CIASTA.doc

(283 KB) Pobierz
BABA LUKSUSOWA

http://nc.pl/modules.php?name=kulinaria&pa=list_kulinaria_categories&cid=2&kat=Ciasta%20i%20ciasteczka

 

BABA LUKSUSOWA

-         4 szklanki mąki,

-         1,5 szklanki mleka,

-         6 dag drożdży,

-         2 jaja,

-         13 żółtek,

-         25 dag cukru pudru,

-         szklanka sklarowanego masła,

-         tabliczka gorzkiej czekolady,

-         garść rodzynków,

-         wanilia,

-         kieliszek rumu,

-         ćwierć łyżeczki soli

Mąkę starannie przesiać i ogrzać. Przygotować rozczyn z drożdży, ćwierci szklanki letniego mleka, łyżeczki cukru, łyżki mąki i odstawić do czasu, aż podwoi objętość. Do szklanki mąki powoli wlać wrzące mleko, mieszając energicznie łyżką, aby nie powstały grudki. Po przestudzeniu dodać rozczyn, resztę mąki oraz mleka i odstawić ciasto na pół godziny w ciepłe miejsce. W tym czasie ubić żółtka i całe jaja z cukrem i solą, wlać je do ciasta. Gdy ciasto wyraźnie się podniesie, wyrabiać je ręcznie pół godziny lub 10 min mikserem. Podczas wyrabiania dodać rum i wanilię. Następnie wlać sklarowane masło i dalej wyrabiać, aż tłuszcz całkowicie się wchłonie. Pod koniec dodać rodzynki i pokruszoną czekoladę. Przykryć ciasto i poczekać, aż podwoi objętość, lecz nie dłużej, aby nie opadło. Formę wysmarowaną masłem i obsypaną tartą bułką wypełnić do połowy ciastem. Wstawić do zimnego piekarnika, nastawić termostat na 150°C i po godzinie ostrożnie wyjąć z piekarnika gotową babę. Jeśli kuchenka nie ma termostatu, trzeba zaczekać, aż ciasto wyrośnie w formie, po czym około 40 min piec je w gorącym piekarniku. Baba dłużej zachowa świeżość, jeśli po wyjęciu z formy posmaruje się ją sklarowanym masłem i obsypie cukrem pudrem, po czym włoży z powrotem do formy lub zawinie w folię.

 

BABA RODZYNKOWA

-         po 25 dag mąki, margaryny i cukru,

-         4 jaja,

-         10 dag rodzynek,

-         po 3 łyżki sherry i rumu,

-         łyżeczka proszku do pieczenia,

-         pół łyżeczki cynamonu,

-         pół łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej,

-         szczypta soli

Utrzeć margarynę z cukrem, nie przerywając ucierania dodać jaja i mąkę z proszkiem do pieczenia. Połączyć z resztą składników, wymieszać, dodać opłukane i odsączone rodzynki, dobrze wyrobić. Piec około 90 min w temperaturze 175°C. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

 

BABECZKI KAWOWE

Ciasto:

-         szklanka mąki,

-         2 łyżki cukru pudru,

-         jajo,

-         żółtko,

-         pół kostki (12 dag) margaryny,

-         łyżeczka proszku do pieczenia.

Masa:

-         4 żółtka,

-         6 łyżek cukru,

-         2 łyżki kawy rozpuszczalnej,

-         dżem morelowy

Składniki ciasta posiekać nożem, szybko zagnieść i wstawić na 30 min do lodówki. Foremki wysmarować tłuszczem, posypać bułką tartą i wylepić ciastem. Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika i upiec na złoto. W czasie, gdy babeczki będą się piekły, przygotować krem. Kawę rozpuścić w szklance gorącej wody i lekko przestudzić. W rondelku utrzeć żółtka z cukrem na gęstą białą masę i rozprowadzić ciepłą kawą. Ustawić rondelek na płytce i podgrzewać na bardzo małym ogniu, cały czas ubijając masę trzepaczką. Gdy zgęstnieje do konsystencji budyniu, zestawić z ognia. Upieczone babeczki ostrożnie wyjąć z foremek, ostudzić, wypełnić nadzieniem kawowym i odstawić. Każdą udekorować dżemem morelowym.

 

BABKA BISZKOPTOWA

-         50 dag truskawek,

-         5 listków żelatyny,

-         pół l mleka,

-         4 żółtka,

-         15 dag cukru,

-         15 dag śmietanki,

-         24 podłużne biszkopty,

-         kilka gałązek świeżej mięty

Składniki ciasta posiekać nożem, szybko zagnieść i wstawić na 30 min do lodówki. Foremki wysmarować tłuszczem, posypać bułką tartą i wylepić ciastem. Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika i upiec na złoto. W czasie, gdy babeczki będą się piekły, przygotować krem. Kawę rozpuścić w szklance gorącej wody i lekko przestudzić. W rondelku utrzeć żółtka z cukrem na gęstą białą masę i rozprowadzić ciepłą kawą. Ustawić rondelek na płytce i podgrzewać na bardzo małym ogniu, cały czas ubijając masę trzepaczką. Gdy zgęstnieje do konsystencji budyniu, zestawić z ognia. Upieczone babeczki ostrożnie wyjąć z foremek, ostudzić, wypełnić nadzieniem kawowym i odstawić. Każdą udekorować dżemem morelowym. Truskawki umyć, oczyścić, pokroić w plasterki i posypać 3 dag cukru. Namoczyć żelatynę. Podgrzać mleko. Żółtka ubić z 8 dag cukru na puszysty krem. Dodać do gorącego mleka i zdjąć z gazu. Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach gorącej wody i dodać do kremu. Śmietankę zmieszać z 2 dag cukru i połączyć oba kremy. Dodać połowę truskawek. Spód i brzegi formy do babki wyłożyć biszkoptami i napełnić kremem. Wstawić na 4 godziny do lodówki. Wyjąć posypać resztą cukru i przybrać pozostałymi truskawkami i listkami mięty.

 

BAJADERKI

-               50 dag mąki,

-               25 dag masła lub margaryny,

-               20 dag cukru pudru,

-               2 jaja, łyżka proszku do pieczenia,

-               łyżka kakao,

-               szklanka mleka,

-               5 łyżek dowolnego dżemu,

-               bakalie (rodzynki, orzechy, skórka pomarańczowa),

-               kieliszek rumu

Mąkę z proszkiem przesiać na stolnicę, posiekać z masłem, dodać cukier i jaja. Ciasto wyrobić, podzielić na dwie części, rozwałkować i upiec dwa placki. Jeden (jeszcze ciepły) rozkruszyć w misce, dodać kakao, rozdrobnione bakalie, rum, szklankę mleka i utrzeć na jednolitą masę. Drugi placek posmarować najpierw dżemem, a następnie przygotowaną masą. Gotową bajaderkę oblać lukrem, pokroić na małe kwadraty, każdy udekorować cząstką orzecha włoskiego.

 

BISZKOPT Z MAKIEM

Biszkopt:

-               4 jaja,

-               niepełna szklanka cukru,

-               szklanka mąki,

-               płaska łyżeczka proszku do pieczenia.

-               Masa:

-               30 dag maku,

-               szklanka cukru,

-               kostka margaryny,

-               3 jaja, olejek migdałowy lub rodzynki,

-               orzechy, migdały, polewa kakaowa

-               wiórki kokosowe

Jaja ubijać z cukrem, aż powstanie masa o konsystencji gęstej śmietany, wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać, wylać do tortownicy i upiec. Mak sparzyć, przekręcić 3 razy przez maszynkę do mięsa, wymieszać z jajami. Margarynę zagotować z cukrem, dodać mak, pogotować chwilę, dodać olejek lub bakalie. Biszkopt przekroić na dwa blaty i każdy nasączyć (np. osłodzoną mocną herbatą z kieliszkiem alkoholu). Na jeden nałożyć połowę masy, przykryć drugim krążkiem biszkoptu, wyłożyć pozostałą masę, rozsmarować. Polać polewą kakaową, posypać wiórkami kokosowymi. Ciasto makowo-białkowe

 

BRZOSKWINIOWA ROLADA

Ciasto biszkoptowe:

-               4 małe jaja,

-               2 żółtka,

-               4 czubate łyżki cukru,

-               12 dag mąki,

-               odrobina proszku do pieczenia (na czubku noża),

-               cukier waniliowy,

-               3 łyżki kakao.

Krem i przybranie:

-               puszka brzoskwiń,

-               czubata łyżeczka żelatyny,

-               3 łyżki likieru brzoskwiniowego,

-               2 kubki (po 0,25 l) śmietany kremówki,

-               czubata łyżka cukru,

-               pół łyżeczki kakao

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Podczas ubijania wsypać cukier i cukier waniliowy. Lekko mieszając, dodawać po kolei żółtka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto rozprowadzić cienką warstwą na blasze wyłożonej pergaminem. Wstawić do niezbyt gorącego piekarnika, piec ok. 10 min. Biszkopt wyłożyć, zdjąć pergamin i szybko zrolować na ściereczce lekko skropionej wodą. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody, a gdy napęcznieje, podgrzać. Brzoskwinie osączyć, zlać sok. Połowę brzoskwiń i niepełną szklankę soku zmiksować. Z pozostałych brzoskwiń odłożyć 10 niedużych cząstek, a resztę pokroić w kostkę. Żelatynę wymieszać z likierem i dodać do przecieru z brzoskwiń. Ubić 0,1 l kremówki. Gdy przecier zacznie się ścinać, dodać ubitą śmietanę i brzoskwinie pokrojone w kostkę. Krem rozsmarować na biszkopcie. Cukier i dobrze schłodzoną śmietanę ubić, posmarować roladę. Resztą śmietany i połówkami brzoskwiń ozdobić gotowe ciasto, oprószyć kakao.

 

BRZOSKWINIOWE.

-               4 jajka,

-               1 szklanka cukru,

-               2 szklanki mąki, najlepiej tortowej,

-               1 łyżeczka proszku do pieczenia,

-               1 łyżeczka cukru waniliowego,

-               1 puszka brzoskwiń,

-               1/2 opakowania płatków migdałowych,

kilka kropel zapachu do ciast (rumowy lub cytrynowy).

Przygotowanie Jajka zmiksować ze szklanką cukru. Dodać 2 szklanki mąki, wymieszanej uprzednio z proszkiem do pieczenia i z cukrem waniliowym. Do masy dodać 2-3 krople zapachu. Na przygotowaną blachę wylać pół ciasta, ułożyć brzoskwinie (osączone z soku), zalać je resztą ciasta, a wierzch posypać płatkami migdałowymi. Piec 35-40 minut w temperaturze około 190 stopni.

 

CHRUST

-               1 i 1/3 szklanki mąki krupczatki,

-               pół szklanki mąki tortowej,

-               pół szklanki mąki poznańskiej,

-               6-7 żółtek,

-               25 dag gęstej śmietany,

-               esencja waniliowa lub rumowa,

-               płaska łyżka spirytusu lub octu,

-               szczypta soli,

-               litr oleju do smażenia,

-               cukier puder

Mąkę przesiać, dodać rozmącone żółtka, śmietanę, sól, esencję, spirytus lub ocet i wyrobić dość ścisłe ciasto (takie jak na makaron). Ciasto rozgnieść dłonią na gruby placek, zwinąć i energicznie ubijać wałkiem. Czynność tę powtórzyć kilkanaście razy (im lepiej ubite ciasto, tym delikatniejsze i kruchsze będą faworki). Rozwałkować ciasto dość cienko, starając się jak najmniej podsypywać mąką, pociąć na długie romby, każdy naciąć w środku i przewinąć. Kłaść po kilka faworków na mocno rozgrzany olej i gdy tylko się zrumienią, wyjmować łyżką cedzakową i układać na bibule lub papierowym ręczniku. Następnie posypać obficie cukrem pudrem i przełożyć na półmisek. Z tego samego ciasta można usmażyć również róże karnawałowe.

 

CIASTA BISZKOPTOWE Z TRUSKAWKAMI

-               1 kg truskawek,

-               4 jaja,

-               4 łyżki cukru,

-               5 łyżek mąki,

-               pół łyżeczki proszku do pieczenia,

-               galaretka truskawkowa,

-               tłuszcz do wysmarowania formy,

-               tarta bułka

Sposób przyrządzania Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem na puszystą masę. Białka ubić na sztywną pianę. Do żółtek dodawać na przemian po łyżce mąki i piany oraz proszek do pieczenia. Lekko wymieszać łyżką cedzakową, włożyć do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką, wstawić do piekarnika nagrzanego do 160-180°C i upiec na złoty kolor. Przygotować galaretkę według przepisu na opakowaniu, wystudzić i wstawić do lodówki. Truskawki umyć, odszypułkować, osuszyć. Na wystudzonym biszkopcie ułożyć truskawki, zalać tężejącą galaretką i wstawić do lodówki.

 

CIASTECZKA MEKSYKAŃSKIE

-               15 dag mąki,

-               4 jaja, pół szklanki mleka,

-               łyżeczka cynamonu,

-               cukier waniliowy,

-               5 dag cukru,

-               5 dag posiekanych migdałów,

-               2 łyżeczki cukru pudru,

-               olej lub smalec do smażenia

2 łyżeczki mąki odsypać na talerzyk, a resztę wymieszać z trzema jajami, łyżeczką cynamonu, mlekiem i cukrem waniliowym. Zagotować mieszając. Zdjąć masę z ognia, wsypać migdały, cukier i wymieszać. Masę wyłożyć na prostokątną formę, wystudzić, wstawić do lodówki. Gdy placek stężeje, pokroić go na kwadraty o bokach 4 cm. Oprószyć ciastka mąką, zanurzyć w roztrzepanym jaju i smażyć w gorącym tłuszczu na złoty kolor. Osączyć i gorące posypać cukrem pudrem.

 

CIASTECZKA MOKKA

Ciasto kruche:

-               półtorej szklanki mąki krupczatki,

-               15 dag margaryny,

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin