przepisy 2.pdf

(19036 KB) Pobierz
223011213 UNPDF
Cafe Latte
Składniki:
- 2 szklanki mleka
- 2 łyżeczki kawy
- cukier
- gorąca woda
- czekolada lub kakao do dekoracji
Wykonanie:
Mleko zagotować. W międzyczasie zaparzyć kawę, posłodzić do smaku. Mleko
ubić mikserem do uzyskania piany . Wlać mleko do wysokiej szklanki tak do ok.
3/4 wysokości. Pianę ułożyć łyżeczką. Następnie cienkim strumieniem, powoli
wlać kawę najlepiej po środku. Wierzch można posypać startą czekoladą lub
kakao.
 
223011213.005.png
Chili con carne
Składniki:
- 250g mięsa mielonego wołowego
- cebula
- 2 papryki czerwone
- puszka fasoli czerwonej
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- przyprawy: papryka słodka i ostra, płatki suszonej Chili, sól, pieprz, cukier
- olej, szklanka bulionu warzywnego
Wykonanie:
Na oleju podsmaż posiekaną cebulę, dodaj mięso, podduś. Gdy już będzie
podsmażone, dodaj szklankę bulionu warzywnego, koncentrat pomidorowy,
fasolę. Wymieszaj i duś pod przykryciem. Dopraw do smaku przyprawami.
Podawać z ryżem lub tortillą.
223011213.006.png 223011213.007.png
Gulasz ziemniaczany
Składniki:
- ziemniaki
- jarzyny według smaku (marchew, pietruszka, seler, papryka)
- olej
- przyprawy (sól, pieprz, zioła, papryka mielona)
- 2 łyżki śmietany
- 2 cebule
Wykonanie:
Cebulę zeszklić na tłuszczu. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki,
chwilę poddusić. Dodać pokrojone warzywa i przyprawy, podlać niewielka
ilością wody i dusić do miękkości. Pod koniec dodać paprykę mieloną, śmietanę
i doprowadzić do zagotowania. Podawać z pieczywem i posypany natką
pietruszki. Można zrobić lekką zasmażkę lub też roztrzepać 2 łyżeczki mąki w
niewielkiej ilości wody i całość zagotować.
 
223011213.001.png
Jajka faszerowane pieczarkami
Składniki:
- 3 jajka
- 4 pieczarki
- 2 łyżki majonezu
- sól, pieprz
- szczypiorek
- 1/4 łyżeczki musztardy
- rzeżucha do dekoracji
Wykonanie:
Jajka ugotować na twardo (ok. 10 min. od momentu zagotowania wody), zalać
zimną wodą, a następnie obrać ze skorupek. Przekroić na pół, wyjąć żółtka.
Pieczarki pokroić drobno i podsmażyć na patelni na odrobinie oleju. Wystudzić i
dodać do żółtek. Szczypiorek drobno posiekać, dodać razem z majonezem, 1/4
łyżeczki musztardy i przyprawami do żółtek. Dokładnie rozetrzeć na puszysty
mus. Przełożyć go do szprycy i wycisnąć w zagłębienia białek. Udekorować
rzeżuchą.
 
223011213.002.png
Koktajl truskawkowy
Składniki:
- 250g truskawek
- 250 ml jogurtu naturalnego
- 1 lub 2 łyżeczki miodu
- 125 ml skruszonego lodu
Wykonanie:
Owoce wrzucamy do blendera lub rozdrabniamy mikserem. Dodajemy miód,
jogurt i skruszony lód. Ponownie miksujemy. Gotowe! Możesz jeszcze tylko
kubek z koktajlem udekorować przekrojonym kawałkiem truskawki.
223011213.003.png 223011213.004.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin