Z.doc

(40 KB) Pobierz
ZACZAROWANY LAS

ZACZAROWANY LAS

-               2,5 szklanki mąki,

-               25 dag masła,

-               3 żółtka,

-               szklanka cukru pudru,

-               2 łyżki maku,

-               po 10 dag suszonych moreli i śliwek kalifornijskich,

-               5 dag mielonych orzechów lub migdałów,

-               zapach cytrynowy

Z mąki, masła, żółtek, niepełnej szklanki cukru, maku i aromatu zagnieść ciasto, po czym włożyć je do lodówki na pół godziny. Owoce umyć, osuszyć. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm, wyciąć z niego gwiazdki różnej wielkości. Z okrawków uformować (lub wyciąć foremkami) zwierzątka. Ciasteczka ułożyć na natłuszczonej blaszce, posmarować je białkiem, posypać orzechami lub migdałami i piec w temperaturze 180-200°C przez 8-10 minut. Gwiazdki posypać pudrem i nadziewać je na wysokie patyczki (jak do szaszłyków) na przemian z połówkami owoców. Drzewka i zwierzątka ustawić na tacy.

 

ZAJĄCZKI

-               40 dag mąki,

-               3-4 dag drożdży,

-               3 łyżki cukru,

-               2 łyżki masła,

-               2/3 szklanki mleka,

-               2 żółtka,

-               jajo,

-               po garści rodzynków i migdałów,

-               esencja cytrynowa

Mleko lekko podgrzać, dodać łyżkę mąki, cukru i rozkruszone drożdże. Wymieszać, postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 15 minut. Rozpuścić masło. Rozczyn połączyć z mąką, dodać resztę cukru, żółtka i wyrabiać ciasto. Po kilku minutach dodać rozpuszczone, ostudzone masło, kilka kropel esencji cytrynowej i dalej wyrabiać, aż ciasto zacznie odchodzić od dłoni. Przykryć ściereczką, zostawić do wyrośnięcia mniej więcej na 30 minut. Przełożyć ciasto na stolnicę oprószoną mąką, rozwałkować na niezbyt cienki placek. Szklaneczką i kieliszkiem wyciąć tyle samo większych i mniejszych krążków. Mniejsze naciąć od góry tak, aby przypominały głowy zajączków z uszami, i połączyć je z większymi krążkami. W dolnej części tułowi (większych krążków) przykleić po dwie małe kuleczki - łapki. Ozdobić je migdałami. W główki wcisnąć oczy z rodzynków. Rozkłócić jajo, posmarować nim ciastka i ułożyć je na natłuszczonej blaszce. Zostawić do wyrośnięcia. Piec 10-15 minut w średnio nagrzanym piekarniku. Zajączki będą miłą niespodzianką dla gości oraz wspaniałą ozdobą wielkanocnego stołu.

 

ZAPACH LASU

-               2 szklanki czarnych jagód (mogą być mrożone),

-               szklanka śmietany kremówki,

-               4 łyżki cukru,

-               łyżka uprażonych nasion słonecznika,

-               cukier waniliowy,

-               czubata łyżeczka żelatyny

Żelatynę namoczyć w łyżce zimnej wody. Jagody umyć, osączyć. Półtorej szklanki jagód wymieszać z 2 łyżkami cukru, kilkanaście zostawić do dekoracji, a pozostałe rozłożyć do szklanych salaterek. Resztę jagód przetrzeć przez sitko. Śmietanę ubić z cukrem i cukrem waniliowym, wymieszać z przecierem jagodowym i rozpuszczoną w kilku łyżkach wrzątku schłodzoną żelatyną. Schłodzić w lodówce. Na ułożone w miseczkach jagody wyciskać szprycą dekoracyjne wzory z bitej śmietany, a na nich układać pozostawione jagody oraz nasiona słonecznika.

 

ZAPIEKANKA

-               25 dag truskawek,

-               2 pomarańcze,

-               2 łyżki likieru kokosowego,

-               2 białka,

-               żółtko,

-               3 dag cukru,

-               kilka kropel soku z cytryny,

-               łyżka wiórków kokosowych,

-               starta skórka z pomarańczy

Truskawki umyć, oczyścić i pokroić wzdłuż na plasterki. Pomarańcze obrać, usunąć białą skórkę, podzielić na cząstki. Truskawki i pomarańcze zmieszać z sokiem i łyżką likieru kokosowego. Marynować pod przykryciem 15 minut. Włączyć opiekacz w piekarniku. Białka ubić na sztywną masę. Dodać cukier i sok z cytryny, a następnie resztę likieru, żółtko, wiórki kokosowe i skórkę pomarańczową. Owoce ułożyć na 4 aroodpornych talerzach. Wstawić na około 1 min pod opiekacz, wyjąć, wyłożyć a owoce wyłożyć masę białkową i zapiekać jeszcze 2-3 minuty

 

ZAWIJANIEC Z JAGODAMI

-               15 dag chudego twarogu

-               1/3 szklanki cukru

-               4 łyżki mleka

-               6 łyżek oleju

-               30 dag mąki

-               torebka proszku do pieczenia

-               1 cytryna

-               20 dag marcepana

-               10 dag posiekanych migdałów

-               1 jajko

-               40 dag czarnych jagód

-               1 żółtko

-               2 łyżki płatków migdałowych

-               1 łyżka cukru pudru

Twaróg utrzeć z cukrem, mlekiem i olejem. Porcjami dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia, dobrze wyrobić. Przygotować masę: marcepan utrzeć z jajkiem, skórką i 2 łyżkami soku z cytryny. Zagnieść z posiekanymi migdałami. Ciasto serowe rozwałkować (40x25 cm), pośrodku rozsmarować masę marcepanową, posypać ja jagodami. Brzegi ciasta zawinąć do góry, formując podwyższony brzeg (nie przykrywać jagód). Placek ograniczyć paskami folii aluminiowej, aby się nie rozwinął podczas pieczenia. Wsunąć do piekarnika, piec 20 minut w temp. 175 st., zdjąć folię, brzegi ciasta posmarować rozmąconym żółtkiem i posypać płatkami migdałowymi. Piec jeszcze 15-20 minut. Posypać cukrem pudrem.

 

ZEBRA

-               2,5 szklanki mąki,

-               5 jaj,

-               2 szklanki cukru,

-               szklanka gazowanego napoju pomarańczowego,

-               pół szklanki oleju sojowego,

-               2 łyżeczki proszku do pieczenia,

-               2 łyżki kakao,

-               olejek zapachowy

Ubić pianę z białek, a gdy będzie bardzo sztywna, dodać cukier i żółtka. Następnie wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wlać olej, napój pomarańczowy, olejek i wymieszać. Podzielić ciasto na dwie części. Do jednej wsypać kakao, do drugiej dwie łyżki mąki. Do blachy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką wlewać łyżką na przemian białe i ciemne ciasto. Upiec w dobrze nagrzanym piekarniku.

 

ZIEMNIACZKI

-               Pół kostki masła,

-               2 łyżki kakao,

-               2 paczki herbatników,

-               2/3 szklanki cukru pudru,

-               bakalie,

-               olejek migdałowy,

-               wiórki kokosowe

Herbatniki skruszyć na mąkę. Utrzeć masło z cukrem, dodać herbatniki, kakao, bakalie, olejek, dokładnie utrzeć, ochłodzić, a gdy masa stwardnieje, uformować kulki i obtoczyć je w wiórkach kokosowych. Do środka każdej kulki można włożyć - jako niespodziankę - migdał lub cząstkę orzecha. Następnie wstawić na godzinę do lodówki.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin