WARSTWOWE CIASTO MIGDAŁOWO-MALINOWE
Ciasto:
- 25 dag mąki,
- 25 dag mielonych migdałów,
- pół kostki zimnego masła,
- 20 dag cukru,
- cukier waniliowy,
- 2 jaja. Nadzienie:
- 50 dag malin,
- 45 dag konfitury z malin,
- szklanka śmietanki,
- 5 dag cukru pudru,
- 2 paczki usztywniacza do bitej śmietany lub czubata łyżeczka żelatyny
Mąkę, migdały, zimny tłuszcz pokrojony na kawałki, cukier, cukier waniliowy i jaja zagnieść, podzielić ciasto na trzy części i włożyć na godzinę do lodówki. Z ciasta uformować 3 placki o średnicy 22 cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 12-15 min na złotobrązowy kolor.Maliny przebrać i umyć. Zagrzać konfiturę, posmarować nią dwa z upieczonych placków i ułożyć na nich 3/4 malin. Krążki z malinami ułożyć jeden na drugim i przykryć trzecim plackiem. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i dodać usztywniacz do śmietany lub rozpuszczoną żelatynę. Posmarować bitą śmietaną górny krążek i udekorować malinami.
WIANUSZEK GDAŃSKI
- 4 jaja,
- 3/4 szklanki cukru,
- po pół szklanki mąki pszennej i kartoflanej,
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia.Masa:
- 2 szklanki mleka,
- 4 łyżki kaszy manny,
- kostka masła,
- 9 łyżek cukru pudru,
- sok
- skórka otarta z dwóch cytryn.
Do posypania:
- 10 dag płatków owsianych,
- 2-3 łyżki cukru,
- 2 łyżki masła, olejek migdałowy
Jaja ubijać trzepaczką lub mikserem, dosypując powoli cukier. Gdy masa zgęstnieje, dodać obie mąki zmieszane z proszkiem, lekko wymieszać i przełożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką formy z kominkiem. Upiec ciasto w średnio gorącym piekarniku na złoty kolor. Kaszę mannę na 10 minut zalać mlekiem, następnie - stale mieszając - ugotować. W tym czasie przygotować posypkę. Płatki zrumienić na patelni, dołożyć masło, cukier i olejek migdałowy. Masło przeznaczone na masę ucierać z cukrem, powoli dodając wystudzoną kaszę oraz sok i skórkę z cytryn. Przekrojony (raz lub dwa razy) wianuszek przełożyć masą, potem dokładnie pokryć nią całe ciasto, a z wierzchu obsypać uprażonymi płatkami.
WIANUSZKI WANILIOWE
- 4 szklanki mąki,
- szklanka śmietany,
- 2 dag drożdży,
- jajo,
- kostka margaryny,
- cukier kryształ lub mak do obsypywania wianuszków,
- sól
Mąkę posiekać z tłuszczem, dodać drożdże roztarte ze śmietaną i wyrobić ciasto. Następnie podzielić je na małe kawałki, z każdego utoczyć wałeczek nieco cieńszy niż ołówek. Z części wałeczka uformować niewielkie kółko, a pozostałym ogonkiem owinąć je tak, by powstał wianuszek. Maczać wianuszki w rozbitym jaju i cukrze waniliowym zmieszanym ze zwykłym cukrem lub makiem, układać na blasze wysmarowanej tłuszczem i piec na rumiano.
WIENIEC
- 40 dag mąki,
- pół szklanki mleka,
- 5 łyżek cukru,
- 10 dag masła,
- 2 jaja,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli.
Nadzienie:
- po 10 dag masła i cukru,
- po 6 dag migdałów i rodzynków,
- łyżeczka cynamonu,
- olejek cytrynowy
Do przesianej i zmieszanej z proszkiem mąki dodać jajo, białko i resztę składników ciasta (masło musi być miękkie), starannie wyrobić i cienko rozwałkować. Następnie roztopić masło przeznaczone na nadzienie i wylać je na ciasto, posypać cukrem, cynamonem, połową posiekanych migdałów i rodzynkami. Ciasto zrolować i włożyć do formy z kominkiem, wysmarowanej tłuszczem. Wierzch ciasta posmarować rozmąconym żółtkiem, posypać resztą siekanych migdałów i piec około 45 min w temperaturze 180°C. Gdy ciasto wystygnie, można je polukrować lub polać dowolną polewą.
WIENIEC NORWESKI
- 50 dag mąki,
- 3 żółtka,
- szklanka mleka,
- 4 dag drożdży,
- 2 łyżki cukru,
- 2 czubate łyżki masła,
- skórka otarta z cytryny.
- 8 dag masła,
- 3 łyżki cukru,
- łyżka cynamonu,
- 15 dag rodzynek,
- 2-3 łyżki owoców kandyzowanych.
Dekoracja:
- garść grubo pokrojonych migdałów,
- 5 łyżek cukru pudru,
- 1-2 łyżki soku z cytryny
Mleko lekko podgrzać, dodać pokruszone drożdże, łyżkę cukru i 2 łyżki mąki. Wymieszać, pozostawić w cieple na 10 min. Do wyrośniętego rozczynu dodać żółtka, stopione i wystudzone masło, resztę mąki i cukru oraz skórkę cytrynową. Wyrobić ciasto. Gdy zacznie odchodzić od dłoni, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na godzinę. Rozwałkować na cienki prostokąt. Masło utrzeć z cukrem i cynamonem na puch. Posmarować nim ciasto, posypać rodzynkami i owocami. Zwinąć roladę, przełożyć do nasmarowanej tłuszczem dużej blachy i uformować wieniec, łącząc końce ciasta. Boki wieńca ponacinać co 3-4 cm na głębokość 3 cm. Powstałe szpary rozszerzyć. Posmarować ciasto rozkłóconym jajem i posypać migdałami. Odstawić na 20 min do wyrośnięcia. Piec 30-35 min w temperaturze 190°C. Po wystudzeniu oblać lukrem utartym z cukru pudru i soku cytrynowego.
WIENIEC WIEDEŃSKI
- 15 dag mąki tortowej,
- 5 dag mąki ziemniaczanej,
- 15 dag cukru,
- 3 jaja,
- 4 łyżki mleka,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- skórka otarta z jednej cytryny,
- łyżka soku z cytryny.
Krem:
- 3 szklanki mleka,
- półtorej torebki budyniu czekoladowego,
- szklanka cukru,
- 25 dag masła lub margaryny,
- torebka cukru waniliowego.
Do dekoracji:
- 12 dag utartych migdałów,
- biała polewa,
- czekolada
Masło utrzeć na pianę, dodać cukier, żółtka, mleko, sok i otartą skórkę z cytryny, po czym wsypywać stopniowo, cały czas ucierając, przesianą mąkę tortową zmieszaną z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. Następnie dodać ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy z kominkiem i upiec w średnio gorącym piekarniku. Z mleka, cukru i proszku budyniowego ugotować budyń, uważając, by się nie przypalił. Zdjąć budyń z ognia i mieszając ostudzić. Masło utrzeć na pianę i nie przerywając ucierania dodawać małymi porcjami zimny budyń. Ostudzone ciasto przekroić na 5 warstw i przełożyć kremem. Boki wieńca także posmarować kremem i obsypać migdałami, przysmażonymi na brązowo z cukrem i masłem. Wierzch polać dowolną białą polewą, udekorować owocami i rozpuszczoną czekoladą.
WIENIEC Z PORZECZKAMI I MALINAMI
- 3 łyżki mleka,
- szczypta soli,
- 5 łyżek ajerkoniaku,
- tłuszcz do wysmarowania formy. Nadzienie:
- po 20 dag czerwonych i czarnych porzeczek oraz malin,
- 100 ml soku jabłkowego,
- 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Połączyć mąkę, cukier, cukier waniliowy i sól. Drożdże rozpuścić w letnim mleku i wraz z jajami oraz 2 łyżkami ajerkoniaku dodać do mąki. Wyrobić ciasto i pozostawić w ciepłym miejscu na 45 min do wyrośnięcia. Ciasto powinno zwiększyć swoją objętość dwa razy. Wyrobić ciasto jeszcze raz, włożyć do formy na babkę wysmarowanej tłuszczem i pozostawić na 30 min do wyrośnięcia. Piec w nagrzanym piekarniku 30-35 min. Ciepłe ciasto wyjąć z formy, ponakłuwać wykałaczką i nasączyć resztą ajerkoniaku. Owoce umyć i zagotować na małym ogniu razem z cukrem i sokiem jabłkowym. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z 3 łyżkami zimnej wody, dodać do owoców i zagotować. Ostudzić i napełnić środek babki.
WIŚNIAK
- 1 kg wiśni,
- 30 dag mąki ziemniaczanej,
- 3/4 kostki masła,
- szklanka cukru pudru,
- 4 żółtka,
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
- cynamon
Wiśnie umyć, wydrylować, lekko odcisnąć. Zasypać dwoma łyżkami cukru, dodać szczyptę cynamonu i cukier waniliowy. Żółtka utrzeć z cukrem. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i posiekać z masłem. Dodać utarte żółtka, wyrobić ciasto, rozwałkować, wyłożyć na formę wysmarowaną tłuszczem. Ułożyć wiśnie i wstawić do nagrzanego piekarnika na 30-40 min. Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem lub udekorować bitą śmietaną.
WIŚNIOWO-BORÓWKOWY PLACEK Z KRUSZONKĄ
- 500 g wiśni
- 500 g borówki amerykańskiej
-...
bakawojtek