Wegetarianizm w praktyce.pdf
(
931 KB
)
Pobierz
692377585 UNPDF
Niniejsza
darmowa publikacja
zawiera jedynie fragment
pełnej wersji całej publikacji.
Aby przeczytaæ ten tytuł w pełnej wersji
kliknij tutaj
.
Niniejsza publikacja mo¿e byæ kopiowana, oraz dowolnie
rozprowadzana tylko i wył¹cznie w formie dostarczonej przez
NetPress Digital Sp. z o.o., operatora
sklepu na którym mo¿na
nabyæ niniejszy tytuł w pełnej wersji
. Zabronione s¹
jakiekolwiek zmiany w zawartoœci publikacji bez pisemnej zgody
NetPress oraz wydawcy niniejszej publikacji. Zabrania siê jej
od-sprzeda¿y, zgodnie z
regulaminem serwisu
.
Pełna wersja niniejszej publikacji jest do nabycia w sklepie
internetowym
Złote Ebooki
.
Niniejszy ebook jest
własnością prywatną
.
Niniejsza publikacja, ani żadna jej część, nie może być kopiowana,
ani w jakikolwiek inny sposób reprodukowana, powielana, ani
odczytywana w środkach publicznego przekazu bez pisemnej zgody
wydawcy. Zabrania się jej publicznego udostępniania w Internecie,
oraz odsprzedaży zgodnie z
regulaminem Wydawnictwa Złote Myśli
.
© Copyright for Polish edition by
ZloteMysli.pl
Data: 15.09.2007
Tytuł: Wegetarianizm w praktyce
Autor: Wojciech Łukaszewski
Wydanie II
ISBN: 978-83-7521-405-5
Projekt okładki: Marzena Osuchowicz
Korekta: Sylwia Fortuna
Skład: Anna Popis-Witkowska
Internetowe Wydawnictwo Złote Myśli
Złote Myśli s.c.
ul. Daszyńskiego 5
44-100 Gliwice
WWW:
www.ZloteMysli.pl
EMAIL: kontakt@zlotemysli.pl
Wszelkie prawa zastrzeżone.
All rights reserved.
SPIS TREŚCI
WSTĘP
...............................................................................................5
1. WEGETARIANIZM
.........................................................................9
1.1. Dlaczego warto poznać wegetarianizm?
.....................................................17
1.2. Ważne rady dla początkujących wegetarian
..............................................23
2. WEGETARIAŃSKIE ZAMIENNIKI
...............................................26
3. NIECODZIENNE, WARTE ZAUWAŻENIA PRODUKTY
SPOŻYWCZE
....................................................................................31
3.1. Wybrane produkty sojowe
..........................................................................31
3.2. Niektóre inne produkty
..............................................................................36
3.3. Co jeszcze można jadać?
.............................................................................46
3.4. Kilka przydatnych wskazówek i przepisów kulinarnych
...........................50
4. POPULARNE TŁUSZCZE
.............................................................58
4.1. Masło
...........................................................................................................60
4.2. Margaryna
...................................................................................................65
4.3. Oleje
............................................................................................................68
5. CHLEB
..........................................................................................77
5.1. Słodkie wypieki
...........................................................................................96
6. SÓL
.............................................................................................102
7. ZAGROŻENIA
.............................................................................108
7.1. Manipulacje genetyczne
............................................................................109
7.2. Szkodliwe czynniki występujące w żywności
............................................114
7.3. Rośliny trujące
...........................................................................................118
7.4. Oznakowanie żywności
.............................................................................120
7.5. Rekomendujemy optymizm
......................................................................126
8. DODATKI DO ŻYWNOŚCI
..........................................................130
8.1. Dodatki „E”
................................................................................................132
