Białka zbudowane są z aminokwasów każdy aminokwas posiada dwie grupy funkcyjne COOH- grupa karboksylowa i grupa aminowa NH2
Aminokwasy w białku połączone są wiązaniem peptydowym
W białku znajduje się 20 aminokwasów. Aminokwasy egzogenne to takie które dostarczane są z pożywieniem
Źródło białka w pożywieniu:
Roślinne- soja, fasola, groch, soczewica
Zwierzęce- nabiał, jogurty, jaja, kefiry, ryby
Enzymy- biologiczne katalizatory czyli przyśpieszają one reakcje chemiczna
Węglowodany- cukrowce dzielimy na cukry proste (glukoza, fruktoza, ryboza) cukry złożone:
- dwucukry sacharoza
- wielo cukry chityna, celuloza, skrobie
Tłuszcze właściwe zbudowane z glicerolu i kwasów tłuszczowych
Tłuszcze roślinne: margaryna oleje
Tłuszcze zwierzęce: masło smalec tran
Maja funkcje energetyczna budulcowa termoizolacyjna i zapasowa
Witaminy są to związki egzogenne które musimy dostarczyć z pożywieniem
Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach : A, D, E, K, C
Pozostałe rozpuszczalne w wodzie
Budowa układu pokarmowego :
· Jama ustna
· Gardło
· Przełyk
· Żołądek
· Jelito cienkie
· Jelito grube- zakończone odbytem
Gruczoły wspomagające trawienie:
· Ślinianki
· Wątroba
· Trzustka
Jama ustna:
· Zęby- mleczne i stale
Mleczne 2.1.2. dwa siekacze jeden kieł dwa trzonowe
Stałe 2.1.2.3. dwa siekacze jeden kieł dwa przedtrzonowe trzy trzonowe
· Ślina- produkowana w sliniankach (przyuszne, podjęzykowe, podżuchwowe)
Skład śliny: woda, śluz amylaza ślinowa
· Język-pokryty jest błoną śluzową w której znajdują się liczne brodawki smakowe. W brodawkach skupione są kubki smakowe.
Jelito cienkie dzielimy na dwunastnice jelito czcze i jelito kręte
Jelito grube- ma około 150 cm długości jego średnica jest wyraźnie większa niż jelita cienkiego. W miejscu polaczenia jelita cienkiego z jelitem grubym znajduje się specjalna zastawka zapobiegająca cofaniu się pokarmu
W dwunastnicy trawione SA:
a) Białka
-aminopeptydaza
- karbosypeptydoza
- trypsyna
- dwupeptydoza
b) Cukry
- amylaza trzustkowa
- maltaza
- laktaza
- sacharaza
c) Tłuszcze
– lipaza trzustkowa
Budowa układu oddechowego:
· Jama nosowa
· Krtań
· Tchawica
· Oskrzela główne
· Płuco prawe
· Płuco lewe
POWIETRZE WDYCHANE: 78% azotu, 21% tlenu 0,03% CO2, ok. 1% innych gazów
POWIETRZE WYDYCHANE: 78% azotu,17% tlenu, 4% CO2, ok. 1% innych gazów nasyconych para wodna