać ryby w słoikach i natychmiast zakręcić wieczka. Nie zalewać ryb schłodzoną zalewą, ponieważ płyn w słoiku może zmętnieć.Odstawić na co najmniej 2-3 dni.
· Uwaga do ostrości zalewy: ja robię od lat podaną powyżej zalewę (1:11). Można wtedy zamiast 1,1 litra dać 1 litr wody. Ryby będą znacznie ostrzejsze.
Miramina