http://nc.pl/modules.php?name=kulinaria&pa=list_kulinaria_categories&cid=2&kat=Ciasta%20i%20ciasteczka
BABA LUKSUSOWA
- 4 szklanki mąki,
- 1,5 szklanki mleka,
- 6 dag drożdży,
- 2 jaja,
- 13 żółtek,
- 25 dag cukru pudru,
- szklanka sklarowanego masła,
- tabliczka gorzkiej czekolady,
- garść rodzynków,
- wanilia,
- kieliszek rumu,
- ćwierć łyżeczki soli
Mąkę starannie przesiać i ogrzać. Przygotować rozczyn z drożdży, ćwierci szklanki letniego mleka, łyżeczki cukru, łyżki mąki i odstawić do czasu, aż podwoi objętość. Do szklanki mąki powoli wlać wrzące mleko, mieszając energicznie łyżką, aby nie powstały grudki. Po przestudzeniu dodać rozczyn, resztę mąki oraz mleka i odstawić ciasto na pół godziny w ciepłe miejsce. W tym czasie ubić żółtka i całe jaja z cukrem i solą, wlać je do ciasta. Gdy ciasto wyraźnie się podniesie, wyrabiać je ręcznie pół godziny lub 10 min mikserem. Podczas wyrabiania dodać rum i wanilię. Następnie wlać sklarowane masło i dalej wyrabiać, aż tłuszcz całkowicie się wchłonie. Pod koniec dodać rodzynki i pokruszoną czekoladę. Przykryć ciasto i poczekać, aż podwoi objętość, lecz nie dłużej, aby nie opadło. Formę wysmarowaną masłem i obsypaną tartą bułką wypełnić do połowy ciastem. Wstawić do zimnego piekarnika, nastawić termostat na 150°C i po godzinie ostrożnie wyjąć z piekarnika gotową babę. Jeśli kuchenka nie ma termostatu, trzeba zaczekać, aż ciasto wyrośnie w formie, po czym około 40 min piec je w gorącym piekarniku. Baba dłużej zachowa świeżość, jeśli po wyjęciu z formy posmaruje się ją sklarowanym masłem i obsypie cukrem pudrem, po czym włoży z powrotem do formy lub zawinie w folię.
BABA RODZYNKOWA
- po 25 dag mąki, margaryny i cukru,
- 4 jaja,
- 10 dag rodzynek,
- po 3 łyżki sherry i rumu,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- pół łyżeczki cynamonu,
- pół łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej,
- szczypta soli
Utrzeć margarynę z cukrem, nie przerywając ucierania dodać jaja i mąkę z proszkiem do pieczenia. Połączyć z resztą składników, wymieszać, dodać opłukane i odsączone rodzynki, dobrze wyrobić. Piec około 90 min w temperaturze 175°C. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
BABECZKI KAWOWE
Ciasto:
- szklanka mąki,
- 2 łyżki cukru pudru,
- jajo,
- żółtko,
- pół kostki (12 dag) margaryny,
- łyżeczka proszku do pieczenia.
Masa:
- 4 żółtka,
- 6 łyżek cukru,
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej,
- dżem morelowy
Składniki ciasta posiekać nożem, szybko zagnieść i wstawić na 30 min do lodówki. Foremki wysmarować tłuszczem, posypać bułką tartą i wylepić ciastem. Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika i upiec na złoto. W czasie, gdy babeczki będą się piekły, przygotować krem. Kawę rozpuścić w szklance gorącej wody i lekko przestudzić. W rondelku utrzeć żółtka z cukrem na gęstą białą masę i rozprowadzić ciepłą kawą. Ustawić rondelek na płytce i podgrzewać na bardzo małym ogniu, cały czas ubijając masę trzepaczką. Gdy zgęstnieje do konsystencji budyniu, zestawić z ognia. Upieczone babeczki ostrożnie wyjąć z foremek, ostudzić, wypełnić nadzieniem kawowym i odstawić. Każdą udekorować dżemem morelowym.
BABKA BISZKOPTOWA
- 50 dag truskawek,
- 5 listków żelatyny,
- pół l mleka,
- 15 dag cukru,
- 15 dag śmietanki,
- 24 podłużne biszkopty,
- kilka gałązek świeżej mięty
Składniki ciasta posiekać nożem, szybko zagnieść i wstawić na 30 min do lodówki. Foremki wysmarować tłuszczem, posypać bułką tartą i wylepić ciastem. Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika i upiec na złoto. W czasie, gdy babeczki będą się piekły, przygotować krem. Kawę rozpuścić w szklance gorącej wody i lekko przestudzić. W rondelku utrzeć żółtka z cukrem na gęstą białą masę i rozprowadzić ciepłą kawą. Ustawić rondelek na płytce i podgrzewać na bardzo małym ogniu, cały czas ubijając masę trzepaczką. Gdy zgęstnieje do konsystencji budyniu, zestawić z ognia. Upieczone babeczki ostrożnie wyjąć z foremek, ostudzić, wypełnić nadzieniem kawowym i odstawić. Każdą udekorować dżemem morelowym. Truskawki umyć, oczyścić, pokroić w plasterki i posypać 3 dag cukru. Namoczyć żelatynę. Podgrzać mleko. Żółtka ubić z 8 dag cukru na puszysty krem. Dodać do gorącego mleka i zdjąć z gazu. Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach gorącej wody i dodać do kremu. Śmietankę zmieszać z 2 dag cukru i połączyć oba kremy. Dodać połowę truskawek. Spód i brzegi formy do babki wyłożyć biszkoptami i napełnić kremem. Wstawić na 4 godziny do lodówki. Wyjąć posypać resztą cukru i przybrać pozostałymi truskawkami i listkami mięty.
BAJADERKI
- 50 dag mąki,
- 25 dag masła lub margaryny,
- 20 dag cukru pudru,
- 2 jaja, łyżka proszku do pieczenia,
- łyżka kakao,
- szklanka mleka,
- 5 łyżek dowolnego dżemu,
- bakalie (rodzynki, orzechy, skórka pomarańczowa),
- kieliszek rumu
Mąkę z proszkiem przesiać na stolnicę, posiekać z masłem, dodać cukier i jaja. Ciasto wyrobić, podzielić na dwie części, rozwałkować i upiec dwa placki. Jeden (jeszcze ciepły) rozkruszyć w misce, dodać kakao, rozdrobnione bakalie, rum, szklankę mleka i utrzeć na jednolitą masę. Drugi placek posmarować najpierw dżemem, a następnie przygotowaną masą. Gotową bajaderkę oblać lukrem, pokroić na małe kwadraty, każdy udekorować cząstką orzecha włoskiego.
BISZKOPT Z MAKIEM
Biszkopt:
- niepełna szklanka cukru,
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia.
- Masa:
- 30 dag maku,
- szklanka cukru,
- kostka margaryny,
- 3 jaja, olejek migdałowy lub rodzynki,
- orzechy, migdały, polewa kakaowa
- wiórki kokosowe
Jaja ubijać z cukrem, aż powstanie masa o konsystencji gęstej śmietany, wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać, wylać do tortownicy i upiec. Mak sparzyć, przekręcić 3 razy przez maszynkę do mięsa, wymieszać z jajami. Margarynę zagotować z cukrem, dodać mak, pogotować chwilę, dodać olejek lub bakalie. Biszkopt przekroić na dwa blaty i każdy nasączyć (np. osłodzoną mocną herbatą z kieliszkiem alkoholu). Na jeden nałożyć połowę masy, przykryć drugim krążkiem biszkoptu, wyłożyć pozostałą masę, rozsmarować. Polać polewą kakaową, posypać wiórkami kokosowymi. Ciasto makowo-białkowe
BRZOSKWINIOWA ROLADA
Ciasto biszkoptowe:
- 4 małe jaja,
- 2 żółtka,
- 4 czubate łyżki cukru,
- 12 dag mąki,
- odrobina proszku do pieczenia (na czubku noża),
- cukier waniliowy,
- 3 łyżki kakao.
Krem i przybranie:
- puszka brzoskwiń,
- czubata łyżeczka żelatyny,
- 3 łyżki likieru brzoskwiniowego,
- 2 kubki (po 0,25 l) śmietany kremówki,
- czubata łyżka cukru,
- pół łyżeczki kakao
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Podczas ubijania wsypać cukier i cukier waniliowy. Lekko mieszając, dodawać po kolei żółtka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto rozprowadzić cienką warstwą na blasze wyłożonej pergaminem. Wstawić do niezbyt gorącego piekarnika, piec ok. 10 min. Biszkopt wyłożyć, zdjąć pergamin i szybko zrolować na ściereczce lekko skropionej wodą. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody, a gdy napęcznieje, podgrzać. Brzoskwinie osączyć, zlać sok. Połowę brzoskwiń i niepełną szklankę soku zmiksować. Z pozostałych brzoskwiń odłożyć 10 niedużych cząstek, a resztę pokroić w kostkę. Żelatynę wymieszać z likierem i dodać do przecieru z brzoskwiń. Ubić 0,1 l kremówki. Gdy przecier zacznie się ścinać, dodać ubitą śmietanę i brzoskwinie pokrojone w kostkę. Krem rozsmarować na biszkopcie. Cukier i dobrze schłodzoną śmietanę ubić, posmarować roladę. Resztą śmietany i połówkami brzoskwiń ozdobić gotowe ciasto, oprószyć kakao.
BRZOSKWINIOWE.
- 4 jajka,
- 1 szklanka cukru,
- 2 szklanki mąki, najlepiej tortowej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego,
- 1 puszka brzoskwiń,
- 1/2 opakowania płatków migdałowych,
kilka kropel zapachu do ciast (rumowy lub cytrynowy).
Przygotowanie Jajka zmiksować ze szklanką cukru. Dodać 2 szklanki mąki, wymieszanej uprzednio z proszkiem do pieczenia i z cukrem waniliowym. Do masy dodać 2-3 krople zapachu. Na przygotowaną blachę wylać pół ciasta, ułożyć brzoskwinie (osączone z soku), zalać je resztą ciasta, a wierzch posypać płatkami migdałowymi. Piec 35-40 minut w temperaturze około 190 stopni.
CHRUST
- 1 i 1/3 szklanki mąki krupczatki,
- pół szklanki mąki tortowej,
- pół szklanki mąki poznańskiej,
- 6-7 żółtek,
- 25 dag gęstej śmietany,
- esencja waniliowa lub rumowa,
- płaska łyżka spirytusu lub octu,
- szczypta soli,
- litr oleju do smażenia,
- cukier puder
Mąkę przesiać, dodać rozmącone żółtka, śmietanę, sól, esencję, spirytus lub ocet i wyrobić dość ścisłe ciasto (takie jak na makaron). Ciasto rozgnieść dłonią na gruby placek, zwinąć i energicznie ubijać wałkiem. Czynność tę powtórzyć kilkanaście razy (im lepiej ubite ciasto, tym delikatniejsze i kruchsze będą faworki). Rozwałkować ciasto dość cienko, starając się jak najmniej podsypywać mąką, pociąć na długie romby, każdy naciąć w środku i przewinąć. Kłaść po kilka faworków na mocno rozgrzany olej i gdy tylko się zrumienią, wyjmować łyżką cedzakową i układać na bibule lub papierowym ręczniku. Następnie posypać obficie cukrem pudrem i przełożyć na półmisek. Z tego samego ciasta można usmażyć również róże karnawałowe.
CIASTA BISZKOPTOWE Z TRUSKAWKAMI
- 1 kg truskawek,
- 4 łyżki cukru,
- 5 łyżek mąki,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- galaretka truskawkowa,
- tłuszcz do wysmarowania formy,
- tarta bułka
Sposób przyrządzania Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem na puszystą masę. Białka ubić na sztywną pianę. Do żółtek dodawać na przemian po łyżce mąki i piany oraz proszek do pieczenia. Lekko wymieszać łyżką cedzakową, włożyć do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką, wstawić do piekarnika nagrzanego do 160-180°C i upiec na złoty kolor. Przygotować galaretkę według przepisu na opakowaniu, wystudzić i wstawić do lodówki. Truskawki umyć, odszypułkować, osuszyć. Na wystudzonym biszkopcie ułożyć truskawki, zalać tężejącą galaretką i wstawić do lodówki.
CIASTECZKA MEKSYKAŃSKIE
- 15 dag mąki,
- 4 jaja, pół szklanki mleka,
- łyżeczka cynamonu,
- 5 dag cukru,
- 5 dag posiekanych migdałów,
- 2 łyżeczki cukru pudru,
- olej lub smalec do smażenia
2 łyżeczki mąki odsypać na talerzyk, a resztę wymieszać z trzema jajami, łyżeczką cynamonu, mlekiem i cukrem waniliowym. Zagotować mieszając. Zdjąć masę z ognia, wsypać migdały, cukier i wymieszać. Masę wyłożyć na prostokątną formę, wystudzić, wstawić do lodówki. Gdy placek stężeje, pokroić go na kwadraty o bokach 4 cm. Oprószyć ciastka mąką, zanurzyć w roztrzepanym jaju i smażyć w gorącym tłuszczu na złoty kolor. Osączyć i gorące posypać cukrem pudrem.
CIASTECZKA MOKKA
Ciasto kruche:
- półtorej szklanki mąki krupczatki,
- 15 dag margaryny,
...
bakawojtek