SAŁATKA IMPREZOWA składniki na 4 porcje:- 1/2 pojedynczej piersi z indyka- chińska mieszanka przypraw - sól, pieprz- 1/2 opakowania kuleczek mozzarelli (trochę ponad 100g)- ostra papryka w proszku- bazylia- oregano- 2 jajka- kilka listków sałaty- 1 duży pomidor- 1/2 puszki mieszanki meksykańskiej (kukurydza, papryka, groszek)- 1/3 słoika marynowanych cebuleksos ziołowy: - 3 łyżki jogurtu greckiego- przyprawa kuchni włoskiej- przeciśnięty przez praskę czosnek- bazylia- oreganoPierś z indyka oczyścić, pokroić w kostkę. Wymieszać z chińską przyprawą, solą, pieprzem i odrobiną oliwy. Usmażyć na rumiano. Jajka ugotować. Kuleczki mozzarelli wyjąć z zalewy, posypać oregano, papryką, bazylią, solą i pieprzem. Wymieszać żeby się obtoczyły w przyprawach. Przekroić pomidora, wyjąć gniazda nasienne łyżeczką (odłożyć na później np do pomidorówki - jak to zrobiła A.), resztę miąższu pokroić w kostkę. Sałatę umyć i osuszyć, liście porwać na kawałki. Odsączyć cebulki i mieszankę meksykańską. Jajka obrać i pokroić w kostkę. Wszystko razem wymieszać. Oddzielnie wymieszać składniki na sos ziołowy, polać nim sałatkę.
Mimi101074