witaminac.pdf
(
96 KB
)
Pobierz
witamina
WiĘkszoŚĆ z nas słyszała o witaminie C, czyli kwasie askorbinowym. WiĘkszoŚĆ z nas próbowała
nawet leczyĆ niĄ przeziĘbienie czy grypĘ. Jednak czĘsto słyszĘ informacjĘ o skutkach ubocznych
jakie niesie za sobĄ spoŻywanie zbyt duŻych dawek witaminy C i jak bardzo w zwiĄzku z tym trzeba
uwaŻaĆ, by nie przekroczyĆ profilaktycznej dawki 60 mg.
Wprost nie mogĘ siĘ nadziwiĆ, skĄd ludzie majĄ tak jednostronnĄ wiedzĘ na temat szkodliwoŚci
witaminy C, a przy tym prawie nic nie wiedzĄ o jej zaletach dla organizmu?
Nie wiedzĄ równieŻ o tym, iŻ bez niej nie bĘdziemy zdrowi, a ona sama jest niezbĘdna dla naszego
organizmu szczególnie podczas choroby i stosowania antybiotyków, leków antykoncepcyjnych,
hormonalnych, sterydowych, przeciwbólowych i wielu innych!!!
Dr F. Klenner
w latach czterdziestych prowadził badania naukowe i odkrył, iŻ wiĘkszoŚĆ przypadków
wirusa Ebola i z Marburga,
ptasiej grypy (i jakiejkolwiek innej grypy)
oraz gorĄczki zachodniego
Nilu jak wszystkich innych ostrych zakaŻeŃ, mogĄ byĆ leczone witamina C (doustnie najlepiej z
bioflawonoidami poniewaŻ w przyrodzie kwas askorbinowy-witamina C wystĘpuje najczĘŚciej z
biflawonoidami, które zwielokrotniajĄ siłĘ witaminy C) lub zaleczone wielokrotnymi dawkami
askorbinianu sodu (witamina C aplikowana doŻylnie).
Dzieje siĘ tak, poniewaŻ wszystkie te choroby w wyniku wytwarzanych przez pasoŻyty toksyn
powodujĄ objawy i zabijajĄ z powodu ogromnej iloŚci wolnych rodników!
Zastanawia równieŻ cel wprowadzania nas w błĄd i dezinformowania na temat leczniczych
właŚciwoŚci witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, fałszujĄc z uporem prawdziwy obraz
witaminy C i "wkładajĄc do jednego wora" naturalne formy witamin razem ze szkodliwymi
syntetykami??? SkĄd wziĘło siĘ tak błĘdne podejŚcie do witaminy C?
Witamina C (askorbinian) jest silnym antyoksydantem ( inaczej - przeciwutleniaczem ).
Oczyszcza komórki z wolnych rodników, działajĄc poprzez dostarczanie elektronów
neutralizujĄcych duŻe iloŚci wolnych rodników czyli sprawców tych ciĘŻkich i czĘsto
Śmiertelnych chorób.(
a zwłaszcza z bioflawonoidami)
Oczywistym przykładem tego
mógłby by
Ć ostry gnilec ogólnoustrojowy, objawiajĄcy siĘ
gorĄczkĄ krwotocznĄ. Okazuje siĘ, Że zrĘcznie ukrywa siĘ fakt, iŻ nikt nie zaleca badaŃ na
poziom witaminy C we krwi u ciĘŻko chorych pacjentów z krwotokami, gdyŻ to sugerowałoby
leczenie witaminĄ C.
Podczas kaŻdej choroby infekcyjnej, w ogromnym stopniu roŚnie zapotrzebowanie na
podawanie wi
Ę
kszych ilo
Ś
ci antyoksydantów ( m.in. witamina C
z bioflawonoidami
, witamina
E, beta caroten, cynk, selen, koenzym Q10 )
Firmy farmaceutyczne nie majĄ widocznie interesu, aby lekarze skutecznie leczy tanimi
suplementami witaminy C i antyoksydantami - woli siĘ polecaĆ czĘsto mniej skuteczne w
leczeniu chemiczne leki farmakologiczne z całĄ gama skutków ubocznych, które przede
wszystkim tłumiĄ objawy i nie siĘgajĄ do przyczyny chorób...
Organizmy naczelnych - małpiatek, małp, ludzi nie potrafiĄ wytwarzaĆ witaminy C z cukrów prostych,
jak to czyniĄ niemal wszystkie pozostałe krĘgowce z wyjĄtkiem Świnek morskich. Widocznie w
procesie ewolucji naszych gałĘzi gatunkowych okazało siĘ, Że wĄtroba ma tyle innych, niezbĘdnych
dla prawidłowego funkcjonowania organizmu zadaŃ, a w pokarmach dostĘpnych w przyrodzie
znajduje siĘ wystarczajĄco duŻo Źródeł naturalnej witaminy C w postaci ŚwieŻych owoców i
warzyw.
Czy wiesz, Że przeliczajĄc na człowieka, u owczarka niemieckiego o masie ciała ok. 32 kg,
dzienna produkcja wynosi ok. 25 gramów (25000 mg) witaminy C?
Doktor Linus Pauling
(
dwukrotnie otrzymał NagrodĘ Nobla
) obliczył, Że
nasi pradawni przodkowie,
myŚliwi i zbieracze runa leŚnego, spoŻywali dziennie około 600 miligramów witaminy C
, karmiĄc
siĘ chudym miĘsem, warzywami i owocami. IloŚĆ ta przekraczała 10-krotnie dawkĘ wystarczajĄcĄ, by
zapobiec szkorbutowi i obecnie przyjĘtĄ dawkĘ dziennego zapotrzebowania organizmu na witaminĘ C.
Profesor Miladin Mirilov
, jugosłowiaŃski biochemik, specjalista w dziedzinie
Żywienia, ekspert Światowej Organizacji Zdrowia: "Byłbym zaskoczony, gdyby
ktokolwiek zdołał udowodniĆ, Że taka dawka witaminy C jest szkodliwa.
To nie przypadek, Że w
uregulowaniach Unii Europejskiej podniesiono do dawki 2000mg/dziennie"
Profesor medycyny z Alabamy, Emanuel Cheraskin
przyjmujĄcy 5 gram witaminy C dziennie
twierdzi: "Z doŚwiadczeŃ wynika, iŻ przyjmowanie witaminy C moŻe dodaĆ lat Życiu i Życia
upływajĄcym latom".
Gyula Kulascar, biochemik, adiunkt Akademii Medycznej Pecs, odkrywca układu tzw. biernej
obrony organizmu przed nowotworami
,
wykorzystujĄcego równieŻ witaminĘ C:
"To jest Śmieszne! Do jakich uszkodzeŃ genetycznych mogłoby dojŚĆ w ciĄgu szeŚciu tygodni w
skutek tak małej dawki? Na podstawie co najmniej 40 badaŃ klinicznych mogĘ stwierdziĆ, Że witamina
C nie jest szkodliwa nawet w duŻych dawkach."
Profesor Światosław ZiemlaŃsk
i z Instytutu ŻywnoŚci i Żywienia, jeden z
najwybitniejszych w Polsce specjalistów w dziedzinie prawidłowego Żywienia: "To nie jest
wcale dowód, ja nadal biorĘ 600-miligramowĄ dziennĄ dawkĘ witaminy C."
Wiadomo, Że biochemik Linus Pauling, dwukrotny laureat nagrody Nobla przyjmował ok. 18 tysiĘcy
mg (tj.18 gram !!!) witaminy C dziennie przez ponad 30 lat. Wiemy juŻ, Że umarł w wieku 94 i to nie z
powodu przedawkowania witaminy C.
ZwróĆmy uwagĘ,
Że poŻywienie małp zawiera blisko 50 razy wiĘcej interesujĄcej nas substancji
niŻ ŻywnoŚĆ człowieka (tj. blisko 3 gramy dziennie).
O tym, Że podawanie zwierzĘtom duŻych
ilo
Ś
ci witaminy C jest niezb
Ę
dne najlepiej wiedz
Ą
ludzie zajmuj
Ą
cy si
Ę
hodowl
Ą
małp do celów
eksperymentalnych. OptymalnĄ dawkĘ dla małp ustalili metodĄ prób i błĘdów. Ciekawe, Że w
stosunku do ludzi nie poczyniono jeszcze takich ustale
Ń
. Jeszcze raz powtórz
Ę
Czy wiesz,
Ż
e
przeliczajĄc na człowieka, u owczarka niemieckiego o masie ciała ok. 32 kg, dzienna produkcja
wynosi ok. 25 gramów (25000 mg) witaminy C?
Badania AmerykaŃskiego Narodowego Instytutu Onkologicznego
wykazały,
Ż
e dzienna dawka 5 gram witaminy C zwi
Ę
ksza produkcj
Ę
limfocytów w organizmie
,
a dawka w granicach 10 g jest jeszcze
skuteczniejsza. Witamina C wykazuje zbawienny wpływ na naszych małych
sojuszników -
limfocyty T.
W odniesieniu do układu immunologicznego
witamina C wspiera
funkcjonowanie gruczołów nadnerczy w okresach natĘŻonego
wysiłku, stymuluje produkcjĘ własnego interferonu niezwykle
pomocnego podczas leczenia w chorobach nowotworowych,
wzmacnia działanie przeciwwirusowe, przeciwgrzybiczne i
przeciwbakteryjne białych krwinek.
Niedobór witaminy C powoduje spadek liczby limfocytów T, na
których opiera siĘ działanie układu immunologicznego.
,,(�) Wirus Ebola i z Marburga, ptasiej grypy, wirus gorĄczki zachodniego Nilu, polio i wszelkich ostrych chorób zakaŹnych
mogĄ byĆ leczone albo zaleczane wielokrotnymi dawkami witaminy C
Wyniki z Marburga 3 maja 2005:
Przemysł farmaceutyczny, eksperci na temat gorĄczki krwotocznej = 280 drastycznych
przypadków Śmierci, krwawienie, plucie krwiĄ, inne swoiste objawy szkorbutu
Badanie poziomu witaminy C we krwi = 0
Próbne badanie kuracji askorbinowej = 0
Wyniki z Marburga 18 maja 2005:Przemysł farmaceutyczny, eksperci na temat gorĄczki krwotocznej = 311 + 8 = 319
dramatycznych przypadków Śmierci, krwawienie, plucie krwiĄ, inne swoiste objawy szkorbutu
Badanie poziomu witaminy C we krwi = 0
Próbne badanie kuracji askorbinowej = 0
WiĘkszoŚĆ przypadków wirusa Ebola i z Marburga, ptasiej grypy, i gorĄczki zachodniego Nilu jak wszystkich ostrych i zakaŻeŃ
mogĄ byĆ leczone lub zaleczone wielokrotnymi dawkami askorbinianu sodu (witamina C aplikowana doŻylnie). Dzieje siĘ tak,
poniewaŻ wszystkie te choroby powodujĄ objawy i zabijajĄ z powodu ogromnej iloŚci wolnych rodników. Witamina C
(akorbinian) jako silny antyoksydant oczyszcza komórki z wolnych rodników, działajĄc poprzez dostarczanie elektronów
neutralizujĄcych duŻe iloŚci wolnych rodników powodujĄcych te choroby.
MówiĄc wprost, wszystkie te informacje muszĄ byĆ chowane w tajemnicy czy
teŻ sĄ specjalnie nie rozpowszechniane przed opiniĄ publicznĄ, poniewaŻ
mogłoby siĘ staĆ oczywistym dla kaŻdej myŚlĄcej osoby, Że skoro witamina C
moŻe leczyĆ Ebole, Marburg, gorĄczkĘ zachodniego Nilu i ptasiĄ grypĘ, to co w
przypadku innych chorób zakaŹnych i stanów zapalnych?
A straciłby na tym przede wszystkim przemysł farmaceutyczny i ludzie z nim zwi
Ą
zani. Przemysł farmaceutyczny
Ś
ci
Ś
le
współpracuje z przemysłem naftowym i chemicznym.
JeŻeli kaŻdy wiedziałby jak uŻywaĆ duŻych dawek witaminy C - askorbinianu doustnie i doŻylnie,
byłoby to finansowĄ
katastrofĄ dla przemysłu farmaceutycznego.
Zasadniczym pytaniem jest, czy sekret witaminy C moŻe byĆ zachowany w tajemnicy teraz, kiedy Internet wykrzykuje prawdĘ
cały czas. Telewizja, radio, magazyny, medyczne czasopisma, lekarze, farmaceuci, prawnicy, politycy, wydawcy naukowi mogĄ
siĘ na to zgodziĆ, bĘdĄc tym w ogromnym stopniu finansowo zainteresowani, ale Internet nie. Ten sekret witaminy C kosztuje
tryliony dolarów i miliony istnieŃ przez lata.
A za to płacimy MY podatnicy do kieszeni
PANÓW Z PRZEMYSŁU
FARMACEUTYCZNEGO.
O LECZENIU RÓWNIE
Ż
GRYPY
W latach 30-tych ubiegłego stulecia Dr.med. Frederik Klenner z uznaniem komentował lecznicze
działanie witaminy C. O tym,
Że moŻe zahamowaĆ rozwój chorób szczególnie wirusowych
stanów zakaŹnych u dzieci w przeciĄgu minut lub godzin od podania uderzeniowej dawki
witaminy, przekonał siĘ eksperymentujĄc na własnej rodzinie
.
Jako jeden z pierwszych
zauwaŻył i opisał zjawisko spadku witaminy C we krwi osób cierpiĄcych na choroby zakaŹne.
OstroŚĆ niedoboru zaleŻała od długoŚci trwania choroby i nasilenia
objawów.
Wydawało mu siĘ jasne, Że wiele tego rodzaju przypadków jest bezpoŚrednim
nastĘpstwem powaŻnego braku witaminy w C w organizmie, graniczĄcego z niedoborem
powodujĄcym szkorbut.
Witamina C jest niezbĘdnym budulcem substancji miĘdzykomórkowej, tworzĄcej wiĄzania
włoskowatych naczyŃ krwionoŚnych. ŁĄcza te mogĄ ulec osłabieniu, w wyniku, czego bakterie lub
wirusy mogĄ przenikaĆ do mózgu. Gdy stĘŻenie witaminy C we krwi spada do poziomu 1 mg na litr,
włoskowate naczynia krwionoŚne stajĄ siĘ szczególnie łamliwe.
Dopiero 6 g witaminy C (najlepiej z bioflawonoidami)
dziennie podawane na poczĄtku infekcji
przeziĘbienia (dawka uderzeniowa do jedzenia) i 1 g
(do jedzenia) w ciĄgu kolejnych dni utrzymywało
fagocytozĘ na odpowiednim poziomie. Witamina C z
bioflawonoidami
powinna byĆ zaŻywana w trakcie
posiłków!!! choĆby dlatego, Że w
PRZYRODZIE
wystĘpuje tylko!!! w tym co nazywamy naszym
jedzeniem.
Dygresja: Nie widziałem, ani nie słyszałem nigdy aby
tabletki, kapsułki, proszki czy ampułki wyrastały na drzewach,
krzewach czy na czymkolwiek innym gdziekolwiek w
NATURZE
.
ZaŻywajĄcy witaminĘ C odczuli zauwaŻalna ulgĘ i zmniejszenie
nasilania objawów. Niezwykle interesujĄcy jest teŻ fakt, Że u
pacjentów rozpoczynajĄcych kuracjĘ 6 g od razu pierwszego dnia
choroby bardzo rzadko pojawiały siĘ komplikacje w postaci wtórnych
infekcji bakteryjnych.
Podczas przeziĘbienia dr Clark (biochemik) poleca dla
osób dorosłych podanie dawki uderzeniowej 6 do 10 gram witaminy C dla
wspomoŻenia neutralizacji mykotoksyn. Zdaniem dr Clark, leukocyty nadal
potrzebowaĆ bĘdĄ ok. 5 godzin, aby odzyskaĆ zdolnoŚci obronne. Chorym na
infekcje wirusowe czĘsto podaje siĘ profilaktycznie antybiotyki przeciw wtórnym
infekcjom bakteryjnym, co znacznie osłabia ich własny układ obronny i
równieŻ
wymaga dodatkowego podania witaminy C oraz antyoksydantów
.
Dawka 250
mg witaminy C dziennie nie wystarcza, by podnieŚĆ stĘŻenie witaminy C do
poziomu zapewniajĄcego właŚciwy przebieg fagocytozy.
W 1977 roku doktor J.Asfora przeprowadził jedno z najdoskonalszych do tej pory badaŃ nad
leczniczymi właŚciwoŚciami witaminy C. W eksperymencie uczestniczyło stu trzydziestu trzech
studentów medycyny, lekarzy i pacjentów miejscowego oŚrodka zdrowia, którym podawano tysiĄc
miligramów witaminy C (porównywalne dawki do np. dwie tabletki C PLUS trzy razy dziennie lub 2 x
po 1 tabl. C 500), albo placebo. Niektórzy rozpoczĘli kuracjĘ juŻ pierwszego dnia przeziĘbienia, a inni
drugiego, jeszcze inni trzeciego. ZaŻywajĄcy witaminĘ C odczuli zauwaŻalnĄ ulgĘ w nasileniu
objawów. Niezwykle interesujĄce jest teŻ fakt, ze u pacjentów rozpoczynajĄcych kuracjĘ od razu
pierwszego dnia choroby bardzo rzadko pojawiały siĘ komplikacjĘ w postaci wtórnych infekcji
bakteryjnych. Inaczej, niŻ u pacjentów nie biorĄcych witamin lub rozpoczynajĄcych kuracjĘ drugiego
lub trzeciego dnia choroby. WŚród pacjentów rozpoczynajĄcych kuracjĘ witaminĄ C pierwszego dnia
choroby, tylko w trzynastu procentach przypadków zanotowano wtórne infekcjĘ bakteryjne. W grupie
pacjentów rozpoczynajĄcych kuracjĘ drugiego dnia ofiarĄ powikłaŃ padło dwadzieŚcia procent
badanych, analogiczny wynik wyniósł czterdzieŚci siedem procent w grupie rozpoczynajĄcych kuracjĘ
trzeciego dnia. WŚród chorych zaŻywajĄcych placebo powikłania w postaci wtórnych infekcji
bakteryjnych pojawiły siĘ w trzydziestu dziewiĘciu procentach przypadków. Witamina C wpływa teŻ
bezpoŚrednio na przeciwciała, czyli białka utworzone w białych krwinkach typu B, których zadanie
polega na rozpoznawaniu i niszczeniu okreŚlonych bakterii. U zdrowych studentów, którzy otrzymywali
profilaktycznie dawkĘ 1 grama witaminy C przez okres 75 dni stwierdzono po zakoŃczeniu podawania
witaminy C znaczny wzrost liczby przeciwciał niezbĘdnych do walki z bakteriami i wirusami.
W piŚmie Journal of the American Medical Association sprawozdanie z badaŃ potwierdzajĄcych
wartoŚĆ witaminy C w leczeniu schorzeŃ dzieciĘcych. DziewiĘcioro dzieci chorych na koklusz leczono
podajĄc witaminĘ C. Dawka wynosiła poczĄtkowo 500 mg dziennie, zmniejszano jĄ stopniowo o sto
miligramów dziennie aŻ do osiĄgniĘcia dawki stu miligramów, którĄ utrzymywano aŻ do wyzdrowienia
dziecka. Pacjenci otrzymujĄcy witaminĘ C zdrowieli w ciĄgu piĘtnastu do dwudziestu piĘciu dni, a
dzieci otrzymujĄce szczepionkĘ zdrowiały po przeciĘtnie trzydziestu czterech dniach. ImponujĄco
przedstawia siĘ jeden aspekt tej kuracji: w przypadkach, gdy podawanie witaminy rozpoczĘto w fazie
kataralnej choroby, "udało siĘ całkowicie uniknĄĆ fazy spazmodycznej (wykrztuŚnej)".
Witamina C łĄczy siĘ z wirusem, bakteriĄ lub substancjĄ chemicznĄ,
tworzĄc nowy zwiĄzek, który musi zostaĆ utleniony przez dalsze iloŚci
witaminy C.
I W TYM MIEJSCU WSPOMNE O ANTYWIRUSOWYM DZIAŁANIU
SREBRA KOLOIDALNEGO
Ag 100,
które
współdziałajĄc z witaminĄ C
dosłownie utlenia (spala) niszczĄc wirusy
w tym i wirusy jakiejkolwiek grypy.
Pierwsza dawka 30ml do jedzenia, a nast
Ę
pnie 10ml do jedzenia trzy razy dziennie nie dłu
Ż
ej ni
Ż
jeden miesiĄc po którym powinna nastĄpiĆ 10 dniowa przerwa.
