Krokiety ryżowe.doc

(217 KB) Pobierz

 

 

 

Składniki:

 

·         cebula

·         2 łyżki oleju

·         łyżka masła

·         15 dag mielonej wieprzowiny

·         kilka łyżek wody

·         sól, pieprz

·         przyprawy: czosnek, bazylia, oregano, papryka, majeranek

·         3 łyżki  przecieru pomidorowego

·         10 dag startego żółtego sera

·         50 dag ugotowanego ryżu

·         4 jajka

·         mąka i tarta bułka do panierowania

·         olej do smażenia

             

Posiekaną cebulę należy zeszklić  na maśle, wlewamy dwie łyżki oleju, a następnie dodajemy mięso. Podlewamy w wodą, wymieszaną z przecierem, zagotować. Dodajemy przyprawy, sól i pieprz. Gotujemy przez kolejne 5 minut. Następnie mieszamy z serem, ryżem i 2 jajkami. Z masy formuj wałeczki, obtaczamy w mące, pozostałych 2 roztrzepanych jajkach i bułce tartej. Smażymy na złoto.

Moja uwaga: Wałeczki są bardzo delikatne, łatwo pękają. Ja przenosiłam je na rozgrzany olej za pomocą łyżki.

Smacznego!

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin