Masa marshmallows/pianki - kopalnia wiedzy
Pokaż duże zdjęcia Do ulubionych wątków Skasujcie
Autor: wiedzma30 Data: 28.03.08, 00:00
Odpowiedz
Przepis na masę z pianek w/g Konwaliowej:450 g marsmallows białych1 kg cukru pudru3 łyżki wodyPianki stopić w kąpieli wodnej, dodac polowe cukru i wymieszac. Nastepniedodac pozostaly cukier i ugniesc na elastyczna mase. Mozna dodac barwnikspozywczy. Masa ma konsystencje plasteliny, swietnie lepi sie z niej ozdoby dotortow :)Kapiel wodna – na palniku ustawia sie garnek z woda, a w niego wstawia drugi zpiankami – gotujaca sie woda ogrzewa pianki, ktore sie rozpuszczaja.Porady:* 3 lyzki wody najlepej dodac, gdy pianki juz sie troche rozpuszcza;* W koncowym etapie rozpuszczania “traktuje” pianki tluczkiem do ziemniakow –latwiej rozbija sie resztki nie rozpuszczonych pianek;* Czesc cukru wsypuje sie do masy jeszcze w garnku i miesza, reszte juz nastolnicy;* Mase wyrabia sie do momentu, az przestaje sie kleic do rak i przypomniankonsystencja dobrze wyrobiona plasteline; * Nie ma znaczenia czy do masy dodaje sie barwnik plynny czy zelowy - jednakgdy dodajecie plynne trzeba rowniez dodac odrobinke cukru;* Najlepiej walkowac mase podsypujac ja - odrobina - maki ziemniaczanej. Odbiedy mozna i cukrem pudrem, ale wtedy trzeba szybko walkowac, bo on on"wrabia " sie w mase i masa przylepia sie do stolnicy. Nie polecam zwyklejmaki, bo jest za gruba.*Po nalozeniu masy na tort trzeba ja omiesc z maki miekkim pedzelkiem, moznatez delikatnie sucha dlonia, albo zwykla chusteczka higieniczna.*Trzeba uwazac, zeby nie dotknac masa piankowa kremu, bo powstaja tlusteplamy... (ostatnio musialam wyrzucic polowe zrobionej masy piankowej, bozawinela mi sie przy "zarzucaniu" na tort i ubrudzila kremem... ) *Dobrze jest nie rozwalkowywac masy bardzo cienko, bo pozniej widac wszystkienierownosci na torcie. Lepiej zrobic gruba na ok. 2 mm - latwiej sie janaklada i formuje. A jezeli ktos nie bedzie chcial zjesc, to odsunie. Zresztanie jada sie tortow codziennie ;))Gdzie kupic pianki?W kazdym sklepie/ markecie.Gdzie kupic barwinki?W sklepach stacjonarnych i internetowych, w cukierniach.
Masa marshmallows/pianki - kopalnia wiedzy wiedzma30 28.03.08, 00:00 odpowiedz
Przepis na masę z pianek w/g Konwaliowej:450 g marsmallows białych1 kg cukru pudru3 łyżki wodyPianki stopić w kąpieli wodnej, dodac polowe cukru i wymieszac. Nastepniedodac pozostaly cukier i ugniesc na elastyczna mase. Mozna dodac barwnikspozywczy. Masa ma konsystencje plasteliny, swietnie lepi sie z niej ozdoby dotortow :)Kapiel wodna – na palniku ustawia sie garnek z woda, a w niego wstawia drugi zpiankami – gotujaca sie woda ogrzewa pianki, ktore sie rozpuszczaja.Porady:* 3 lyzki wody najlepej dodac, gdy pianki juz sie troche rozpuszcza;* W koncowym etapie rozpuszczania “traktuje” pianki tluczkiem do ziemniakow –latwiej rozbija sie resztki nie rozpuszczonych pianek;* Czesc cukru wsypuje sie do masy jeszcze w garnku i miesza, reszte juz nastolnicy;* Mase wyrabia sie do momentu, az przestaje sie kleic do rak i przypomniankonsystencja dobrze wyrobiona plasteline; * Nie ma znaczenia czy do masy dodaje sie barwnik plynny czy zelowy - jednakgdy dodajecie plynne trzeba rowniez dodac odrobinke cukru;* Najlepiej walkowac mase podsypujac ja - odrobina - maki ziemniaczanej. Odbiedy mozna i cukrem pudrem, ale wtedy trzeba szybko walkowac, bo on on"wrabia " sie w mase i masa przylepia sie do stolnicy. Nie polecam zwyklejmaki, bo jest za gruba.*Po nalozeniu masy na tort trzeba ja omiesc z maki miekkim pedzelkiem, moznatez delikatnie sucha dlonia, albo zwykla chusteczka higieniczna.*Trzeba uwazac, zeby nie dotknac masa piankowa kremu, bo powstaja tlusteplamy... (ostatnio musialam wyrzucic polowe zrobionej masy piankowej, bozawinela mi sie przy "zarzucaniu" na tort i ubrudzila kremem... ) *Dobrze jest nie rozwalkowywac masy bardzo cienko, bo pozniej widac wszystkienierownosci na torcie. Lepiej zrobic gruba na ok. 2 mm - latwiej sie janaklada i formuje. A jezeli ktos nie bedzie chcial zjesc, to odsunie. Zresztanie jada sie tortow codziennie ;))Gdzie kupic pianki?W kazdym sklepie/ markecie.Gdzie kupic barwinki?W sklepach stacjonarnych i internetowych, w cukierniach. -- Save the Earth... it's the only planet with chocolate.
Torty z Galerii - czesc z masa piankowa wiedzma30 28.03.08, 00:01 odpowiedz
fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,71714527.html
Barwniki - linki wiedzma30 28.03.08, 00:10 odpowiedz
Gdzie kupic:forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=76917135&a=76917135forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=77375059&a=77375059forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=72538578&a=72538578forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=67437455&a=67437455forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=66242968&a=66242968Barwniki spozywcze a barwniki do jajek:forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=76595015&a=76595015forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=59467301&a=59467301Barwniki w Warszawie:forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=75559201&a=75559201
Pianki - gdzie, jakie i co z nimi - linki wiedzma30 28.03.08, 00:18 odpowiedz
Pytania i odpowiedzi:forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=66096224&a=66096224forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=77242647&a=77242647forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=70168610&a=70168610forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=68494964&a=68494964forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=68245935&a=68245935forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=67232229&a=67232229fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,74664247,74664247.html?f=777&w=74664247&a=74664247
Re: Pianki - gdzie, jakie i co z nimi - linki wiedzma30 28.03.08, 00:21 odpowiedz
Mocowanie ozdob z masy piankowej:forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=73314360&a=73314360
Wiedźmo, cipcipkurka 28.03.08, 11:32 odpowiedz
z tym zamiłowaniem do porządkowania to byśmy się dogadały :-)))))Super pomysł, dzięki :-)-- mianownik (kto? co?) wiórki kokosowe, dopełniacz (kogo? czego?) wiórków kokosowych, celownik (komu? czemu?) wiórkom kokosowym, biernik (kogo? co?) wiórki kokosowe, narzędnik (z kim? z czym?) z wiórkami kokosowymi, miejscownik (o kim? o czym?) o wiórkach kokosowych, wołacz (o!) cholerne wiórki kokosowe!!!!
Re: Masa marshmallows/pianki - kopalnia wiedzy peeky_wicky 29.03.08, 09:30 odpowiedz
Wiedzmo, po ile wlasciwie wychodzi 1 kg tej masy z marshmallows i ile czasuzajmuje jej przygotowanie? pzdrwm:)
Re: Masa marshmallows/pianki - kopalnia wiedzy wiedzma30 29.03.08, 14:56 odpowiedz
Przygotowanie zajmuje do okolo poltorej godziny - topienie, wyrabianie.Jaka jest cena masy? Cena pianek + cena cukru. ;)Jezeli kupisz gotowa, to drozej, ale oszczedzasz poltorej godziny ;) -- Save the Earth... it's the only planet with chocolate.
Re: Masa marshmallows/pianki - kopalnia wiedzy peeky_wicky 29.03.08, 15:37 odpowiedz
wiedzma30 napisała:> Przygotowanie zajmuje do okolo poltorej godziny - topienie, wyrabianie.> Jaka jest cena masy? Cena pianek + cena cukru. ;)>> Jezeli kupisz gotowa, to drozej, ale oszczedzasz poltorej godziny ;) otoz zrobilam rekonesans i zakladajac, ze 90g pianek jojo kosztuje ok. 2,4zl a500g cukru pudru ok. 2zl, to porcja z przepisu (czyli prawie 1,5kg) wyniesiejakies 16zl... a tymczasem 1kg gotowej, profesjonalnej masy cukrowej wychodzi po18zl... (zostane wiec przy kupnych masach i oszczednosci czasu;)) pzdr
Re: Masa marshmallows/pianki - kopalnia wiedzy aloiram1 16.05.08, 08:09 odpowiedz
Zapytam tak z ciekawości: co ty robisz z tą masą przez półtorej godziny?? Ja robiłam ją wielokrotnie i co prawda nigdy nie mierzyłam czasu, ale myślę, ze nie zajmuje mi to dłużej niż pół godziny minut.
Re: Masa marshmallows/pianki - kopalnia wiedzy aloiram1 16.05.08, 08:14 odpowiedz
pół godziny*
Re: Masa marshmallows/pianki - kopalnia wiedzy teletombola1 16.05.08, 10:21 odpowiedz
No właśnie, ja o tym nie pisałam, ale góra pół godziny i gotowe...
Re: Masa marshmallows/pianki - kopalnia wiedzy wiedzma30 20.05.08, 03:54 ...
kasiakdk