Co jeść.doc

(31 KB) Pobierz
Co jeść, żeby schudnąć

Co jeść, żeby schudnąć?

A rtykuł poc hodzi ze s trony www.smaczny.pl.

Autor artykułu:

Agnieszka

Jednoskładnikowe diety dają powalające rezultaty w krótkim czasie... i

niestety na krótki czas. Później kilogramy wracają, powodując efekt jojo. Podczas zdrowej diety nie można rezygnować z różnorodności

spożywanych produktów. Tylko w ten sposób można dostarczyć

organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Warto

jednak wiedzieć, których produktów unikać, jak je zastępować, a także

poznać sprzymierzeńców w walce ze zbędnymi kilogramami.

Produkty wspomagające odchudzanie

Będąc na diecie warto wybierać produkty, które dają uczucie sytości,

ale nie dostarczają zbyt wielu kalorii, poprawiają metabolizm, a nawet

przyspieszają spalanie tłuszczu.

Poniżej kilka produktów, które korzystnie wpływają na odchudzanie:

woda mineralna jest pozbawiona kalorii, a daje uczucie sytości. Ponadto

reguluje metabolizm, oczyszcza organizm z toksyn, zmniejsza uczucie głodu,

poprawia wygląd skóry;

przyprawy ułatwiające trawienie: majeranek, rozmaryn, tymianek, kminek,

imbir, pieprz, cynamon, a także ostre przyprawy (chilli, pieprz cayenne), które

zwiększają ilość spalanych kalorii, obniżają poziom cholesterolu i poprawiają

przemianę materii;

świeże zioła: mięta – stymuluje wydzielanie soków żołądkowych, a jej smak

zmniejsza apetyt na słodycze, lubczyk – wspomaga trawienie i łagodzi wzdęcia,

pokrzywa – pomaga usunąć nadmiar wody z organizmu, koper – wspomaga pracę

jelit, zapobiega wzdęciom i kolkom;

zielona i czerwona herbata poprawia metabolizm, pobudza procesy trawienne,

stymuluje spalanie tłuszczu, obniża poziom cholesterolu, wspomaga detoksykację

organizmu;

ocet jabłkowy przyspiesza trawienie, pobudza wydzielanie soków żołądkowych,

przyspiesza syntezę enzymów trawiennych, a także oczyszcza organizm. Dla osób,

które nie mogą przyjmować octu jabłkowego w czystej postaci dostępne są apteczne

preparaty;

błonnik poprawia pracę jelit, zmniejsza uczucie głodu, usuwa z organizmu

toksyny, zapobiega zaparciom i zmniejsza wchłanianie cholesterolu. Produkty

bogate w błonnik to: ciemne pieczywo, płatki zbożowe, owoce i warzywa;

mleko i przetwory mleczne ze względu na zawartość wapnia i witaminy D,

która zwiększa jego wchłanianie. Oprócz tego, że wapń wzmacnia kości, reguluje

pracę układu nerwowego, odpowiada za właściwe kurczenie się mięśni to również

przyspiesza spalanie tłuszczów i tym samym wspomaga odchudzanie.

Zdrowe przekąski: owoce i warzywa

Zgubą dla wielu osób odchudzających się jest podjadanie... zwykle

wysokokalorycznych przekąsek. Ich miejsce powinny zastąpić warzywa i owoce –

niskokaloryczne, bogate w błonnik, dostarczające wielu cennych witamin i

minerałów.

Jednak i tutaj czyha kilka pułapek. Warto pamiętać, że owoce zawierają sporą

ilość cukrów prostych. Należy unikać kalorycznych bananów, winogron, mango,

awokado, a także suszonych i kandyzowanych owoców. Warto natomiast sięgać

po jabłka, które zawierają spore ilości pektyn i błonnika, grejpfruty, które

pobudzają wytwarzanie soków żołądkowych, przyspieszają przemianę materii i

regulują metabolizm, a także po śliwki, porzeczki, maliny, truskawki, brzoskwinie.

Warzywa można jeść surowe, gotowane, kiszone czy marynowane.

Kiszonki nie tracą witamin i soli mineralnych, zmniejsza się natomiast zawartośćcukru, przez co są lekkostrawne i mniej kaloryczne niż świeże warzywa czy owoce.

Dodatkowo wspomagają trawienie i pobudzają jelita do prawidłowej pracy.

Niskokalorycznymi warzywami, którymi można podjadać między

posiłkami są: pomidory, ogórki, cukinia, rzodkiewka, kalarepa, sałata, brokuły,

kalafior, papryka, grzyby i kapusta.

Warzywa typu groch, fasola, soja, bób, soczewica są produktami

wysokobiałkowymi, dlatego można je stosować zamiennie za białko stałe. Oznacza

to, że za 100 gram mięsa można zjeść zamiennie 100 gram fasoli świeżej przed

przygotowaniem.

Czego unikać będąc na diecie?

Dieta to zmiana sposobu żywienia i sporo wyrzeczeń. Produkty, których należy

unikać podczas odchudzania to m.in.:

wysokokaloryczne tłuszcze zwierzęce: smalec, boczek, słonina;

tłuste mięsa (wieprzowina, kaczka, gęś) i ryby (makrela, śledź, łosoś, węgorz);

parówki, mielonki, pasztety;

słodzone napoje, soki i wody smakowe;

alkohol;

pieczywo z ziarnami zbóż (słonecznika, soi, dyni, sezamu);

wysokokaloryczne przekąski: chipsy, paluszki, krakersy, solone orzeszki;

jedzenie typu „fast food”;

produkty bogate w cukry proste (cukier, miód, słodycze, soki owocowe);

żółte sery, oscypek, bryndza, sery pleśniowe;

sosy zagęszczane zasmażką lub z dodatkiem śmietany.

Kiedy przyjdzie ochota na coś słodkiego i kalorycznego należy

pamiętać o większej aktywności fizycznej tego dnia.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin