Składniki:
1.5 kg karpia
po łyżce pokruszonego rozmarynu i kolendry
2 łyżki posiekanej natki
1 łyżka masła
2 cytryny
sól, pieprz
Wykonanie:
Zioła wymieszać (połowę natki zostawić). Sprawioną rybę umyć z zewnątrz i w środku.
Posolić, oprószyć pieprzem, skropić sokiem z cytryny, obłożyć mieszanką ziół, odstawić na godzinę do lodówki.
Kawałek folii aluminiowej posmarować masłem, ułożyć rybę. Rozłożyć resztę masła, zawinąć folię.
Wstawić do rozgrzanego do 200 °C piekarnika. Po 30 minutach pieczenia rozchylić folię, by ryba się zrumieniła.
Gotową wyjąć na półmisek, posypać odłożoną natką i startą na tarce skórką z cytryny.
Udekorować plasterkami cytryny i kawałkami skórki oraz zieloną sałatą.
krystynapolok777