Żywienie człowieka
dr Jakub Czaja
11. 02. 2012
Uwaga! Gdy będzie mało ludzi to puści listę obecności
Książka: „Żywienie człowieka”- słownik terminologiczny, „Normy żywienia człowieka”
1. Hipokrates- ojciec medycyny- podkreślił znaczenie żywienia w zdrowiu i chorobie
Lavoisier- francuski chemik- podstawy kalorymetrii, wykazał iż pożywienie w organizmach ludzi i zwierząt ulega spalaniu, zmierzył wytwarzane ciepło w kalorymetrze
Fisher+ Rose-
Kazimierz Funk- odkrycie witamin, ich rola w organizmie- związki biologiczne czynne nazwał witaminami
McCollumn- Amerykanin, pracował nad rolą składników mineralnych
2. Rozwój chemii oraz rozwój badań biologicznych na zwierzętach przyczyniły się do rozwoju nauki o żywności i żywieniu
3. Zdrowie to…
4. Dobrostan fizyczny- prawidłowe funkcjonowanie wszystkich narządów i ukł. organizmu
Dobrostan psychofizyczny- zdolność do abstrakcyjnego i logicznego myślenia, rozpoznawanie i wyrażanie uczuć i emocji, radzenie sobie ze stresem
Dobrostan społeczny- zdolność do utrzymania prawidłowych kontaktów interpersonalnych
5. Wg WHO o zdrowiu człowieka decydują cztery czynniki:
- styl życia (50%)- optymalizacja stresu, uprawianie sportu, odpoczynek, odpowiednia dieta
- Środowisko (20%) – czyste powietrze i woda, nieskażone gleby
- czynniki genetyczne (20%)- inf. genetyczna zapisana w genach
- opieka zdrowotna (10%)
6. Różnorodność diety jest zasadniczym czynnikiem utrzymania zdrowia.
7. !!! ZDROWIE= ŻYWNOŚĆ + ŻYWIENIE
Żywność to substancje lub ich mieszaniny, spożywane przez człowieka w celu dostarczania organizmowi niezbędnych składników odżywczych, którymi są składniki budulcowe, energetyczne i regulacyjne.
Żywność to każda substancja lub produkt przetworzony, częściowo przetworzony lub nieprzetworzony, przeznaczony do spożywania przez ludzi, w tym napoje, guma do żucia itp.
8. Racjonalne żywienie- to jak powinniśmy się żywić zgodnie z zaleceniami, które obowiązują w danym kraju
Prawidłowe żywienie- uwzględnia rozłożenie posiłków w ciągu dnia.
9. Bezpieczeństwo żywności i sposób żywienia należą do NAJWAŻNIEJSZYCH problemów zdrowia publicznego.
10. Schorzenia dieto zależne:
- otyłość, niedokrwienie, choroba serca
- nadciśnienie, cukrzyca, osteoporoza
- nowotwory przewodu pokarmowego
- próchnica zębów
11. Bilans dzienny organizmu- dokonywanie wyboru stylu życia
12. Piramida zdrowego żywienia
annakrusz