Kukurydza z ziemniakami
Składniki:
4 kolby ugotowanej kukurydzy
lub puszka kukurydzy konserwowej
6 małych ziemniaków ugotowanych w mundurkach
6 plastrów wędzonej piersi indyka
zielony ogórek
gruszka
2 cebulki dymki
4 łyżki octu winnego
6 łyżek oleju słonecznikowego
łyżka posiekanej natki pietruszki
kilka liści sałaty
sól, pieprz
Wyłuskaj ziarna kukurydzy z kolb (konserwową po prostu odsącz). Obrany ogórek i cebulkę pokrój w plasterki. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, a gruszkę - na cząstki. Warzywa i owoce wymieszaj z kukurydzą.
Z octu, oleju, soli i pieprzu przyrządź sos i polej nim sałatkę. Podawaj ją na umytych liściach sałaty ułożonych na talerzykach, dodając zwinięte plastry piersi indyka. Posyp świeżą pietruszką.
natyt