Niby leczo
Jest to bardzo łatwe, szybkie w wykonaniu i łatwe danie. Jedynym składnikiem jaki może troszkę kosztować jest świeża papryka czerwona, ale ja (ponieważ jest sprytna :] ) w lato, gdy papryka jest tania, kupuję jej większą ilość i zamrażam wcześniej umytą i pokrojoną.
Składniki:- 1 pęto kiełbasy (może być zwyczajna, drobiowa, wiejska lub jakakolwiek jaką lubicie)- 1 papryka czerwona- 2 średnie cebule- 4 średnie pieczarki (niekoniecznie)- 1 duży ząbek czosnku- 1 puszka pomidorów krojonych w zalewie- 2 łyżki oleju- 1 łyżka masła- sól- pieprz ziołowy- pieprz czarny
W garnku rozgrzewamy olej z masłem. na gorący tłuszcz wrzucamy pokrojoną (ale nie za drobno) cebulę i posiekany czosnek. Gdy się tylko zeszkli dodajemy pokrojoną w krążki kiełbasę i smażymy, aż kiełbaska i cebula się zrumienią. Jeśli mamy pieczarki dodajemy je pokrojone razem z kiełbasą. Następnie dodajemy paprykę (w dość dużych kawałkach) i smażymy, ale tylko chwilkę, bo papryka ma zostać jędrna. Po chwili dodajemy do gara zawartość puszki z pomidorami, przyprawiamy solą, pieprzem i dusimy na mniejszym ogniu pod przykryciem około 10 minut.
Przed samym podaniem warto posypać danie posiekaną natką pietruszki, szczególnie w zimę jest to bardzo dobroczynny dla naszego organizmu składnik, ponieważ jest bogaty w żelazo.
Ja podaję to z podsmażonymi na patelni kopytkami, ale dostaję je gotowe i zamrożone od babci. Jeśli nie chce Wam się męczyć z kopytkami świetnie do tego pasują opieczone ziemniaki.
lmagdalenka.102