Masa marshmallows.doc

(562 KB) Pobierz
Masa marshmallows/pianki - kopalnia wiedzy

Masa marshmallows/pianki - kopalnia wiedzy

Pokaż duże zdjęcia Do ulubionych wątków Skasujcie

Autor: wiedzma30 Data: 28.03.08, 00:00

Odpowiedz

 

 

Przepis na masę z pianek w/g Konwaliowej:

450 g marsmallows białych
1 kg cukru pudru
3 łyżki wody

Pianki stopić w kąpieli wodnej, dodac polowe cukru i wymieszac. Nastepnie
dodac pozostaly cukier i ugniesc na elastyczna mase. Mozna dodac barwnik
spozywczy. Masa ma konsystencje plasteliny, swietnie lepi sie z niej ozdoby do
tortow :)

Kapiel wodna – na palniku ustawia sie garnek z woda, a w niego wstawia drugi z
piankami – gotujaca sie woda ogrzewa pianki, ktore sie rozpuszczaja.


Porady:
* 3 lyzki wody najlepej dodac, gdy pianki juz sie troche rozpuszcza;
* W koncowym etapie rozpuszczania “traktuje” pianki tluczkiem do ziemniakow –
latwiej rozbija sie resztki nie rozpuszczonych pianek;
* Czesc cukru wsypuje sie do masy jeszcze w garnku i miesza, reszte juz na
stolnicy;
* Mase wyrabia sie do momentu, az przestaje sie kleic do rak i przypomnian
konsystencja dobrze wyrobiona plasteline;
* Nie ma znaczenia czy do masy dodaje sie barwnik plynny czy zelowy - jednak
gdy dodajecie plynne trzeba rowniez dodac odrobinke cukru;
* Najlepiej walkowac mase podsypujac ja - odrobina - maki ziemniaczanej. Od
biedy mozna i cukrem pudrem, ale wtedy trzeba szybko walkowac, bo on on
"wrabia " sie w mase i masa przylepia sie do stolnicy. Nie polecam zwyklej
maki, bo jest za gruba.
*Po nalozeniu masy na tort trzeba ja omiesc z maki miekkim pedzelkiem, mozna
tez delikatnie sucha dlonia, albo zwykla chusteczka higieniczna.
*Trzeba uwazac, zeby nie dotknac masa piankowa kremu, bo powstaja tluste
plamy... (ostatnio musialam wyrzucic polowe zrobionej masy piankowej, bo
zawinela mi sie przy "zarzucaniu" na tort i ubrudzila kremem... )
*Dobrze jest nie rozwalkowywac masy bardzo cienko, bo pozniej widac wszystkie
nierownosci na torcie. Lepiej zrobic gruba na ok. 2 mm - latwiej sie ja
naklada i formuje. A jezeli ktos nie bedzie chcial zjesc, to odsunie. Zreszta
nie jada sie tortow codziennie ;))

Gdzie kupic pianki?
W kazdym sklepie/ markecie.

Gdzie kupic barwinki?
W sklepach stacjonarnych i internetowych, w cukierniach.

  Masa marshmallows/pianki - kopalnia wiedzy
   wiedzma30   28.03.08, 00:00     odpowiedz    

Przepis na masę z pianek w/g Konwaliowej:

450 g marsmallows białych
1 kg cukru pudru
3 łyżki wody

Pianki stopić w kąpieli wodnej, dodac polowe cukru i wymieszac. Nastepnie
dodac pozostaly cukier i ugniesc na elastyczna mase. Mozna dodac barwnik
spozywczy. Masa ma konsystencje plasteliny, swietnie lepi sie z niej ozdoby do
tortow :)

Kapiel wodna – na palniku ustawia sie garnek z woda, a w niego wstawia drugi z
piankami – gotujaca sie woda ogrzewa pianki, ktore sie rozpuszczaja.


Porady:
* 3 lyzki wody najlepej dodac, gdy pianki juz sie troche rozpuszcza;
* W koncowym etapie rozpuszczania “traktuje” pianki tluczkiem do ziemniakow –
latwiej rozbija sie resztki nie rozpuszczonych pianek;
* Czesc cukru wsypuje sie do masy jeszcze w garnku i miesza, reszte juz na
stolnicy;
* Mase wyrabia sie do momentu, az przestaje sie kleic do rak i przypomnian
konsystencja dobrze wyrobiona plasteline;
* Nie ma znaczenia czy do masy dodaje sie barwnik plynny czy zelowy - jednak
gdy dodajecie plynne trzeba rowniez dodac odrobinke cukru;
* Najlepiej walkowac mase podsypujac ja - odrobina - maki ziemniaczanej. Od
biedy mozna i cukrem pudrem, ale wtedy trzeba szybko walkowac, bo on on
"wrabia " sie w mase i masa przylepia sie do stolnicy. Nie polecam zwyklej
maki, bo jest za gruba.
*Po nalozeniu masy na tort trzeba ja omiesc z maki miekkim pedzelkiem, mozna
tez delikatnie sucha dlonia, albo zwykla chusteczka higieniczna.
*Trzeba uwazac, zeby nie dotknac masa piankowa kremu, bo powstaja tluste
plamy... (ostatnio musialam wyrzucic polowe zrobionej masy piankowej, bo
zawinela mi sie przy "zarzucaniu" na tort i ubrudzila kremem... )
*Dobrze jest nie rozwalkowywac masy bardzo cienko, bo pozniej widac wszystkie
nierownosci na torcie. Lepiej zrobic gruba na ok. 2 mm - latwiej sie ja
naklada i formuje. A jezeli ktos nie bedzie chcial zjesc, to odsunie. Zreszta
nie jada sie tortow codziennie ;))

Gdzie kupic pianki?
W kazdym sklepie/ markecie.

Gdzie kupic barwinki?
W sklepach stacjonarnych i internetowych, w cukierniach.


--
Save the Earth... it's the only planet with chocolate.


  Torty z Galerii - czesc z masa piankowa
   wiedzma30   28.03.08, 00:01     odpowiedz    

fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,71714527.html


  Barwniki - linki
   wiedzma30   28.03.08, 00:10     odpowiedz    

Gdzie kupic:
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=76917135&a=76917135
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=77375059&a=77375059
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=72538578&a=72538578
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=67437455&a=67437455
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=66242968&a=66242968
Barwniki spozywcze a barwniki do jajek:
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=76595015&a=76595015
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=59467301&a=59467301
Barwniki w Warszawie:
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=75559201&a=75559201


  Pianki - gdzie, jakie i co z nimi - linki
   wiedzma30   28.03.08, 00:18     odpowiedz    

Pytania i odpowiedzi:
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=66096224&a=66096224
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=77242647&a=77242647
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=70168610&a=70168610
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=68494964&a=68494964
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=68245935&a=68245935
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=67232229&a=67232229
fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,74664247,74664247.html?f=777&w=74664247&a=74664247


  Re: Pianki - gdzie, jakie i co z nimi - linki
   wiedzma30   28.03.08, 00:21     odpowiedz    

Mocowanie ozdob z masy piankowej:
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=73314360&a=73314360


  Wiedźmo,
   cipcipkurka   28.03.08, 11:32     odpowiedz    

z tym zamiłowaniem do porządkowania to byśmy się dogadały :-)))))

Super pomysł, dzięki :-)
--
mianownik (kto? co?) wiórki kokosowe, dopełniacz (kogo? czego?) wiórków kokosowych,
celownik (komu? czemu?) wiórkom kokosowym, biernik (kogo? co?) wiórki kokosowe,
narzędnik (z kim? z czym?) z wiórkami kokosowymi, miejscownik (o kim? o czym?) o
wiórkach kokosowych, wołacz (o!) cholerne wiórki kokosowe!!!!


  Re: Masa marshmallows/pianki - kopalnia wiedzy
   peeky_wicky   29.03.08, 09:30     odpowiedz    

Wiedzmo, po ile wlasciwie wychodzi 1 kg tej masy z marshmallows i ile czasu
zajmuje jej przygotowanie? pzdrwm:)


  Re: Masa marshmallows/pianki - kopalnia wiedzy
   wiedzma30   29.03.08, 14:56     odpowiedz    

Przygotowanie zajmuje do okolo poltorej godziny - topienie, wyrabianie.
Jaka jest cena masy? Cena pianek + cena cukru. ;)

Jezeli kupisz gotowa, to drozej, ale oszczedzasz poltorej godziny ;)
--
Save the Earth... it's the only planet with chocolate.


  Re: Masa marshmallows/pianki - kopalnia wiedzy
   peeky_wicky   29.03.08, 15:37     odpowiedz    

wiedzma30 napisała:

> Przygotowanie zajmuje do okolo poltorej godziny - topienie, wyrabianie.
> Jaka jest cena masy? Cena pianek + cena cukru. ;)
>
> Jezeli kupisz gotowa, to drozej, ale oszczedzasz poltorej godziny ;)

otoz zrobilam rekonesans i zakladajac, ze 90g pianek jojo kosztuje ok. 2,4zl a
500g cukru pudru ok. 2zl, to porcja z przepisu (czyli prawie 1,5kg) wyniesie
jakies 16zl... a tymczasem 1kg gotowej, profesjonalnej masy cukrowej wychodzi po
18zl... (zostane wiec przy kupnych masach i oszczednosci czasu;)) pzdr


  Re: Masa marshmallows/pianki - kopalnia wiedzy
   aloiram1   16.05.08, 08:09     odpowiedz    

Zapytam tak z ciekawości: co ty robisz z tą masą przez półtorej godziny?? Ja robiłam ją
wielokrotnie i co prawda nigdy nie mierzyłam czasu, ale myślę, ze nie zajmuje mi to dłużej
niż pół godziny minut.


  Re: Masa marshmallows/pianki - kopalnia wiedzy
   aloiram1   16.05.08, 08:14     odpowiedz    

pół godziny*


  Re: Masa marshmallows/pianki - kopalnia wiedzy
   teletombola1   16.05.08, 10:21     odpowiedz    

No właśnie, ja o tym nie pisałam, ale góra pół godziny i gotowe...


  Re: Masa marshmallows/pianki - kopalnia wiedzy
   wiedzma30   20.05.08, 03:54  ...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin