Szarlotka na chlebie.doc

(21 KB) Pobierz
Szarlotka na chlebie

Szarlotka na chlebie

§         10 dużych jabłek

§         15 dag masła

§         6 dag cukru pudru

§         łyżeczka cynamonu

§         2 łyżki dżemu morelowego

§         czerstwy okrągły chleb pszenny

Obrane jabłka pokroić na pla­stry, włożyć do rondla ze stopioną trzecią częścią masła. Wsypać cukier i smażyć na ma-tym ogniu, mieszając. Pod koniec smażenia wymieszać z dżemem i cynamonem. Z dolnej części okrągłego chleba odkroić dwa krążki, przyciąć je tak, by miały średnicę malej tortownicy i gru­bość 5 mm. Następnie z pozo­stałego chleba wykroić 18-20 ka­wałeczków (sztachetek) grubości 5 mm, szerokości 2 cm i długości równej wysokości formy, w któ­rej szarlotka będzie pieczona. Chlebowy blat zanurzyć na chwi­lę w mocno rozgrzanym pozo­stałym maśle i ułożyć na dnie na­tłuszczonej tortownicy, a małymi sztachetkami szczelnie (na zakład­kę) obłożyć boki. Wypełnić for­mę smażonymi jabłkami, przy­kryć drugim krążkiem chleba za­nurzonym w gorącym maśle. Wstawić ciasto do piekarnika i piec 40 min w temperaturze 200°C. Upieczoną szarlotkę wy­jąć z pieca, przykryć płaskim tale­rzem i odwrócić. Po 15 min for­mę można zdjąć.

Do smażenia jabłek i do nasączania chleba najlepiej byłoby użyć masła sklaro­wanego.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin