F.doc

(35 KB) Pobierz
FAWORKI

FAWORKI

-               1 i 1/4 szklanki mąki,

-               5 żółtek,

-               2 łyżeczki gęstej śmietany,

-               łyżeczka cukru,

-               łyżeczka octu,

-               soku z cytryny albo spirytusu,

-               50 dag smalcu lub oleju do smażenia,

-               cukier puder,

-               cukier waniliowy

Z mąki, żółtek, śmietany, cukru i octu zagnieść ciasto tak twarde jak na pierogi (powinny wytworzyć się w nim pęcherzyki powietrza), pozostawić na 1-2 godz. Następnie ciasto bardzo cienko rozwałkować, pokroić na ukośne pasy długości 10-12 cm i szerokości 2-3 cm. Każdy pasek naciąć wzdłuż na środku, jeden koniec paska przewlec przez otwór. Wkładać faworki na rozgrzany tłuszcz. Gdy się zrumienią, przewracać je na drugą stronę. Po usmażeniu ułożyć na bibule, by ociekły z tłuszczu. Rozłożyć faworki na półmiskach i posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

 

FAWORKI II

-               25 dkg mąki

-               5 szt żółtek

-               2 łyżeczki śmietany gęsta

-               1 łyżeczka cukru

-               1 łyżeczka soku z cytryny

-               50 dkg oleju - do smażenia

-               cukier puder - do posypania

Ugnieść ciasto z mąki, żółtek, śmietany, cukru i soku z cytryny, odstawić na 30 min, ciasto bardzo cienko rozwałkować, pokroić w prostokąty o długości ok. 10 cm i szerokości 3 cm, prostokąty naciąć po środku, jeden koniec faworka przeciągnąć przez nacięty otwór, usmażyć w głębokim tłuszczu, ułożyć na bibule, przełożyć na talerz, posypać cukrem pudrem.

 

FAWORKI BABUNI

-               250 g mąki

-               5 żółtek

-               2 łyżki gęstej śmietany

-               1 łyżka masła

-               2 łyżki cukru

-               cukier waniliowy

-               1 łyżeczka spirytusu

Z mąki, żółtek, śmietany, posiekanego masła, cukru i spirytusu zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na 1 godzinę. Ciasto cienko rozwałkować. Wykrawać paski długości 10 cm. Po środku każdego ciasta zrobić nacięcie na 2-3 cm. Przez otrzymaną szparę przewinąć jeden koniec paska. Faworki wkładać do wrzącego tłuszczu i smażyć z obu stron na jasnozłoty kolor. Osączyć na bibule. Posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

 

FAWORKI DOMOWE

-               2 szklanki mąki,

-               jajo,

-               2-3 żółtka,

-               2 łyżki miękkiego masła,

-               1/3 szklanki śmietany,

-               2 łyżki cukru pudru,

-               łyżka octu 6-proc.,

-               2 łyżki rumu lub winiaku,

-               szczypta soli,

-               po 40 dag smalcu i oleju do smażenia,

-               cukier puder i cukier waniliowy do posypania.

 

FAWORKI LUKSUSOWE

-               75 dag mąki,

-               15 dag cukru pudru,

-               10 dag masła,

-               12 żółtek,

-               niepełna szklanka gęstej słodkiej śmietany (20 dag),

-               kieliszek spirytusu,

-               olejek arakowy,

-               1 kg smalcu do smażenia,

-               cukier waniliowy i cukier puder do posypania.

 

FAWORKI NA WINIE

-               25 dag mąki,

-               8 dag cukru,

-               3 żółtka,

-               pół szklanki białego półsłodkiego wina,

-               litr oleju do smażenia,

-               cukier puder do posypania

 

FLORENTYNKI

-               5 dag kandyzowanych wiśni

-               5 dag kandyzowanego ananasa

-               5 dag kandyzowanych mieszanych owoców

-               5 dag margaryny

-               13 dag cukru

-               100 ml śmietany kremówki

-               15 dag płatków migdałowych

-               4 dag mąki

Do roztopionej margaryny dodać cukier i śmietanę. Gotować 2 minuty. Następnie dodać płatki migdałowe, pokrojone owoce i mąkę. Wymieszać. Na blachę wyłożoną pergaminem nakładać kleksy ciasta. Lekko spłaszczyć. Piec 10 minut w temp. 190 st. Spód ciasteczek można posmarować polewą czekoladową.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin