Ciasto śliwkowo-piankowe 6.rtf

(404 KB) Pobierz

Ciasto śliwkowo-piankowe

 

 

Składniki:

 

1 kg śliwek węgierek

cukier puder

cukier waniliowy

Na ciasto:

5 jaj

5 łyżek mąki ziemniaczanej

5 pełnych łyżek cukru

otarta skórka z cytryny

łyżka proszku do pieczenia

tłuszcz

byłka do formy

 

 

Jak przyrządzić:

 

Śliwki starannie umyć, przekroić na pół, wyjąć pestki

Z białek ubić sztywną pianę, dodając stopniowo po trochu cukier

Do piany dodać od razu wszystkie żółtka, następnie mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, otartą skórkę z cytryny.

Ciasto rozłożyć równą cieniutką warstwą na wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą blaszce do pieczenia

Na cieście ułożyć rządkami połowki śliwek, wstawić do nagrzanego( 180 st) piekarnika.

Piec około 25 min.Lekko zrumienione ciasto wyjąć z piekarnika i odrazu mocno posypać cukrem pudrem z wanilią

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin