Żywienie człowieka.docx

(11 KB) Pobierz

Żywienie człowieka

dr Jakub Czaja

11. 02. 2012

Uwaga! Gdy będzie mało ludzi to puści listę obecności

Książka: „Żywienie człowieka”- słownik terminologiczny, „Normy żywienia człowieka”

 

1. Hipokrates- ojciec medycyny- podkreślił znaczenie żywienia w zdrowiu i chorobie

Lavoisier- francuski chemik- podstawy kalorymetrii, wykazał iż pożywienie w organizmach ludzi i zwierząt ulega spalaniu, zmierzył wytwarzane ciepło w kalorymetrze

Fisher+ Rose-

Kazimierz Funk- odkrycie witamin, ich rola w organizmie- związki biologiczne czynne nazwał witaminami

McCollumn- Amerykanin, pracował nad rolą składników mineralnych

2. Rozwój chemii oraz rozwój badań biologicznych na zwierzętach przyczyniły się do rozwoju nauki o żywności i żywieniu

3. Zdrowie to…

4. Dobrostan fizyczny- prawidłowe funkcjonowanie wszystkich narządów i ukł. organizmu

Dobrostan psychofizyczny- zdolność do abstrakcyjnego i logicznego myślenia, rozpoznawanie i wyrażanie uczuć i emocji, radzenie sobie ze stresem

Dobrostan społeczny- zdolność do utrzymania prawidłowych kontaktów interpersonalnych

5. Wg WHO o zdrowiu człowieka decydują cztery czynniki:

- styl życia (50%)- optymalizacja stresu, uprawianie sportu, odpoczynek, odpowiednia dieta

- Środowisko (20%) – czyste powietrze i woda, nieskażone gleby

- czynniki genetyczne (20%)- inf. genetyczna zapisana w genach

- opieka zdrowotna (10%)

6. Różnorodność diety jest zasadniczym czynnikiem utrzymania zdrowia.

7. !!! ZDROWIE= ŻYWNOŚĆ + ŻYWIENIE

Żywność to substancje lub ich mieszaniny, spożywane przez człowieka w celu dostarczania organizmowi niezbędnych składników odżywczych, którymi są składniki budulcowe, energetyczne i regulacyjne.

Żywność to każda substancja lub produkt przetworzony, częściowo przetworzony lub nieprzetworzony, przeznaczony do spożywania przez ludzi, w tym napoje, guma do żucia itp.

8. Racjonalne żywienie- to jak powinniśmy się żywić zgodnie z zaleceniami, które obowiązują w danym kraju

Prawidłowe żywienie- uwzględnia rozłożenie posiłków w ciągu dnia.

9. Bezpieczeństwo żywności i sposób żywienia należą do NAJWAŻNIEJSZYCH problemów zdrowia publicznego.

10. Schorzenia dieto zależne:

- otyłość, niedokrwienie, choroba serca

- nadciśnienie, cukrzyca, osteoporoza

- nowotwory przewodu pokarmowego

- próchnica zębów

11.  Bilans dzienny organizmu- dokonywanie wyboru stylu życia

12. Piramida zdrowego żywienia

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin