Gołąbki
· 1 główka duża kapusty białej
· 1/2 kg mielonego mięsa
· 1 szklanka lub 2 woreczki ryżu
· 1 cebula
· 1 -2 duże ząbki czosnku
· * wegeta, magi, curry, pieprz, gałka muszkatołowa
1. Główkę kapusty sparzyć w osolonej wodzie i poklei ściągać liście ( gdy dojdziemy do liści które są jeszcze białe a nie szkliste , wtedy odstawiamy z powrotem do gotującej się wody kapustę) głębie ścinamy tak żeby liść był płaski i wiotki.
2. Ryż gotujemy, po ugotowaniu taki gorący dodajemy do mięsa. Kroimy w kostkę drobną cebulę i przeciskamy czosnek, dodajemy do ryżu i mięsa. Wszystko przyprawiamy do smaku.
3. Gotowy farsz nakładamy na liście kapusty i zawijamy jak rolady. Gotowe gołąbki wkładamy do brytfanki wlewamy trochę wody z kapusty i pieczemy ok 30-40 minut na małym ogniu.
4. Międzyczasie obracamy gołąbki i podlewamy wodą z kapusty żeby się nie spaliły. Podawać z sosem pomidorowym.
juliss1