Pieprzowe harynki (śledzie).rtf

(5 KB) Pobierz
Pieprzowe harynki (œledzie)

Pieprzowe harynki (śledzie)

 

Składniki:

50 dag solonych śledzi

szklanka mleka

2 cebule

2 łki mielonego pieprzu

suszony roztarty tymianek

ocet winny

olej sojowy

liść laurowy

3-4 ziarenka ziela angielskiego

zielona pietruszka

cytryna

 

Śledzie dokładnie wymocz w wodzie, odfiletuj, zalej mlekiem i zostaw na 1-2 godziny. Potem opłucz, osusz i pokrój na niewielkie kawałki. Obrane cebule pokrój w cienkie plasterki.

 

W dużym słoju uadaj śledzie i cebulę, każ warstwę skrapiaj lekko octem winnym i olejem, posypuj tymiankiem i obficie pieprzem. Na koniec wrzuć ziele angielskie i liść laurowy, zalej olejem, przykryj, i zostaw na kilka dni.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin