Bakłażany nadziewane krewetkami.doc

(21 KB) Pobierz
Bakłażany nadziewane krewetkami

Bakłażany nadziewane krewetkami


§         4 bakłażany

§         25 dag mrożonych krewetek

§         półtorej szklanki

§         drobniutko posiekanej cebuli

§         2-3 ząbki czosnku

§         pot łyżeczki chili

§         ćwierć łyżeczki kurkumy

§         łyżeczka pasty anchois (lub 2 drobniutko posiekane filety anchois)

§         5-6 łyżek oleju

§         pół szklanki bulionu

§         łyżeczka soli

©   Umyte i osuszone bakłażany ułożyć na blasze, wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiekać 10-15 min. Następnie wyjąć, prze­studzić, każdy przekroić wzdłuż na pot, łyżeczką delikatnie wyjąć miąższ.

©   W rondlu rozgrzać 2 łyżki oleju, zeszklić na nim drobno po­krojoną cebulę, dodać roztarty czosnek i krewetki, chwilę sma­żyć, mieszając, po czym włożyć drobno pokrojony miąższ bakła­żanów, smażyć 3-4 min.

©   Dodać kurkumę, chili, sól i pastę anchois, dokładnie wymieszać, chwilę du­sić razem. Tak przygotowanym far­szem napełnić połówki bakła­żanów.

©   Do brytfanny wlać po­zostały olej, ułożyć bakłażany (far­szem do góry), podlać bulionem, przykryć i dusić na niewielkim ogniu lub w nagrzanym piekarniku 40-60 min, po czym odkryć i piec jeszcze około 10 min.

©   Podawać gorące na obiad lub kolację - z ry­żem lub pieczywem.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin