W.doc

(75 KB) Pobierz
WARSTWOWE CIASTO MIGDAŁOWO-MALINOWE

WARSTWOWE CIASTO MIGDAŁOWO-MALINOWE

Ciasto:

-               25 dag mąki,

-               25 dag mielonych migdałów,

-               pół kostki zimnego masła,

-               20 dag cukru,

-               cukier waniliowy,

-               2 jaja.
Nadzienie:

-               50 dag malin,

-               45 dag konfitury z malin,

-               szklanka śmietanki,

-               5 dag cukru pudru,

-               2 paczki usztywniacza do bitej śmietany lub czubata łyżeczka żelatyny

Mąkę, migdały, zimny tłuszcz pokrojony na kawałki, cukier, cukier waniliowy i jaja zagnieść, podzielić ciasto na trzy części i włożyć na godzinę do lodówki. Z ciasta uformować 3 placki o średnicy 22 cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 12-15 min na złotobrązowy kolor.Maliny przebrać i umyć. Zagrzać konfiturę, posmarować nią dwa z upieczonych placków i ułożyć na nich 3/4 malin. Krążki z malinami ułożyć jeden na drugim i przykryć trzecim plackiem. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i dodać usztywniacz do śmietany lub rozpuszczoną żelatynę. Posmarować bitą śmietaną górny krążek i udekorować malinami.

 

WIANUSZEK GDAŃSKI

Ciasto:

-               4 jaja,

-               3/4 szklanki cukru,

-               po pół szklanki mąki pszennej i kartoflanej,

-               płaska łyżeczka proszku do pieczenia.
Masa:

-               2 szklanki mleka,

-               4 łyżki kaszy manny,

-               kostka masła,

-               9 łyżek cukru pudru,

-               sok

-               skórka otarta z dwóch cytryn.

Do posypania:

-               10 dag płatków owsianych,

-               2-3 łyżki cukru,

-               2 łyżki masła, olejek migdałowy

Jaja ubijać trzepaczką lub mikserem, dosypując powoli cukier. Gdy masa zgęstnieje, dodać obie mąki zmieszane z proszkiem, lekko wymieszać i przełożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką formy z kominkiem. Upiec ciasto w średnio gorącym piekarniku na złoty kolor. Kaszę mannę na 10 minut zalać mlekiem, następnie - stale mieszając - ugotować. W tym czasie przygotować posypkę. Płatki zrumienić na patelni, dołożyć masło, cukier i olejek migdałowy. Masło przeznaczone na masę ucierać z cukrem, powoli dodając wystudzoną kaszę oraz sok i skórkę z cytryn. Przekrojony (raz lub dwa razy) wianuszek przełożyć masą, potem dokładnie pokryć nią całe ciasto, a z wierzchu obsypać uprażonymi płatkami.

 

WIANUSZKI WANILIOWE

-               4 szklanki mąki,

-               szklanka śmietany,

-               2 dag drożdży,

-               jajo,

-               kostka margaryny,

-               cukier waniliowy,

-               cukier kryształ lub mak do obsypywania wianuszków,

-               sól

Mąkę posiekać z tłuszczem, dodać drożdże roztarte ze śmietaną i wyrobić ciasto. Następnie podzielić je na małe kawałki, z każdego utoczyć wałeczek nieco cieńszy niż ołówek. Z części wałeczka uformować niewielkie kółko, a pozostałym ogonkiem owinąć je tak, by powstał wianuszek. Maczać wianuszki w rozbitym jaju i cukrze waniliowym zmieszanym ze zwykłym cukrem lub makiem, układać na blasze wysmarowanej tłuszczem i piec na rumiano.

 

WIENIEC

Ciasto:

-               40 dag mąki,

-               pół szklanki mleka,

-               5 łyżek cukru,

-               10 dag masła,

-               2 jaja,

-               2 łyżeczki proszku do pieczenia,

-               szczypta soli.

Nadzienie:

-               po 10 dag masła i cukru,

-               po 6 dag migdałów i rodzynków,

-               łyżeczka cynamonu,

-               olejek cytrynowy

Do przesianej i zmieszanej z proszkiem mąki dodać jajo, białko i resztę składników ciasta (masło musi być miękkie), starannie wyrobić i cienko rozwałkować. Następnie roztopić masło przeznaczone na nadzienie i wylać je na ciasto, posypać cukrem, cynamonem, połową posiekanych migdałów i rodzynkami. Ciasto zrolować i włożyć do formy z kominkiem, wysmarowanej tłuszczem. Wierzch ciasta posmarować rozmąconym żółtkiem, posypać resztą siekanych migdałów i piec około 45 min w temperaturze 180°C. Gdy ciasto wystygnie, można je polukrować lub polać dowolną polewą.

 

WIENIEC NORWESKI

Ciasto:

-               50 dag mąki,

-               3 żółtka,

-               jajo,

-               szklanka mleka,

-               4 dag drożdży,

-               2 łyżki cukru,

-               2 czubate łyżki masła,

-               skórka otarta z cytryny.

Nadzienie:

-               8 dag masła,

-               3 łyżki cukru,

-               łyżka cynamonu,

-               15 dag rodzynek,

-               2-3 łyżki owoców kandyzowanych.

Dekoracja:

-               jajo,

-               garść grubo pokrojonych migdałów,

-               5 łyżek cukru pudru,

-               1-2 łyżki soku z cytryny

Mleko lekko podgrzać, dodać pokruszone drożdże, łyżkę cukru i 2 łyżki mąki. Wymieszać, pozostawić w cieple na 10 min. Do wyrośniętego rozczynu dodać żółtka, stopione i wystudzone masło, resztę mąki i cukru oraz skórkę cytrynową. Wyrobić ciasto. Gdy zacznie odchodzić od dłoni, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na godzinę. Rozwałkować na cienki prostokąt. Masło utrzeć z cukrem i cynamonem na puch. Posmarować nim ciasto, posypać rodzynkami i owocami. Zwinąć roladę, przełożyć do nasmarowanej tłuszczem dużej blachy i uformować wieniec, łącząc końce ciasta. Boki wieńca ponacinać co 3-4 cm na głębokość 3 cm. Powstałe szpary rozszerzyć. Posmarować ciasto rozkłóconym jajem i posypać migdałami. Odstawić na 20 min do wyrośnięcia. Piec 30-35 min w temperaturze 190°C. Po wystudzeniu oblać lukrem utartym z cukru pudru i soku cytrynowego.

WIENIEC WIEDEŃSKI

-               15 dag mąki tortowej,

-               5 dag mąki ziemniaczanej,

-               15 dag cukru,

-               10 dag masła,

-               3 jaja,

-               4 łyżki mleka,

-               łyżeczka proszku do pieczenia,

-               skórka otarta z jednej cytryny,

-               łyżka soku z cytryny.

Krem:

-               3 szklanki mleka,

-               półtorej torebki budyniu czekoladowego,

-               szklanka cukru,

-               25 dag masła lub margaryny,

-               torebka cukru waniliowego.

Do dekoracji:

-               12 dag utartych migdałów,

-               biała polewa,

-               czekolada

Masło utrzeć na pianę, dodać cukier, żółtka, mleko, sok i otartą skórkę z cytryny, po czym wsypywać stopniowo, cały czas ucierając, przesianą mąkę tortową zmieszaną z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. Następnie dodać ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy z kominkiem i upiec w średnio gorącym piekarniku. Z mleka, cukru i proszku budyniowego ugotować budyń, uważając, by się nie przypalił. Zdjąć budyń z ognia i mieszając ostudzić. Masło utrzeć na pianę i nie przerywając ucierania dodawać małymi porcjami zimny budyń. Ostudzone ciasto przekroić na 5 warstw i przełożyć kremem. Boki wieńca także posmarować kremem i obsypać migdałami, przysmażonymi na brązowo z cukrem i masłem. Wierzch polać dowolną białą polewą, udekorować owocami i rozpuszczoną czekoladą.

 

WIENIEC Z PORZECZKAMI I MALINAMI

Ciasto:

-               25 dag mąki,

-               15 dag cukru,

-               cukier waniliowy,

-               2 dag drożdży,

-               3 łyżki mleka,

-               2 jaja,

-               szczypta soli,

-               5 łyżek ajerkoniaku,

-               tłuszcz do wysmarowania formy.
Nadzienie:

-               po 20 dag czerwonych i czarnych porzeczek oraz malin,

-               100 ml soku jabłkowego,

-               1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Połączyć mąkę, cukier, cukier waniliowy i sól. Drożdże rozpuścić w letnim mleku i wraz z jajami oraz 2 łyżkami ajerkoniaku dodać do mąki. Wyrobić ciasto i pozostawić w ciepłym miejscu na 45 min do wyrośnięcia. Ciasto powinno zwiększyć swoją objętość dwa razy. Wyrobić ciasto jeszcze raz, włożyć do formy na babkę wysmarowanej tłuszczem i pozostawić na 30 min do wyrośnięcia. Piec w nagrzanym piekarniku 30-35 min. Ciepłe ciasto wyjąć z formy, ponakłuwać wykałaczką i nasączyć resztą ajerkoniaku. Owoce umyć i zagotować na małym ogniu razem z cukrem i sokiem jabłkowym. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z 3 łyżkami zimnej wody, dodać do owoców i zagotować. Ostudzić i napełnić środek babki.

 

WIŚNIAK

-               1 kg wiśni,

-               30 dag mąki ziemniaczanej,

-               3/4 kostki masła,

-               szklanka cukru pudru,

-               4 żółtka,

-               czubata łyżeczka proszku do pieczenia,

-               cukier waniliowy,

-               cynamon

Wiśnie umyć, wydrylować, lekko odcisnąć. Zasypać dwoma łyżkami cukru, dodać szczyptę cynamonu i cukier waniliowy. Żółtka utrzeć z cukrem. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i posiekać z masłem. Dodać utarte żółtka, wyrobić ciasto, rozwałkować, wyłożyć na formę wysmarowaną tłuszczem. Ułożyć wiśnie i wstawić do nagrzanego piekarnika na 30-40 min. Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem lub udekorować bitą śmietaną.

 

WIŚNIOWO-BORÓWKOWY PLACEK Z KRUSZONKĄ

-               500 g wiśni

-               500 g borówki amerykańskiej

-...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin