Ryba au gratin.doc

(20 KB) Pobierz
Ryba au gratin

Ryba au gratin
30 dag ryby,
1 puszka krewetek,
1 jajo,
10 dag tartego żółtego sera,
2 banany,
sok z cytryny,
1 łyżka masła lub margaryny

Sos biały:
1 łyżka masła,
1 łyżka mąki,
1 i 1/2 szklanki mleka,
sól, pieprz

Rybę wymyć, ugotować, usunąć skórę i ości. Dodać krewetki, pozostawiając trochę do przybrania. Roztopić tłuszcz, wsypać mąkę, zrobić białą zasmażkę, rozprowadzić mlekiem i mieszając zagotować, przestudzić, dodać roztarte żółtko i połowę ilości sera. Ubić sztywną pianę i dodać do sosu. Rybę włożyć do naczynia żaroodpornego i polać sosem. Posypać resztą utartego sera i położyć na wierzchu masło. Piec przez 15 min. w temp. 180 st. C. Banany pokroić w plasterki, umoczyć w soku cytrynowym i roztopionym maśle, ułożyć na około ryby i ponownie wstawić do piekarnika na 5 min.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin