Karp w ziołowej panierce .doc

(1 KB) Pobierz

Składniki:

 

1.5 kg karpia

 

po łyżce pokruszonego rozmarynu i kolendry

 

2 łyżki posiekanej natki

 

1 łyżka masła

 

2 cytryny

 

sól, pieprz

 

Wykonanie:

 

Zioła wymieszać (połowę natki zostawić). Sprawioną rybę umyć z zewnątrz i w środku.

 

Posolić, oprószyć pieprzem, skropić sokiem z cytryny, obłożyć mieszanką ziół, odstawić na godzinę do lodówki.

 

Kawałek folii aluminiowej posmarować masłem, ułożyć rybę. Rozłożyć resztę masła, zawinąć folię.

 

Wstawić do rozgrzanego do 200 °C piekarnika. Po 30 minutach pieczenia rozchylić folię, by ryba się zrumieniła.

 

Gotową wyjąć na półmisek, posypać odłożoną natką i startą na tarce skórką z cytryny.

 

Udekorować plasterkami cytryny i kawałkami skórki oraz zieloną sałatą. 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin