Ryba au gratin30 dag ryby,1 puszka krewetek,1 jajo,10 dag tartego żółtego sera,2 banany,sok z cytryny,1 łyżka masła lub margarynySos biały:1 łyżka masła,1 łyżka mąki,1 i 1/2 szklanki mleka,sól, pieprzRybę wymyć, ugotować, usunąć skórę i ości. Dodać krewetki, pozostawiając trochę do przybrania. Roztopić tłuszcz, wsypać mąkę, zrobić białą zasmażkę, rozprowadzić mlekiem i mieszając zagotować, przestudzić, dodać roztarte żółtko i połowę ilości sera. Ubić sztywną pianę i dodać do sosu. Rybę włożyć do naczynia żaroodpornego i polać sosem. Posypać resztą utartego sera i położyć na wierzchu masło. Piec przez 15 min. w temp. 180 st. C. Banany pokroić w plasterki, umoczyć w soku cytrynowym i roztopionym maśle, ułożyć na około ryby i ponownie wstawić do piekarnika na 5 min.
pmm3