8.2. Inne dodatki nie wymieniane jako “E”
....................................................162
9. NAJWAŻNIEJSZE WITAMINY
...................................................166
10. NIEZBĘDNE MINERAŁY
..........................................................172
11. CO TO JEST DIETA?
..................................................................182
11.1. Dietetyka medyczna
.................................................................................184
11.2. Dietetyka pozamedyczna
.........................................................................190
12. WEGETARIAŃSKIE PSY?
.........................................................208
13. PYTANIA I ODPOWIEDZI
.........................................................219
14. ZAKOŃCZENIE
.........................................................................239
15. WYBRANE PIŚMIENNICTWO I STRONY INTERNETOWE
......244
Sabbe sattva aharatitika
(
Jesteś tym, co jesz)
Surangama Sutra
Nikt z nas nigdy nie pamięta, że prócz ludzi są zwierzęta,
Które mają własne życie, nie zbadane należycie.
Zwierzę zna się na higienie, zwierzę ceni współistnienie,
Zwierzę je, gdy głód poczuje, kocha zaś, gdy czuje ruję.
Ma w tych sprawach zakres węższy: przez okrągły rok nie węszy
I natrętnie się nie pęta, takie właśnie są zwierzęta!
Mają one swe problemy, lecz my o tym nic nie wiemy,
Nieświadomość określa byt, wstyd, proszę państwa, wstyd!
Jest, na przykład, zwierzę – krowa, oswojona i domowa.
Czy jałówką zostać może? Skąd! Bo już jest byk w oborze,
Przymus, gwałt, po prostu świństwo! A świadome macierzyństwo?
A kto da całusa krowie? Kto jej czułe słówko powie?
Kto głód pieszczot jej nasyci? Gdzież są zacni sodomici,
Sodomici-humaniści? Krowich pragnień nikt nie ziści!
Mają krowy swe problemy, lecz my o tym nic nie wiemy,
Nieświadomość określa byt, wstyd, proszę państwa, wstyd!
Albo kura! Która kura, chociaż coś u ludzi wskóra?
Kura znosi swoje jajo, ludzie jajo zabierają!
Ona siły swe podwaja, znosi coraz nowe jaja,
Lecz wnet ludzie je przechwycą, by się raczyć jajecznicą,
I ta postać tak szlachetna, choć wciąż rodzi - jest bezdzietna.
A czy kura to bohema? Nie! Chce dziecko mieć! I nie ma.
Kury mają swe problemy, lecz my o tym nic nie wiemy,
Nieświadomość określa byt, wstyd, proszę państwa, wstyd!
Jest też inne zwierzę - świnia. I co człowiek z nią wyczynia?
Schab, golonkę, świńskie mięso je, aż uszy mu się trzęsą,
Lecz gdy się już dobrze naje, proszę - co za obyczaje!
Pierwszy lepszy drab z Powiśla, wpadłszy w złość - od świń wymyśla
I nazywa świńskim ryjem każdą gębę, którą bije.
Czy ten objaw chuligaństwa, to nie świństwo, proszę państwa?
Mają świnie swe problemy, lecz my o tym nic nie wiemy,
Nieświadomość określa byt, wstyd, proszę państwa, wstyd!
Ludzie! Zmieńcie swe narowy, niech nie psuje wam opinii,
Że ktoś w sobie ma coś z krowy, z kury albo wręcz ze świni.
Nieświadomość określa byt, wstyd, proszę państwa, wstyd!
Ludzie i zwierzęta
, Jan Brzechwa
Plik z chomika:
mjankowska72
Inne pliki z tego folderu:
Jak pokonać depresję.pdf
(118 KB)
Jak mieć wymarzoną sylwetkę i zwiększyć atrakcyjność.pdf
(109 KB)
Już nie będę taki szybki.pdf
(1827 KB)
Migrena stop!.pdf
(1008 KB)
Dieta surowa która jest smaczna.pdf
(1031 KB)
Inne foldery tego chomika:
★ Mancer - Jak rozkochać koleżankę+ bonus(33 złote zasady uwodzenia)
11 września USA
2007
2008
2009
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin