Szarlotka na chlebie
§ 10 dużych jabłek
§ 15 dag masła
§ 6 dag cukru pudru
§ łyżeczka cynamonu
§ 2 łyżki dżemu morelowego
§ czerstwy okrągły chleb pszenny
Obrane jabłka pokroić na plastry, włożyć do rondla ze stopioną trzecią częścią masła. Wsypać cukier i smażyć na ma-tym ogniu, mieszając. Pod koniec smażenia wymieszać z dżemem i cynamonem. Z dolnej części okrągłego chleba odkroić dwa krążki, przyciąć je tak, by miały średnicę malej tortownicy i grubość 5 mm. Następnie z pozostałego chleba wykroić 18-20 kawałeczków (sztachetek) grubości 5 mm, szerokości 2 cm i długości równej wysokości formy, w której szarlotka będzie pieczona. Chlebowy blat zanurzyć na chwilę w mocno rozgrzanym pozostałym maśle i ułożyć na dnie natłuszczonej tortownicy, a małymi sztachetkami szczelnie (na zakładkę) obłożyć boki. Wypełnić formę smażonymi jabłkami, przykryć drugim krążkiem chleba zanurzonym w gorącym maśle. Wstawić ciasto do piekarnika i piec 40 min w temperaturze 200°C. Upieczoną szarlotkę wyjąć z pieca, przykryć płaskim talerzem i odwrócić. Po 15 min formę można zdjąć.
Do smażenia jabłek i do nasączania chleba najlepiej byłoby użyć masła sklarowanego.
bakawojtek