Dlatego leczenie witaminĄ C naleŻy
kontynuowaĆ przez dłuŻszy czas nawet po wystĄpieniu pierwszych oznak polepszenia. W
odniesieniu do układu immunologicznego witamina C wspiera funkcjonowanie gruczołów
nadnerczy natĘŻonego wysiłku, stymuluje produkcjĘ interferonu, tym samym wzmacnia
działanie przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne białych krwinek. Niedobór witaminy C
powoduje spadek liczby limfocytów T, na których opiera siĘ działanie układu
immunologicznego.
A przecieŻ tworzĄ one pierwszĄ liniĘ obrony w walce z wirusami i bakteriami
atakujĄcymi nasz organizm. Witamina C działa stymulujĄco na układ odpornoŚciowy, powodujĄc
wzrost poziomu silnego antyoksydantu glutationu, niezbĘdnego dla prawidłowego działania
obronnoŚci organizmu. Wysoki poziom witaminy C w organizmie sprzyja tworzeniu maksymalnych
zasobów glikogenu w wĄtrobie i wzmocnieniu jej czynnoŚci odtruwajĄcych. W okresie infekcji moŻesz
bezpiecznie zwiĘkszyĆ spoŻycie do 10 gramów dziennie. Ze zwiĘkszeniem dawek wg Dr R. Williams
nie wiĄŻe siĘ zupełnie Żadne niebezpieczeŃstwo toksykacji, szczególnie w przypadku krótkotrwałych
kuracji. W prowadzonych badaniach nie stwierdzono Żadnych zaburzeŃ nawet po dziennych dawkach
rzĘdu 10 g podawanych w ciĄgu kilku lat. Brakuje teŻ dowodów, które mogłyby potwierdziĆ zwiĄzek
miĘdzy przyjmowaniem naturalnej witaminy C a powstawaniem kamicy układu moczowego, co moŻe
mieĆ miejsce w przypadku przyjmowania syntetycznej witaminy C i spoŻywania duŻej iloŚci białek
zwierzĘcych oraz np. pasteryzowanego mleka --- aby wyeliminowaĆ to zagroŻenie naleŻy uwzglĘdniĆ
w diecie warzywa i owoce, przyprawy czyli jeŚĆ czy teŻ zaŻywaĆ jednoczeŚnie bioflawonoidy np.
wyciĄg z pestek grejpfruta (np.citrosept), albo jeŚĆ owoc dzikiej róŻy, porzeczki czarnej, głogu, chrzan,
bazylia, naĆ z pietruszki i innych jadalnych roŚli zawierajĄcych bioflawonoidy acerola, camucamu,
amalaki . Nie potwierdziły siĘ takŻe obawy, Że witamina C sprzyja gromadzeniu w organizmie
nadmiaru iloŚci Żelaza.
GłĘboko wierzĘ, Że witamina ta stanie w
rzĘdzie najskuteczniejszych Środków
antybakteryjnych, antywirusowych i
podnoszĄcych sprawnoŚĆ układu
odpornoŚciowego.
I JESZCZE RAZ POWTÓRZ
Ę
Czy wiesz, Że przeliczajĄc na człowieka, u
owczarka niemieckiego o masie ciała ok. 32 kg, dzienna produkcja wynosi
ok. 25 gramów (25000 mg) witaminy C?
Przepraszam moŻe ktoŚ mi wytłumaczy
dlaczego
człowiekowi ma wystarczyĆ 60miligramów/dziennie
witaminy C
-
małpa w ZOO Żeby była zdrowa musi
spoŻyĆ 3000miligramów na dzieŃ
,
a pies (rasy
owczarek niemiecki) Żeby normalnie funkcjonował
musi dziennie wyprodukowaĆ 25000miligramów w
ciĄgu dnia.
Chyba, chyba ktoŚ nas robi w ...konia z
tĄ witaminĄ C POWTÓRZMY człowiek 60mg, małpa
3000mg, a pies 25000mg.
Plik z chomika:
marselus_pik
Inne pliki z tego folderu:
Desiderate.doc
(23 KB)
WSZYSTKO JEST WIBRACJĄ.pdf
(850 KB)
noemi latające dyski.pdf
(634 KB)
witaminac.pdf
(96 KB)
Unitarne odpowiedzi na fundamentalne pytania.rtf
(181 KB)
Inne foldery tego chomika:
Anastazja
Anthony de Mello
Carlos Castaneda
Franz Bardon
Jose Arguelles
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin