Surówka z kalarepki z kiełkami
Składniki na 4 porcje:
2 młode kalarepki z listkami
10 dag kiełków sojowych
mała główka kapusty pekińskiej
czerwona papryka
mały zielony ogórek
2 łodygi selera naciowego
4-5 suszonych moreli
łyżka białego wina
łyżka posiekanych orzechów włoskich
sos:
4-5 łyżek oleju sałatkowego
sok i skórka otarta z cytryny
pół łyżeczki miodu
posiekany świeży imbir
sól, pieprz
Po dokładnym wymieszaniu składników sosu odstaw go do lekkiego schłodzenia. W tym czasie umyte morele namocz w winie. Natomiast obrane kalarepki zetrzyj na tarce do jarzyn oraz obierz i pokrój w cienkie plasterki łodygi selera naciowego. Obierz też ogórek, a z papryki usuń gniazda nasienne i razem z kapustą pekińską potnij w paski.
Namoczone morele pokrój w cienkie paseczki, a kiełki sojowe rozdrobnij. Na koniec połącz wszystkie składniki sałatki, polej ją sosem, wymieszaj i odstaw do schłodzenia. Przed podaniem posyp orzechami i posiekanymi listkami kalarepki.
natyt