Tort lodowy
Ciasto:
§ 6 jaj
§ 20 dag cukru
§ 20 dag zmielonych orzechów laskowych
§ 2 łyżki bułki tartej
§ sok z polowy cytryny
§ 2 litry lodów waniliowych
§ półtorej szklanki śmietanki 30-proc.
§ cukier waniliowy
§ 3 łyżki cukru pudru
© Białka ubić na sztywno z sokiem cytrynowym, dodać cukier i ubijać, aż się rozpuści.
© Dodać żółtka, bułkę tartą, 15 dag orzechów i delikatnie wymieszać.
© Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec 50 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C.
© Po upieczeniu wyjąć i odstawić na noc.
© Ciasto przekroić na 2 blaty. Jeden włożyć do tortownicy, szybko rozłożyć na nim lody i przykryć drugim blatem.
© Tort włożyć do zamrażalnika na 2 godz.
© Śmietankę ubić na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym.
© Tort wyjąć z tortownicy, posmarować wierzch i boki kremem i posypać pozostałymi orzechami.
© Do czasu podania trzymać w zamrażalniku.
bakawojtek