Gołąbki z sosem pomidorowym.doc

(506 KB) Pobierz
Gołąbki

Gołąbki

 

 

składniki

·         1 główka duża kapusty białej

·         1/2 kg mielonego mięsa

·         1 szklanka lub 2 woreczki ryżu

·         1 cebula

·         1 -2 duże ząbki czosnku

·         * wegeta, magi, curry, pieprz, gałka muszkatołowa

 

Sposób przygotowania

1.     Główkę kapusty sparzyć w osolonej wodzie i poklei ściągać liście ( gdy dojdziemy do liści które są jeszcze białe a nie szkliste , wtedy odstawiamy z powrotem do gotującej się wody kapustę) głębie ścinamy tak żeby liść był płaski i wiotki.

2.     Ryż gotujemy, po ugotowaniu taki gorący dodajemy do mięsa. Kroimy w kostkę drobną cebulę i przeciskamy czosnek, dodajemy do ryżu i mięsa. Wszystko przyprawiamy do smaku.

3.     Gotowy farsz nakładamy na liście kapusty i zawijamy jak rolady. Gotowe gołąbki wkładamy do brytfanki wlewamy trochę wody z kapusty i pieczemy ok 30-40 minut na małym ogniu.

4.     Międzyczasie obracamy gołąbki i podlewamy wodą z kapusty żeby się nie spaliły. Podawać z sosem pomidorowym.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin