· 400 g makaronu świderki pełnoziarniste
· 2 piersi kurczaka ok. 500g
· 1 cukinia
· 1 cebula
· selera naciowego kilka łodyg
· 4 ząbki czosnku
· 2 papryczki peperoni
· pomidory bez skórki -mała puszka
· 2 łyżki oliwy z oliwek
· 1 łyżka masła extra
· bazylia
· oregano
· 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
· sól biała
· pieprz czarny
· sos sojowy
· ocet basamiczny
· parmezanu ok 50g
· oliwki zielone marynowane - do dekoracji
1. Piersi kurczaka umyj, oczyść z błon, pokrój drobno , skrop sosem sojowym (jasnym) i odstaw na 15 minut. Na rozgrzaną patelnię wlej 1 łyżkę oleju, dodaj 1 łyżkę masła i poszatkowaną cebulkę.
2. Kiedy cebulka się zeszkli, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek (połowę czyli 2 ząbki) i mięso. Ciągle mieszając obsmaż mięso ze wszystkich stron, dodaj paprykę w proszku, a po chwili pokrojone w kosteczkę pomidory z puszki wraz z sokiem oraz pokrojone drobno łodygi selera naciowego (listeczki zostaw do dekoracji).
3. Dodaj po 1 łyżeczce bazylii i oregano (suszone zioła), dopraw solą i pieprzem, duś mięso z warzywami na wolnym ogniu, aż część wody odparuje i sos się zagęści.
4. ugotuj makaron z pełnego ziarna - świderki, wg przepisu na opakowaniu (ok 10 min.)
5. W międzyczasie na rozgrzanej patelni na 1 łyżce oliwy z dodatkiem przeciśniętych przez praskę 2 ząbków czosnku oraz posiekanego miąższu ostrych papryczek przesmaż krótko paseczki cukinii (uprzednio umytej i okrojone). Po kilku minutach smażenia cukinie są już aromatyczne i chrupiące. Posól je i popieprz do smaku.
6. Wyłóż makaron (powinien być al dente) na talerze, na górę wyłóż sos, dookoła ułóż spiralnie plastry cukinii, posyp startym parmezanem. Udekoruj oliwkami i listkami selera naciowego.
barbarello