· Stek z łososia w sosie z owoców mango:
· 500 g świeżego łososia
· 1 czerwona cebula
· 50 g tartej bułki
· 1 jajko
· kilka gałązek świeżej kolendry
· 1 mango
· 2 limonki
· 3 łyżki Ramy Culinesse do smażenia
· 1 ząbek czosnku
· sól i pieprz do smaku
Owoc mango jest bardzo soczysty, pięknie pachnie i świetnie orzeźwia. Tworzy niesamowicie delikatną kombinację smaków z kolendrą i fajnie podkreśla subtelny smak świeżo usmażonego mięsa łososia. Steki można podawać jako przystawkę lub danie główne. Dla: 4 osób Czas przygotowania: 40 min.
Jak to zrobić: 1. Obierz czosnek ze skórki. 2. Łososia bez ości i skóry pokrój w kosteczkę. 3. Zmiksuj razem czosnek, łososia i połowę cebuli. 4. Dodaj roztrzepane jajko i znów włącz na chwilę mikser, żeby składniki dobrze się wymieszały. 5. Przełóż masę do miski. Posiekaj 2 gałązki kolendry i dodaj ją do masy. Posól, posyp świeżo zmielonym pieprzem i całość dokładnie wymieszaj. 6. Wsyp do łososia tartą bułkę. 7. Wyłóż talerz folią plastikową. 8. Zmocz ręce i formuj kule wielkości cytryny. Połóż je na talerzu, rozpłaszcz lekko i wstaw do lodówki przykryte folią na 10 min. 9. Czas na sos. Pokrój pozostałą połówkę cebuli w kosteczkę. 10. Obierz mango skrobaczką do warzyw. Połowę owocu pokrój w kostkę i dodaj do cebuli. 11. Wyciśnij z limonek sok do reszty składników sosu w misce. 12. Posiekaj pozostałą kolendrę i wsyp do miski. Wymieszaj, dodaj sól i świeżo zmielony pieprz. 13. Na patelni rozgrzej tłuszcz i smaż łososiowe kotleciki na złoto z obu stron. 14. Podawaj polane sosem.
Miramina