Wigilijny karp faszerowany pieczony.doc

(1 KB) Pobierz

Składniki:

 

2 średnie wypatroszone karpie

 

8 łyżek masła

 

1 cebula

 

25 dag pieczarek

 

1 łyżka posiekanej natki

 

2 szklanki bułki (np. kajzerki okrojonej ze skórki) pokrojonej w kostkę

 

3 łyżeczki soli

 

1/2 łyżeczki pieprzu

 

1/2 łyżeczki roztartego suszonego tymianku

 

1/2 szklanki mąki

 

2 łyżki soku z cytryny

 

Sposób przygotowania:

 

Posiekaj cebulę, podsmaż (5 minut) na połowie rozgrzanego masła, często mieszając (ogień nie może być za duży).

 

Dodaj umyte, pokrojone grzyby i smaż dalsze 5 minut. Dodaj natkę. bułkę, sól, pieprz i roztarty tymianek. Oczyszczone i opłukane ryby nadziej przygotowanym farszem i zaszyj bawełnianą nicią lub zepnij wykałaczkami.

 

Obtocz w mące. smaż do zrumienienia z obu stron na pozostałym maśle. Następnie luźno zawiń każdą rybę w folię aluminiową, włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez 15 minut w temp. 180 st. C.

 

Rozwiń ryby z folii i piecz jeszcze przez 5-7 minut aby się ładnie przyrumieniły. Karpie udekoruj kawałkami cytryny i skrop odrobiną cytrynowego soku.

 

Możesz podawać ze świeżą chałką posmarowaną masłem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin