Bakłażany nadziewane krewetkami
§ 4 bakłażany
§ 25 dag mrożonych krewetek
§ półtorej szklanki
§ drobniutko posiekanej cebuli
§ 2-3 ząbki czosnku
§ pot łyżeczki chili
§ ćwierć łyżeczki kurkumy
§ łyżeczka pasty anchois (lub 2 drobniutko posiekane filety anchois)
§ 5-6 łyżek oleju
§ pół szklanki bulionu
§ łyżeczka soli
© Umyte i osuszone bakłażany ułożyć na blasze, wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiekać 10-15 min. Następnie wyjąć, przestudzić, każdy przekroić wzdłuż na pot, łyżeczką delikatnie wyjąć miąższ.
© W rondlu rozgrzać 2 łyżki oleju, zeszklić na nim drobno pokrojoną cebulę, dodać roztarty czosnek i krewetki, chwilę smażyć, mieszając, po czym włożyć drobno pokrojony miąższ bakłażanów, smażyć 3-4 min.
© Dodać kurkumę, chili, sól i pastę anchois, dokładnie wymieszać, chwilę dusić razem. Tak przygotowanym farszem napełnić połówki bakłażanów.
© Do brytfanny wlać pozostały olej, ułożyć bakłażany (farszem do góry), podlać bulionem, przykryć i dusić na niewielkim ogniu lub w nagrzanym piekarniku 40-60 min, po czym odkryć i piec jeszcze około 10 min.
© Podawać gorące na obiad lub kolację - z ryżem lub pieczywem.
bakawojtek