Kołaczyki z bryndzą.rtf

(7 KB) Pobierz
Ko³aczyki z bryndz¹

Kołaczyki z bryndzą

 

Składniki:

ciasto:

50 dag mąki

5 dag droży

łeczka cukru, sól

farsz:

40 dag bryndzy

żółtko

1-2 łki śmietanki

duża cebula

łka masła

kminek, pieprz

 

Droże utrzyj z cukrem i 2-3 łkami letniej wody, zostaw na 5-10 minut w ciepłym miejscu. Połowęki przesiej do miski, wlej 2 szklanki ciepłej wody i rozrobione droże, całość dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką, zostaw w ciepłym miejscu. Gdy zaczyn urnie, dodaj sól, pozostałą, po czym starannie wyrób gładkie, lśniące ciasto. Przykryj i ponownie zostaw do wyrośnięcia.

 

Nasiona kminku ułóż na sicie, przelej wrzątkiem, dodawaj (cały czas ucierając) cebulę i kminek. Dopraw do smaku pieprzem i ewentualnie solą (uwaga! osącz, posiekaną cebulę zeszklij na stopionym maśle; utrzyj bryndzę ze śmietanką i żółtkiem stopniowo - bryndza jest bardzo słona). Z wyrośniętego ciasta formuj niewielkie okrąe placuszki, w każdym zrób wgłębienie. Placuszki układaj na wysmarowanej masłem formie. Wgłębienia wypełnij farszem z bryndzy, wstaw do nagrzanego piekarnika (około 200°C) i piecz 40-45 minut.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin