Tort lodowy.doc

(21 KB) Pobierz
Tort lodowy

Tort lodowy

Ciasto:

§         6 jaj

§         20 dag cukru

§         20 dag zmielonych orzechów laskowych

§         2 łyżki bułki tartej

§         sok z polowy cytryny

§         2 litry lodów wanilio­wych

§         półtorej  szklanki śmietanki 30-proc.

§         cukier waniliowy

§         3 łyżki cukru pudru

©  Białka ubić na sztywno z sokiem cytrynowym, do­dać cukier i ubijać, aż się rozpuści.

©  Dodać żółtka, buł­kę tartą, 15 dag orzechów i delikatnie wymieszać.

©  Ma­sę przełożyć do formy wyłożo­nej papierem do pieczenia i piec 50 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C.

©  Po upieczeniu wyjąć i odstawić na noc.

©  Ciasto przekroić na 2 blaty. Jeden włożyć do tortownicy, szybko rozłożyć na nim lody i przykryć drugim blatem.

©  Tort włożyć do zamrażalnika na 2 godz.

©  Śmie­tankę ubić na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym.

©  Tort wyjąć z tortownicy, posmarować wierzch i boki kremem i posypać pozostałymi orzechami.

©    Do cza­su podania trzymać w zamrażalniku.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin